Type to search

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Σερβία: Οι προβλέψεις δείχνουν νίκη για τον λαϊκιστή πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς 

Share

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και το λαϊκιστικό δεξιό κόμμα του φάνηκαν να κατευθύνονται προς τη νίκη στις εθνικές εκλογές της Κυριακής, επεκτείνοντας μια δεκαετία αυταρχική διακυβέρνηση στη βαλκανική χώρα, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις των δημοσκοπήσεων.

Οι δημοσκόποι του IPSOS και του CESID, που έχουν αποδειχθεί αξιόπιστοι σε προηγούμενες ψηφοφορίες στη Σερβία, προέβλεψαν ότι ο Βούτσιτς θα κατέληγε με σχεδόν το 60% των ψήφων. Εάν επιβεβαιωθεί στον επίσημο απολογισμό, ο Βούτσιτς θα κέρδιζε μια δεύτερη πενταετή θητεία ως πρόεδρος και δεν θα χρειαζόταν δεύτερος γύρος.

Ο Βούτσιτς αργότερα δήλωσε νίκη τόσο στις προεδρικές όσο και στις κοινοβουλευτικές εκλογές, λέγοντας ότι ήταν περήφανος που κέρδισε τη δεύτερη οριστική θητεία χωρίς να μπει σε δεύτερο γύρο.

“Ευχαριστώ πολύ τους πολίτες της Σερβίας”, είπε, αναφέροντας παρόμοια αποτελέσματα. “Είμαι ατελείωτα περήφανος και ατελείωτα χαρούμενος.”

Οι δημοσκόποι προέβλεψαν ότι το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του Βούτσιτς θα κέρδιζε τις περισσότερες ψήφους στο κοινοβουλευτικό ψηφοδέλτιο, με περίπου 43%, ακολουθούμενο από την αντιπολίτευση Ενωμένοι για τη Νίκη της Σερβίας με περίπου 13%.

Οι κρατικές εκλογικές αρχές της Σερβίας δήλωσαν ότι δεν θα προβούν σε καμία επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την καταμέτρηση των ψήφων πριν από τη Δευτέρα. Η άνευ προηγουμένου κίνηση της επιτροπής χαρακτηρίστηκε ως σκανδαλώδης από στελέχη της αντιπολίτευσης που είπαν ότι επέτρεψε στον Βούτσιτς να αναλάβει τον κρατικό θεσμό δίνοντάς του προτεραιότητα στην ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων.

Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται για εκλογικές παρατυπίες

Οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης για εκτεταμένες παρατυπίες σημάδεψαν τις εκλογές την Κυριακή. Οι κυβερνώντες λαϊκιστές αρνήθηκαν τη χειραγώγηση της ψήφου και την πίεση στους ψηφοφόρους.

Περίπου 6,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα να επιλέξουν τον πρόεδρο και ένα νέο κοινοβούλιο, ενώ διεξήχθησαν επίσης εκλογές για τις τοπικές αρχές στην πρωτεύουσα, Βελιγράδι, και σε περισσότερες από δώδεκα άλλες πόλεις και δήμους. Η προσέλευση αναφέρθηκε περίπου 55% μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, υψηλότερη από ό,τι στις περισσότερες σερβικές εκλογές.

Οι ομάδες της αντιπολίτευσης εξακολουθούσαν να έχουν πιθανότητες να κερδίσουν στο Βελιγράδι, είπαν οι αναλυτές, κάτι που θα έφερνε σοβαρό πλήγμα στην αυταρχική διακυβέρνηση του Βούτσιτς. Το κυβερνών κόμμα είναι λιγότερο δημοφιλές στην πρωτεύουσα, εν μέρει λόγω ορισμένων κατασκευαστικών έργων που μαστίζονται από τη διαφθορά που έχουν καταστρέψει τον αστικό πυρήνα του Βελιγραδίου.

«Αυτές οι εκλογές είναι η αρχή του τέλους του Αλεξάνταρ Βούτσιτς», είπε ο Ζντράβκο Πόνος του συνασπισμού Ενωμένοι για τη Νίκη της Σερβίας, ο οποίος ήταν δεύτερος στις προεδρικές εκλογές. «Αυτές οι εκλογές πυροδότησαν την ελπίδα και δεν μπορούμε να προδώσουμε αυτήν την ελπίδα».

Οι ομάδες της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας εντοπίστηκαν πολλές παρατυπίες. Οι ελεγκτές των εκλογών της αντιπολίτευσης ανέφεραν εκτεταμένη ψηφοφορία φαντασμάτων — ψηφοφορία με ονόματα ανθρώπων που είναι νεκροί ή δεν υπάρχουν — καθώς και ακτιβιστές του κυβερνώντος κόμματος που πρόσφεραν χρήματα σε αντάλλαγμα ψήφων.

Ένας αρχηγός της αντιπολίτευσης δέχθηκε επίθεση έξω από τα γραφεία του κόμματος του Βούτσιτς σε προάστιο του Βελιγραδίου, φέροντας τραύματα στο πρόσωπο. Ένας αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος φέρεται να δέχθηκε επίθεση στην κεντρική πόλη της Νις.

Η Σερβία θέλει ένταξη στην ΕΕ και παραμένει κοντά στη Ρωσία

Ο Βούτσιτς, ένας πρώην υπερεθνικιστής που καυχήθηκε για τους στενούς δεσμούς του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, προσπάθησε να απεικονιστεί ως εγγυητής της σταθερότητας εν μέσω της αναταραχής που μαίνεται στην Ευρώπη λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε μια χώρα που πέρασε από μια σειρά πολέμων τη δεκαετία του 1990 και έναν βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ το 1999, οι φόβοι για διάχυση της σύγκρουσης έχουν παίξει στα χέρια του Βούτσιτς. Αν και η Σερβία επιδιώκει επίσημα την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 εθνών, ο Βούτσιτς έχει καλλιεργήσει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα, βασιζόμενος στη δυσαρέσκεια των Σέρβων για τη Δύση για τον αεροπορικό πόλεμο του ΝΑΤΟ το 1999.

Η Σερβία έχει υποστηρίξει ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που καταδίκαζε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά το Βελιγράδι δεν εντάχθηκε στις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, ενός ιστορικού σλαβικού συμμάχου.

Ο Βούτσιτς είπε ότι η ουκρανική κρίση επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις εκλογές στη Σερβία, μετατοπίζοντας το ήδη κατεξοχήν δεξιά έθνος πιο δεξιά. Είπε ότι μετά τις εκλογές «η Σερβία θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει στο μέλλον».

Οι πολιορκημένες ομάδες της αντιπολίτευσης ως επί το πλείστον απέφυγαν να υποστηρίξουν δημόσια μια πιο σκληρή γραμμή έναντι της Μόσχας. Η Ρωσία έχει υποστηρίξει τη διεκδίκηση της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο, μια πρώην επαρχία που κήρυξε την υποστηριζόμενη από τη Δύση ανεξαρτησία το 2008.

Χρήστος Λόης

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *