Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ισπανία : θα το καταφέρει όπως το 2010;

Share

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ισπανίας  εκπροσωπεί την Ισπανία στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη και ελέγχεται από την Βασιλική Ισπανική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

Η Ισπανία έχει κατακτήσει το Παγκόσμιο κύπελλο Ποδοσφαίρου 2010, τρία Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου το 1964, το 2008, το 2012 και έχει φτάσει στον τελικό του Euro 1984. Τον Ιούλιο του 2008 η Ισπανία έφτασε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης εθνικών ομάδων της ΦΙΦΑ για πρώτη φορά στην ιστορία της, αποτελώντας μια από τις έξι εθνικές που έχουν πετύχει κάτι τέτοιο, και ταυτόχρονα την πρώτη εθνική που καταφέρνει κάτι τέτοιο χωρίς να έχει προηγουμένως κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Μεταξύ του Νοέμβριου του 2006 και του Ιουνίου του 2009 η Ισπανία σημείωσε το ρεκόρ να μην ηττηθεί για 35 συνεχόμενους αγώνες πριν γνωρίσει την ήττα από τις ΗΠΑ, ένα ρεκόρ το οποίο μοιράζεται με την Βραζιλία, συμπεριλαμβανομένου ενός ρεκόρ 15 συνεχόμενων νικών σε αγώνες και έτσι την κατάληψη μιας τρίτης θέσης στο κύπελλο Συνομοσπονδιών ΦΙΦΑ.

Πρόσφατα, η ομάδα έγινε γνωστή για την χρησιμοποίηση εκ μέρους της μιας τακτικής που συνιστά συνεχή κίνηση στον αγωνιστικό χώρο και εναλλαγές θέσεων μεταξύ των μέσων, μετακινώντας την μπάλα με πολύπλοκους σχηματισμούς, και γρήγορες, με μια ή δυο επαφές πάσες. Αυτός ο τρόπος παιχνιδιού έγινε γνωστός ως Τίκι-τάκα (ή Tiqui-taca). Η επιτυχία της Ισπανίας τον τελευταίο καιρό σε συνδυασμό με το αγωνιστικό της στυλ, βοήθησαν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ιβηρικής χώρας να γίνει μια υπερδύναμη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Η Ισπανία χρειαζόταν μόλις έναν βαθμό απέναντι στη Σουηδία για να κλείσει τη θέση της στο Κατάρ, αλλά πήρε και τους τρεις χάρη στο γκολ του Άλβαρο Μοράτα, που «καταδίκασε» τους Σκανδιναβούς να παίξουν στα πλέι οφ.

 

Ισπανία-Σουηδία αντιμέτωπες στη Σεβίλλη EURO 2020

Η ομάδα του Λουίς Ενρίκε σίγουρα χτίζει για το μέλλον, αλλά αν το Euro 2020 και το Τόκιο 2020 αποτελούν δείγματα γραφής, τότε θα μπορούσαμε να δούμε πολλά από τη «ρόχα» στη Ντόχα.

Μίξη εμπειρίας και… νιάτων

Ποδοσφαιριστές όπως οι Τσάβι, Ινιέστα, Κασίγιας, Πουγιόλ και Ντάβιντ Βίγια δεν βγαίνουν κάθε μέρα. Οι συγκεκριμένοι κατάφεραν να φτιάξουν μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές δυναστείες σε εθνικό επίπεδο. Η Ισπανία κατάφερε να κάνει το three peat με back-to-back Euro και ένα Μουντιάλ. Ίσως η κορυφαία εθνική ομάδα που έχει δει το άθλημα.

Αυτή η ομάδα είναι και ο βασικός λόγος που οι περισσότεροι δεν μπορούν να συγκρίνουν καμία άλλη εθνική ομάδα της Ισπανίας με εκείνη. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως η «φούριας ρόχας» δεν διαθέτει ένα πολύ δυνατό ρόστερ και τώρα.Spain vs. Germany score: Ferran Torres hat-trick fuels historic 6-0 Nations League thrashing - CBSSports.com

Ο Λουίς Ενρίκε έχει φτιάξει μία πολύ δυνατή ομάδα, συνδυάζοντας εμπειρία με νιάτα. Ράμος, Μπουσκέτς, Άλμπα, Τιάγκο και Κόκε, μαζί με Φατί, Γκαρθία, Φεράν Τόρες και (πλέον) Πέδρι! Όλοι μαζί, θέλουν να επαναφέρουν την Εθνική τους ομάδα στην κορυφή. Αθόρυβα και με σταθερά βήματα, η Ισπανία δείχνει να είναι έτοιμη για μία ακόμη διάκριση, με τον Λουίς Ενρίκε να είναι ο αρχιτέκτονας αυτού του νέου πρότζεκτ.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Κουζινόγλου

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *