Type to search

ΑΓΓΛΙΑ Ποδόσφαιρο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μπέρι ΦΚ: Πώς οι οπαδοί της χτύπησαν το καμπανάκι πάνω από τον τάφο της

Share

Η ιστορία της Μπέρι ΦΚ, μιας ιστορικής αγγλικής ομάδας που παρότι πριν λίγα χρόνια αντιμετώπισε τον αποκλεισμό από την EFL εξαιτίας των οικονομικών της προβλημάτων, πλέον είναι έτοιμη να επανέλθει στη ζωή χάρη στους οπαδούς της. 

Όταν η χολέρα κορυφώθηκε στην Ευρώπη το 19ο αιώνα, εφευρέθηκε ένα ιδιαίτερο φέρετρο. Μέσα σε αυτό υπήρχε ένα σκοινί που συνδεόταν με ένα καμπανάκι πάνω από τον εκάστοτε τάφο, μιας και πολλοί από αυτούς που θάβονταν δεν είχαν πραγματικά αφήσει την τελευταία τους πνοή. Όταν το καμπανάκι χτυπούσε σήμαινε πως ο ενταφιασμένος δεν ήταν νεκρός, αλλά είχε θαφτεί ζωντανός. Όπως ζωντανή θάφτηκε το 2019 και η Μπέρι ΦΚ, μια ιστορική αγγλική ομάδα που διεγράφη από την EFL λόγω οικονομικών προβλημάτων. Ζωντανή, γιατί η ανάσα της, οι οπαδοί της, δεν ήταν δυνατόν να διαγραφούν. Και τελικά ήταν αυτοί που πριν λίγες μέρες, κατόρθωσαν να αγοράσουν το γήπεδο τους πίσω, με στόχο να χτίσουν την Μπέρι από το μηδέν.

Ποια ήταν η Μπέρι;

Λίγο έξω από το τεράστιο βιομηχανικό Μάντσεστερ στέκει η μικρή πόλη του Μπέρι με πληθυσμό που δεν φτάνει τις 80.000. Φυσικά το καμάρι αυτής δεν είναι άλλο από την τοπική ομώνυμη ποδοσφαιρική ομάδα. Η Μπέρι ΦΚ ιδρύθηκε το μακρινό 1885 και από τότε έπαιζε στο γήπεδο της στην καρδιά της πόλης, το Γκιγκ Λέιν. Οι “Σέικερς”, όπως είναι το παρατσούκλι τους, αγωνίστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα στην πρώτη κατηγορία για 17 χρόνια. Το μεγαλύτερο τους επίτευγμα όμως είναι οι 2 κατακτήσεις του FA Cup το 1900 και το 1903. Μάλιστα τη δεύτερη φορά που πανηγύρισαν τον ιστορικότερο αγγλικό τίτλο νίκησαν την Ντέρμπι Κάουντι με 6-0, σκορ-ρεκόρ σε τελικό που ισοφαρίστηκε μετά από 116 χρόνια, το 2019 από την Μάντσεστερ Σίτυ. Η Μπέρι κυρίως συμμετείχε στα πρωταθλήματα της League 1 και League 2, ωστόσο μικρή σημασία είχε αυτό για την πόλη και τους οπαδούς της, που την ακολουθούσαν πιστά.

Η μπάλα του ιστορικού τελικού κυπέλλου κόντρα στην Ντέρμπι Κάουντι.

Το οικονομικό αδιέξοδο και η απόλυτη απελπισία των οπαδών της 

Πριν από περίπου μια δεκαετία τα οικονομικά προβλήματα χτύπησαν για πρώτη φορά την πόρτα της ομάδας. Η αγορά του κλαμπ από τον Άγγλο επενδυτή, Στιούαρτ Ντέι φάνηκε αρχικά να δίνει λύση σε αυτά αφού εκείνος ήταν που πλήρωσε σχεδόν 1,5 εκατομμύρια λίρες για την εξόφληση ορισμένων χρεών. Τα πρώτα χρόνια κύλησαν ομαλά με την Μπέρι να εναλλάσσεται μεταξύ 3ης και 4ης κατηγορίας. Η οικονομική διαχείριση του Ντέι ωστόσο ήταν πολύ κακή και κατέληξε στο να αφήσει την Μπέρι καταχρεωμένη μετά από πολύ υψηλά δάνεια στα οποία προχώρησε άκριτα. Αναγκάστηκε λοιπόν το Δεκέμβριο του 2018 να πουλήσει το κλαμπ σε έναν άλλον επιχειρηματία, τον Στιβ Ντέιλ, έναντι μόλις 1 λίρας! Το 2019 έμελλε να είναι η πιο περίεργη σεζόν στη μακρά ιστορία των “Σέικερς”. Η Μπέρι εντός γηπέδων πραγματοποιούσε μια φανταστική πορεία με τον θρύλο του κλαμπ Ράιαν Λόου στον πάγκο της να την οδηγεί στη 2η θέση της League 2 και την άνοδο. Έξω από το γήπεδο όμως, η ομάδα κατέρρεε. Ο Ντέιλ αποδείχτηκε ο πιο ακατάλληλος άνθρωπος για την “καυτή καρέκλα” της ιδοκτήσιας της Μπέρι. Οι παίκτες και το προσωπικό έμειναν απλήρωτοι για μήνες ενώ είχαν κερδίσει την άνοδο τους, τα έξοδα ήταν υπερπολλαπλάσια των εσόδων και η επικείμενη σεζόν στη League 1 φάνταζε εξαιρετικά δύσκολη. Ο Λόου και πολλοί παίκτες αναγκάστηκαν να αφήσουν την ομάδα και η παρέμβαση της Αγγλικής Λίγκας ήταν πλέον αναπόφευκτη. Τα πρώτα 5 παιχνίδια της σεζόν αναβλήθηκαν και δόθηκε προθεσμία μέχρι τις 27 Αυγούστου να αποκατασταθεί η οικονομική σταθερότητα. Σε διαφορετική περίπτωση η Μπέρι θα διαγραφόταν από την EFL. Ο Ντέιλ προσπάθησε να πουλήσει την ομάδα όμως η μόνη πιθανή συμφωνία κατέρρευσε λίγες ώρες πριν την λήξη της διορίας. Η Μπέρι ΦΚ ήταν πλέον παρελθόν. Μια πόλη έχασε την ομάδα της ενώ σοκαρισμένη άκουγε τις δηλώσεις του ιδιοκτήτη της: “ Το να εγκαταλείπω την Μπέρι για πάντα είναι κάτι πολύ εύκολο για μένα. Δεν πήγα ποτέ στην πόλη, δεν ήξερα καν ότι υπήρχε ποδοσφαιρική ομάδα για να είμαι ειλικρινής. Δεν είμαι φίλος του ποδοσφαίρου”. Οι χιλιάδες οπαδοί της ομάδας, όσοι ήταν δεμένοι συναισθηματικά με το κλαμπ βρέθηκαν στην απόλυτη απελπισία. Τα Σαββατοκύριακα τους θα ήταν άδεια χωρίς την Μπέρι και το Γκιγκ Λέιν. Αυτή η απερίγραπτη ανησυχία του οπαδού που αναμένει να παρακολουθήσει την αγαπημένη του ομάδα θα χανόταν. Άτομα κάθε ηλικίας, κάθε υπόβαθρου συνδέθηκαν ξαφνικά με αυτόν τον αβάσταχτο πόνο, αυτό το κενό στο στήθος τους.

“We have our club back”

Πώς είναι άραγε να συνειδητοποιείς ότι η αγαπημένη σου ομάδα πλέον… δεν υπάρχει; Κανείς ίσως δεν θα μπορούσε να περιγράψει κάτι τέτοιο επαρκώς. Και σίγουρα όχι οι φίλοι της Μπέρι. Αυτοί ποτέ δεν αισθάνθηκαν ότι η ομάδα τους δεν υπάρχει. Μόλις ξεπέρασαν το αρχικό σοκ, μόλις αντιλήφθηκαν ότι αυτοί οι ίδιοι είναι η Μπέρι ΦΚ, αμέσως ξεκίνησαν να παλεύουν για να την πάρουν πίσω. Τo ισχυρότερo γκρουπ οπαδών της εν ονόματι “Est. 1885” πριν ένα χρόνο ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία Ιnquesta, διαχειρίστρια των οικονομικών της ομάδας μετά τον αποκλεισμό από την EFL, για την αγορά του γηπέδου της. Πριν λίγες μέρες η ανακοίνωση της συμφωνίας των δύο πλευρών βγήκε στη δημοσιότητα και το “We have our club back” γέμισε τα χαμογελαστά χείλη των φίλων των “Σέικερς”. Οι “Est.1885” κατόρθωσαν εκτός από το γήπεδο να αποκτήσουν και τα πνευματικά δικαιώματα του ονόματος και της ιστορίας της Μπέρι. Οι οπαδοί της βγήκαν πιο δυνατοί από αυτή την περιπέτεια. Ήταν αυτοί που χτύπησαν το καμπανάκι του τάφου της και την επανέφεραν στη ζωή. Αυτοί εξασφάλισαν ότι από την επόμενη χρονιά το Γκιγκ Λέιν θα είναι και πάλι ένα κανονικό ποδοσφαιρικό γήπεδο, πως το ποδόσφαιρο και όσα συναισθήματα αυτό προσφέρει θα επιστρέψουν στην μικρή πόλη του Μπέρι από όποια κατηγορία κι αν αυτή ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής. Γιατί τελικά αυτό είναι που μένει ακάθεκτο σε μια ομάδα, πριν και μετά από κάθε παίκτη ή προπονητή ή πρόεδρο, πριν και μετά από κάθε οικονομικό πρόβλημα, κάθε τίτλο ή τιμωρία, κάθε νίκη ή ήττα. Πίσω από το σήμα της κάθε ομάδας βρίσκεται μονάχα μια φωνή που πηγάζει από χιλιάδες στόματα και ένας πίνακας από χιλιάδες ζευγάρια τεντωμένων χεριών που κρατούν ένα κασκόλ.

Ιάσονας Θεριός 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *