Type to search

European super league Κεντρική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το άδοξο τέλος του ποδοσφαίρου μας;

Share

Τις τελευταίες μέρες έχουν αρχίσει ξανά οι συζητήσεις για την δημιουργία της European Super League. Έτσι θυμήθηκα ένα κείμενο που είχα γράψει όταν πρωτόακούσαμε αυτήν την … ιδέα . Ένα κείμενο για όσους αγαπάνε ακόμα την ρομαντική πλευρά του ποδοσφαίρου.

Από εχτές το βράδυ νιώθω  πως οι αναμνήσεις μας , οι στιγμές μας , τα βράδια μας χάνονται στην ιστορία . Μαζί τους και τα όνειρα μας . Ακούγοντας ένα γεμάτο συναίσθημα, τραγούδι για όσους λατρεύουμε το ποδόσφαιρο , μου έρχονται στο νου όλα όσα μου χάρισε το ποδόσφαιρο. Οι απέραντες χαρές αλλά και οι λύπες ξεπηδάνε μπροστά μου και μεταμορφώνονται σε εφιάλτες . Σε εφιάλτες γιατί νιώθω ότι δεν θα μπορέσω να τα ξαναζήσω . Νιώθω ότι μου έκλεψαν τα όνειρα .

Το πιο στενάχωρο είναι πως αυτό το έκαναν οι ομάδες που μας τα έδωσαν όλα αυτά απλόχερα . Οι ομάδες που μας έδωσαν την ευκαιρία να αγαπήσουμε κάτι , να παθιαστούμε , να χάσουμε τον ύπνο μας , να σπαταλήσουμε ώρες και ώρες από την ζωή μας , σε κουβέντες και συζητήσεις , να ζούμε και να αναπνέουμε για αυτό το άθλημα . Τελικά , δίκιο έχουν όσοι λένε ότι στην ζωή όλα είναι δανεικά . Αυτά λοιπόν τα μεγαθήρια , και άποψη ιστορίας αλλά και χρημάτων μας αρπάζουν όσα μας χάρισαν . Μπορούν όμως να κλαπούν οι αναμνήσεις , τα συναισθήματα και τα βράδια μας; Μπορούν . Και αυτό θα γίνει με έναν πολύ εύκολο τρόπο . Με τα λεφτά . Έτσι δεν θα θεωρείται κλοπή αλλά αγορά . Αλήθεια , υπάρχει κάποιος λάτρης του ποδοσφαίρου,  ο οποίος δεν αναστατώνεται , με το άκουσμα της χθεσινοβραδινής ανακοίνωσης . Έχουμε προλάβει όλοι να αναλογιστούμε τι σημαίνει αυτό που πάει να γίνει ; Ναι συμφωνώ , το ποδόσφαιρο εδώ και χρόνια έχει γίνει ένα εμπορικό προϊόν , ναι για όλα αυτά τα θηρία σημασία έχει το χρήμα , δεν νοιάζονται αν η ομάδα χάσει επειδή την αγαπούν , αλλά επειδή θα χάσουν και άλλα λεφτά . Κορεσμός για αυτούς δεν υπάρχει , ας έχουν δισεκατομμύρια   , πάντα θα θέλουν και άλλα . Και τελικά; Τελικά , θα δημιουργήσουν μία κλειστή λίγκα , η οποία με το πέρας του χρόνου θα γίνει ένα περιοδεύον τσίρκο .

Όσοι ρομαντικοί έχουμε μείνει θα χαθούμε στην λήθη του χρόνου και την θέση μας θα πάρουν , στόλοι από ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα από μπάλα και τους ενδιαφέρει μόνο το θέαμα . Σαν να πηγαίνουν σε ένα τσίρκο . Οι μικρές ομάδες όχι μόνο θα χάσουν το δικαίωμα για το όνειρο , αλλά πολύ πιθανόν να χάσουν και την ίδια την ύπαρξη τους . Οι μεγάλοι θα έχουν αποκτήσει ένα μεγάλο κοινό από άσχετους με το άθλημα ανθρώπους , θα παίρνουν στις ομάδες τους τους καλύτερους παίχτες δίνοντας , εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο , και θα κάνουν το ποδόσφαιρο , ένα άθλημα στο οποίο θα έχουν αποκλειστικό δικαίωμα μόνο οι πλούσιοι . Ήδη , όλοι οι οπαδοί όλων των ομάδων που ανακοίνωσαν πως θα συμμετάσχουν έχουν βγάλει οργισμένες ανακοινώσεις . Αλλά δεν υπάρχει ελπίδα , όταν αυτός που αποφασίζει έχει δύο όψεις και μπορεί να αγοράσει τα πάντα .

Τελικά , οι οπαδοί που είχαν ανεβάσει ένα πανό το οποίο έλεγε πως το ποδόσφαιρο φτιάχτηκε από τους φτωχούς και κλάπηκε από τους πλούσιους , ήξεραν πολύ καλά τι έλεγαν . Με λίγα λόγια , η Λίβερπουλ θα περπατήσει μόνη της , η Ρεάλ δεν θα ξανακούσει το παθιασμένο Hala Madrid , οι διάβολοι της Γιουνάιτεντ θα γίνουν αγγελάκια , τα κανόνια της Άρσεναλ , θα σκουριάσουν , ο πετεινός της τότεναμ , θα σωπάσει  για πάντα , οι μικρότερες ομάδες θα γίνουν μια ανάμνηση , και όλοι εμείς θα πρέπει να ζούμε με τις ωραίες μας αναμνήσεις που θα έχουν γίνει θηλειά στον λαιμό.

Νίκος Θεοδωράτος

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *