Type to search

ACB BCL Κεντρική ΜΠΑΣΚΕΤ

Τενερίφη: Το BCL έχει τη δική του «βασίλισσα»!

Share

Τενερίφη και BCL είναι έννοιες ταυτόσημες. Από τη σεζόν 2016-2017, που η νεοσύστατη διοργάνωση της FIBA έκανε πρεμιέρα, καμία άλλη ομάδα δεν έχει αφήσει τόσο έντονα το αποτύπωμά της. Δύσκολα πλέον μπορούμε να φανταστούμε το BCL χωρίς τη παρουσία της ομάδας από τα Κανάρια Νησιά!

Η ευκαιρία του BCL

Κάποτε ο Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας  Orison Swet Marden είχε πει το εξής: «Μην περιμένεις τις μεγάλες ευκαιρίες. Άρπαξε μια συνηθισμένη περίσταση και κάνε την μεγάλη.» Η Τενερίφη στη κυριολεξία «πήρε στα χέρια της» αυτό το γνωμικό και το έκανε δικό της.

Το σύνολο από τις Κανάριες Νήσους εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την ευκαιρία που της δόθηκε μέσω του BCL.Έχοντας διαπιστώσει ότι η έξοδος σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση όπως η Euroleague ή το Eurocup, μέσω της σκληροτράχηλης ACB θα ήταν από δύσκολη έως ανέφικτη, έστρεψε το ενδιαφέρον της στη διοργάνωση που μόλις έβγαινε από τα σπάργανα της FIBA.

Τα αποτελέσματα τη δικαίωσαν

Μία γρήγορη ματιά στα κατορθώματά της στο BCL αποδεικνύουν το σοφό της επιλογής. Φυσικά μέσα σε αυτά δεσπόζουν η κατάκτηση του τροπαίου τη πρώτη κιόλας χρονιά μέσα στο σπίτι της, η κατάκτηση του διηπειρωτικού τροπαίου το 2017 και το 2020 και οι συνεχόμενες παρουσίες της στις τελικές φάσεις της διοργάνωσης καθώς μόνο το 2018 απουσίασε από αυτήν. Είναι μία από τις ελάχιστες ομάδες που συμμετέχουν ανελλιπώς στο BCL από την αρχή μέχρι και σήμερα .Όμως τα κατορθώματα της δε σταματούν εδώ. Μόλις πρόσφατα, στις 9/3, στον αγώνα της κόντρα στη Φάλκο συμπλήρωσε 100 αγώνες στη διοργάνωση κάτι που καμία άλλη ομάδα δεν το έχει καταφέρει!

Iberostar Tenerife - Basketball Champions League 2019-20 2020 - FIBA.basketball

 

 

Ο δικός της «Ιησούς»

Τίποτα βέβαια από όλα αυτά ίσως να μην είχε γίνει εάν στην άκρη του πάγκου της Τενερίφης δεν καθόταν ένας άνθρωπος που έχει αφήσει το στίγμα του. Ο Ιησούς “Txus” Βιντορέτα, έχει τα κλειδιά της ομάδας από το 2015, αντικαθιστώντας τον Αλεχάντρο Μαρτίνεθ που είχε συμπληρώσει δώδεκα χρόνια ως προπονητής στην ομάδα. Ερχόμενος από την Εστουντιάντες κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να είναι το σημείο αναφοράς για την ομάδα της Τενερίφης. Οι παίκτες μπορούν να αλλάξουν, ο Βιντορέτα όχι. Ο ίδιος μάλιστα φρόντισε να επιβεβαιώσει  στη πράξη τη τελευταία φράση. Εξαργυρώνοντας τη κατάκτηση του BCL το 2017 και την ανακήρυξη του σε κορυφαίο προπονητή την ίδια χρονιά στην ACB ο γεννημένος στο Μπιλμπάο κόουτς δοκίμασε τις δυνάμεις του τη σεζόν 2017-2018 στη Βαλένθια και στη διοργάνωση της Ευρωλίγκα. Η θητεία του αποδείχθηκε βραχύβια και η επόμενη σεζόν τον βρήκε στο «σπίτι» του στα Κανάρια Νησιά και στον πάγκο της αγαπημένης του Τενερίφης όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Μάλιστα πρόλαβε να γίνει και ο πρώτος προπονητής στην ιστορία του BCL που έφτασε τις 50 νίκες! Η FIBA δεν άφησε έτσι το γεγονός και τον τίμησε με το σχετικό βραβείο σε εκδήλωση λίγο πριν την έναρξη της φετινής σεζόν. Τις προηγούμενες μέρες Βιντορέτα και Τενερίφη ανανέωσαν τους «γαμήλιους όρκους» τους με νέο συμβόλαιο που εκπνέει το καλοκαίρι του 2023.

Το παρόν και το (κοντινό) μέλλον

Η Τενερίφη έχει καταφέρει να αφήσει το αποτύπωμα της και στη φετινή διοργάνωση. Ήταν η πρώτη ομάδα που πέρασε στην οκτάδα και μάλιστα αήττητη. Τελευταίο εμπόδιο πριν το φάιναλ-φορ που θα διεξαχθεί στο Μπιλμπάο το διήμερο (6-8/5) θα είναι η τουρκική Τόφας Μπούρσα. Όνειρο όλων είναι η Τενερίφη να φτάσει μέχρι τη κατάκτηση του τροπαίου και ο Τσους Βιντορέτα να στεφθεί πρωταθλητής στη γενέτειρά του. Αν μείνουν υγιείς και συνεχίσουν να έχουν την ίδια απόδοση έχουν όλα τα φόντα να τα καταφέρουν!

ΓΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *