Type to search

ΙΣΠΑΝΙΑ

Ισπανία: Απολύθηκε η διευθύντρια της υπηρεσία πληροφοριών

Share

Στην απόλυση της διευθύντριας της υπηρεσίας πληροφοριών (CNI), Πάζ Εστεμπάν, προχώρησε η Ισπανική κυβέρνηση μετά από το σκάνδαλο περί χακάρισμα κινητών τηλεφώνων διάφορων Καταλανών πολιτικών αλλά και του πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ.

Την απόφαση αυτή πήρε έπειτα από συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο και στην ανακοίνωση προέβη η υπουργός άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες, η οποία επίσης είχε πέσει θύμα χακαρίσματος.

Συγκεκριμένα η κυρία Μαργαρίτα Ρόμπλες δήλωσε: “ Αυτό το χακάρισμα χρειάστηκε έναν χρόνο για να το ανακαλύψουμε, είναι σαφές ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να βελτιώσουμε. Θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι επιθέσεις δεν θα επαναληφθούν, παρόλο που δεν υπάρχει τρόπος να είμαστε απολύτως ασφαλής”.

Διάδοχος της Πάζ Εστεμπάν θα είναι η Εσπεράντσα Καστελέιρο. Η υπουργός άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες έχει απόλυτη εμπιστοσύνη την κυρία Εσπεράντσα, καθώς έχει όπως δήλωσε περίπου 40 χρόνια εμπειρίας και η υπηρεσία θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου στα κίνητρα που μπορεί να είχε η κυρία Εστεμπάν και την ευχαρίστηκε για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην υπηρεσία πληροφοριών.

Η 64χρονη είχε γίνει η πρώτη γυναίκα που ηγήθηκε του CNI τον Ιούλιο του 2019. Στην ακρόαση που διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα παραδέκτηκε ότι οι Καταλανοί αξιοματούχοι είχαν κατασκοπευτεί από την υπηρεσία. Αρκετοί συμμετέχοντες είχαν δηλώσει πάντως ότι αυτό είχε γίνει με την έγκριση του δικαστηρίου.

Από τον περασμένο μήνα που ξέσπασε το σκάνδαλο “CatalanGate” όπως είναι ευρέως γνωστό, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τους σοσιαλιστές για να εξηγήσει γιατί τα τηλέφωνα δεκάδων ατόμων που συνδέονται με το Καταλανικό κίνημα ανεξαρτησίας μούνθηκαν με το σύστημα υποκλοπής “Πίγασους”, ένα σύστημα το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν τρομοκρατικές απειλές και οργανομένα εγκλήματα.

Το σκάνδαλο έφερε περαιτέρω κλιμάκωση των σχέσεων μεταξύ του Σοσιαλιστικού κόμματος του πρωθυπουργού Σάντσεθ και των μικρότερων αυτονομιστικών κομμάτων.

Κώστας Τσιακλής

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *