Type to search

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Σερβία: Οκτώ νεκροί σε δυστύχημα με «μεθάνιο» σε ανθρακωρυχείο

Share

Oκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν σε δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο στην κεντρική Σερβία.

Σύμφωνα με το Euronews Serbia , τμήμα του λάκκου του ορυχείου κατέρρευσε το πρωί της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί αέριο μεθάνιο και να παγιδευτούν οι ανθρακωρύχοι.

Τουλάχιστον 49 εργάτες βρίσκονταν στο ορυχείο τη στιγμή του ατυχήματος, δήλωσαν αξιωματούχοι. Διενεργείται έρευνα για να διαπιστωθεί τι συνέβη.

«Επιθεωρητές, αστυνομία και όλες οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται στο σημείο, κάνοντας ό,τι είναι απαραίτητο για να προσδιορίσουν την αιτία αυτής της τραγωδίας», δήλωσε η υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας της Σερβίας Ζοράνα Μιχαΐλοβιτς.

Ο Μιχαΐλοβιτς επισκέφθηκε τον χώρο την Παρασκευή και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, υποσχόμενος κρατική βοήθεια.

Οι γιατροί στο κοντινό Aleksinac, όπου μεταφέρθηκαν τραυματίες ανθρακωρύχοι, είπαν ότι τα περισσότερα από τα τραύματά τους δεν είναι σοβαρά.

Ο Ντράγκο Μιλίνκοβιτς, διευθυντής ανθρακωρυχείου Σόκο, είπε επίσης ότι οι αρχικές πληροφορίες υποδηλώνουν «αιφνίδια απελευθέρωση αερίου μεθανίου» στην περιοχή εξόρυξης.

«Το ανθρακωρυχείο Soko είναι ένα επικίνδυνο ανθρακωρυχείο, επικίνδυνο από την άποψη του μεθανίου», είπε στους δημοσιογράφους.

«Τα μέτρα ασφαλείας είναι στο υψηλότερο επίπεδο στο ανθρακωρυχείο, αλλά αυτή τη φορά σημειώθηκε ξαφνική απελευθέρωση μεθανίου και απλώς η παρακολούθηση και ο εξοπλισμός που υπήρχε δεν βοήθησαν».

Το ορυχείο Soko, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Βελιγραδίου, έχει πολλά σοβαρά ατυχήματα από τότε που άρχισε να λειτουργεί στις αρχές του 1900.

Ένα άλλο ατύχημα στο ορυχείο το 1998 σκότωσε 29 ανθρακωρύχους, ενώ 91 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πυρκαγιά που προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος σε ορυχείο στην περιοχή Aleksinac το 1989.

Χρήστος Λόης

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *