Type to search

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Μπαρτσελόνα ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΑΣΚΕΤ ΛΙΓΚ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Οιωνός νίκης τα chasedown blocks του Παπανικολάου

Share

Ο Ολυμπιακός έκαμψε δύσκολα τη Μονακό  στο πέμπτο παιχνίδι της σειράς, με τον Παπανικολάου να χαρίζει στο κοινό του ΣΕΦ μία απίστευτη στιγμή, νικώντας με τάπα στον αέρα τον Μπέικον.

Το εντυπωσιακό με τον ‘’Παπ ” είναι πώς όσες φορές του έχει βγει το λεγόμενο chasedown block απέναντι στον αντίπαλο του, η ομάδα του έχει αναδειχθεί νικήτρια. Ο Έλληνας σμολ φοργουορντ έχει ως ψωμοτύρι ‘’ να κατεβάζει τον γενικό ‘’ στον παίκτη της αντίπαλης ομάδας που φεύγει στον αιφνιδιασμό, με σκοπό να σκοράρει με layup. O ύψους 2,05μ καλαθοσφαιριστής έχει επιδείξει ουκ ολίγες φορές (9, με αυτήν κόντρα στη Μονακό) ότι έχει ως ατού του να σταματά εντυπωσιακά την μπάλα, προτού αυτή καταλήξει στη δική του ρακέτα. Μάλιστα το έχει κάνει σε όλες τις περιόδους, ενώ αγαπημένη του φαίνεται πώς είναι η πρώτη περίοδος (3τάπες). Επειδή λοιπόν σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση, πάμε να δούμε τις 7+1 φορές που ο Κώστας Παπανικολάου ‘’ έσβησε τα φώτα ‘’ στους αντιπάλους του.

Γυρνάμε πίσω στο μακρινό πια 2012 (8 Φλεβάρη), όταν ο Ολυμπιακός έπαιζε εκτός έδρας με την τωρινή του αντίπαλο στα ημιτελικά toυ final 4 της Ευρωλίγκας, Αναντόλου Εφές. Πριν δέκα χρόνια βέβαια το φορμάτ της διοργάνωσης ήταν διαφορετικό και οι ερυθρόλευκοι αντιμετώπισαν τους Τούρκους για το top 16. Στο 4ο παιχνίδι της σειράς, ο 21χρονος τότε Παπανικολάου, με τον δείκτη του σκορ στο 64-53 υπέρ των Πειραιωτών, κι ενώ απέμεναν κάτι παραπάνω από δύο λεπτά για το τέλος, ανέκοψε με έξοχη προσπάθεια τον Βούγιασιτς. Ο Ολυμπιακός μετά από αυτό, παρότι τα βρήκε μπαστούνια, κατάφερε να κερδίσει με 67-65.

Η επόμενη φορά που ο άλλοτε rookie, Κώστας Παπανικολάου ”πέταξε ”, για να πραγματοποιήσει μπλοκ, ήταν σε ένα  εκτός έδρας ματς πρωταθλήματος με τον Ηλυσιακό στις 11/4/2012. Στη δεύτερη περίοδο του αγώνα και με το σκορ στο 25 -11 για τους ερυθρόλευκους, ο Παπανικολάου σταμάτησε στα ίσα τον Γιώργο Τσιάκο. Ο Ολυμπιακός και σε εκείνο το παιχνίδι έφυγε τελικά με το ρόζ φύλλο αγώνα (57-83).

Την επόμενη σεζόν και την τελευταία της πρώτης του θητείας στο λιμάνι, ο Παπανικολάου έκανε 3 έξοχα chasedown blocks. Το πρώτο ήταν απέναντι στο ΚΑΟ Δράμας στο ΣΕΦ, για την Μπάσκετλιγκ (4/11/2012), παιχνίδι στο οποίο η ομάδα του Μπαρτζώκα νίκησε και μάλιστα με 36 πόντους διαφορά. Το ‘’ επόμενο θύμα ‘’ του 22 χρονου Παπανικολάου υπήρξε η Κάχα Λαμποράλ,(μετέπειτα Μπασκόνια) στην Ευρωλίγκα. Ο Τιμπόρ Πλάις έτρεξε στον αιφνιδιασμό, όμως ο Παπανικολάου τον πρόλαβε με εξαίσια τάπα. Και σε αυτό το ματς οι Πειραιώτες νίκησαν (82-74). Τρίτο και φαρμακερό στόπ  του Παπανικολάου μες στη χρονιά (3/3/2013) ήταν απέναντι στους ‘’Αργοναύτες ‘’, στην Καβάλα, ένα παιχνίδι που πήρε εύκολα ο Πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός (94-76). Οι Πειραιώτες εκείνη τη χρονιά έφτασαν για δεύτερη συνεχόμενη φορά στην κορυφή της  Ευρώπης. O Παπανικολάου ως αναπόσπαστο κομμάτι των επιτυχιών και ως διακριθείς τις δύο αυτές σεζόν (2011-2013) πήρε μεταγραφή  στην Μπαρτσελόνα.

Στους Μπλαουγκράνα ο ‘’ Big Papa ‘’ έμεινε μία χρονιά, προτού φύγει για το όνειρο του NBA. Aκόμη όμως και στον έναν  του χρόνο στη Βαρκελώνη πρόλαβε να δείξει σε αντίπαλο τι σημαίνει… έξι μήνες νύχτα. Το έκανε στις 24 Ιανουαρίου 2014 εναντίον της Ουνικάχα Μάλαγα και τον Έρλ Κάλογουεϊ, στην πρώτη περίοδο, επισημαίνοντας ποιός θα κάνει κουμάντο στο παιχνίδι (νίκη Μπαρτσελόνα με 83-79).

Το πέρασμα του  Παπανικολάου από το NBA αποδείχθηκε βραχύβιο, γι’ αυτό και ο Έλληνας 26 χρονος μπασκετμπολίστας γύρισε πάλι στην μπασκετική του Ιθάκη, εκεί όπου μεγαλούργησε, αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι. Στη δεύτερη του θητεία ως ερυθρόλευκος, ανέκοψε τη σίγουρη παραβίαση της δικής του μπασκέτας με όμορφο τρόπο σε δύο περιπτώσεις. Η πρώτη ήταν κόντρα στον αιώνιο Παναθηναϊκό, για τη 16η αγωνιστική της Ευρωλίγκας, τη σεζόν 2016-2017. Ανήμερα των Φώτων (6 Ιανουαρίου), ο Παπανικολάου ‘’ έσβησε τα φώτα ‘’ στον Φελντέϊν, διορθώνοντας έτσι το δικό του λάθος, αφού νωρίτερα είχε απολέσει την κατοχή από τον Καλάθη. Στο κατάμεστο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός κατάφερε να νικήσει το τριφύλλι με 77-69, σε μία χρονιά που πήγε για τελευταία φορά στα ημιτελικά του final 4. Πιο πρόσφατο πρόσωπο-με-πρόσωπο στοπ  του ‘’ Παπ ’’ είναι αυτό απέναντι στην Μπασκόνια στις 10 Ιανουαρίου του 2019, για την 17η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Τότε και με το σκορ σε πλήρη ισορροπία (53-53), ο 29 χρονος Έλληνας, αποσόβησε το καλάθι του Λούκα Βιλντόζα. Τελικά ο Ολυμπιακός νίκησε τους Ισπανούς με 91-87.

Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε λάτρεις της προκατάληψης ή να αναγάγουμε τις τάπες του Παπανικολάου σε γούρι για τον Ολυμπιακό, όλη η παραπάνω ιστοριούλα υποδεικνύει πώς οι ερυθρόλευκοι νικούν όταν ο Έλληνας μπασκετμπολίστας  προβαίνει σε επιτυχημένο chasedown block σε αντίπαλο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι δεδομένο, αλλά ούτε και σύμπτωση. Εξάλλου, στο μπάσκετ τίποτα δεν είναι τυχαίο. Το μόνο που εύχεται  τόσο ο μέσος ερυθρόλευκος φίλαθλος, όσο  και ο υγιώς σκεπτόμενος Έλληνας φίλαθλος είναι ο Κώστας Παπανικολάου να συνεχίσει τις υψηλές αυτές πτήσεις και στα  επερχόμενα παιχνίδια για τα  ημιτελικά  του final 4 κόντρα στην Αναντόλου Εφές, αφού η άμυνα σε αυτά τα παιχνίδια παίζει καταλυτικό ρόλο.

 

 

Επιμέλεια: Γιάννης Λιβανός

 

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *