Type to search

Fa Cup ΑΓΓΛΙΑ Αθλητικη Διοργανωση ΚΥΠΕΛΛΟ Κύπελλο Αγγλίας ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ

Κύπελλο Αγγλίας:Οι μεγαλύτερες εκπλήξεις

Share

 

Με επιμέλεια του Χρήστου Νικολόπουλου

 

Τα κύπελλα των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων αποτελεί πολλές φορές πόλος έλξης για τις μικρές ομάδες να δουν τι μπορούν να κάνουν πέρα από το πρωτάθλημα και που μπορούν να φτάσουν.

 

Εχει συμβεί κορυφαία κλαμπ που παίζουν Α’ με Β’ εθνική να χουν αποκλειστεί, το καλύτερο ομάδες από Β’ και κάτω να έχουν γίνει νικητές και να χουν προσθέσει το όνομα τους στη λίστα.

Θα ξεκινήσω με την Κόβεντρι.

Οι μπλε γαλάζιοι πέρασαν από 40 κύματα για να βρεθούν στο τελικό. Αποκλεισαν μεγάλες ομάδες και μάλιστα κάποιες από αυτές κορυφαία ονόματα.

Η πορεία τους ξεκίνησε από το 3ο γύρο με Μπόλτον (3-0), με Μάντσεστερ Γιουναιντεντ (1-0), με Στόουκ (1-0),με Σέφιλντ Γιουναιντεντ (3-1), με Λίντς (3-2)

 

Κατάφεραν αν και δέχτηκαν γρήγορα γκολ, ισοφάρισαν και με θάρρος αλλά και τύχη έφεραν τούμπα το ματς φεύγοντας νικητές σε ένα ματς αρκετών δυσκολιών λόγω με μια αντίπαλο η οποία εκείνη τη χρονιά πετούσε φωτιές. Μαζί με το τρόπαιο και μια εμφάνιση bonus για Ευρώπη.

Ένα χρόνο ύστερα από τη έκπληξη που έκανε η Κόβεντρι, άλλη μια ομάδα έκανε την 2η και μάλιστα σερί των εκπλήξεων η Γουίμπλετον με 1-0 την Λίβερπουλ του Ντάγκλις.

Τα πουλιά αν και ξεκίνησαν από το 3ο γύρο, δε σταμάτησαν καθόλου την ανοδική τους πορεία και πέταξαν ομάδες brand ονομάτων για κείνη την εποχή.

Ό δρόμος πέρασε από Γουέστ Μπρόμιτς(4-1) Μάνσφιλντ (2-1) , Νιούκασλ(3-1) , Γουότφορντ(2-1) και Λόυτον (2-1).

Με τη Λίβερπουλ έκανε το καθήκον της και απλά συνέχισε το σερί της στη διοργάνωση. Πήρε το τρόπαιο σπίτι της με σκόρερ τον Σάντσεζ στο 37″.

Στη φώτο διακρινουμε το ηθοποιός και πρώην παίκτη τον σκληρότραχηλο Βίνι Τζόουνς

 

Τα ζαχαρωτά έβαλαν και αυτοί το λιθαράκι τους, προσθέτοντας το δικό τους όνομα διότι ήταν μια ομάδα μικρομεσαίου μεγέθους.

Στο πρωτάθλημα τερμάτισαν 5 βαθμούς από την Κρίσταλ Πάλας και πάνω από την γραμμή του υποβιβασμού.

Για να κατακτήσουν το κύπελλο συνάντησαν φουρτούνες και ομάδες τεραστίων μεγεθών και δυναμισμών.

Αυτή η τρελή πορεία ξεκίνησε από 3ο γύρο και 1-0 την Ντέρμπυ, στη συνέχεια με Μπρίστολ και Νόριτς με 1-0 και 5-0 αντίστοιχα. Επόμενος αντίπαλος η Νιούκασλ με 1-0 και ούτε εκεί σταμάτησαν, ο αγώνας με την Τότεναμ (4-1) είχε τυπικού χαρακτήρα.

Στα του αγώνα με αντίπαλο την ομάδα όπου για ένα βαθμό έχασε το πρωτάθλημα από την Μπλάκμπερν (88 η Γιουναιντεντ,89 οι Ρόβερς)

Ο Ράιντεουτ έβαλε μπροστά τους Τόφι, η ομάδα του Φέργκιουσον προσπάθησε πάρα πολλές να βάλει το γκολ στα δίχτυα του Σουτάλ αλλά ήταν τρομεροί άστοχοι, έπεσαν πάνω σε ένα κορυφαίο τερματοφύλακα όπου με τις ακέραιες επεμβάσεις κατέκτησε το εισητίριο για Ευρώπη.

Μία ομάδα όπου έχει λείψει πάρα πολύ από την κορυφαία λίγκα είναι η Πόρτσμουθ.

Με τρένο και ξέφρενη πορεία δε υπήρχε τιποτα να την σταματήσει. Σφαίρα πηγαίνοντας ο τελικός ήταν ένα παιχνίδι όπου “γειά σας και αντίο σας”

Εδω ταιριάζει το στιχάκι του Ιουλίου Καίσαρα :Veni vidi vici <<ήρθα, είδα, νίκησα>>.

Με καλή εμφάνιση στο πρωτάθλημα τερματίζοντας 8η με 57 βαθμόυς (δε το λες και άσχημη εμφάνιση) κατέκτησε αυτό που της έλειπε τόσο καιρό και δε το κατάλαβε.

Οι πομπήιοι στο 3ο γύρο εξουδετέρωσε την Ιπσουιτς, Πλίμουθ, Πρέστον, την Μάντσεστερ Γιουναιντεντ, Γουέστ Μπρόμιτς. Με Κάρντιφ {τότε ήταν στη 2η κατηγορία] ο Κανού στο 37′ έδωσε απλόχερα το τρόπαια στη ομάδα όπου για 6 χρόνια ήταν βασικός και αναντικαταστατος.

Η τελευταία – την φυλουσα για έκπληξη –

Αυτός ο σύλλογος τη στιγμή που κατέκτησε το θεσμό είχε πέσει από την Πρεμιέρ Λίγκ και την επόμενη αγωνιστική σεζόν τη βρήκε στη 2η κατηγορία.

Έιναι πολύ σπάνιο ομάδα από δεύτερο επίπεδο και κάτω να παίζει στην Ευρώπη.

Θα πω μια λέξη:Γουίγκαν

Για 3 πόντους δε μπόρεσε να σωθεί (36 έναντι 39 από την Σάντερλαντ).

Με αντίπαλο μία από τις πιο δυνατές ομάδες με ένα δυνατό μπάτζετ, με ένα ποιοτικό – σε βάθος – ροστερ και δευτερεύουσα πρωταθλήτρια η Μάντσεστερ Σίτι [στη μετέπειτα εποχή των σαουδάραβων}. Ο Μπέν Γουότσον λυτρωτής των Λάτικς στο 90+1 χαρίζοντας τον πρώτο τους και το τελευταίο τους τρόπαιο και μία είσοδος στο Γιουροπα Λίγκ.

Από το 3ο γύρο, με Μπόρνμουθ (1-1),στη επανάληψη (1-0),με Μάκσφιλντ (1-0),με Χάντερσφιλντ (4-1), με Εβερτον (3-0) και Μίλγουολ (2-0).

Αν και την επόμενη σεζόν θα την έβρισκε στη Τσαμπιονσιπ, αυτό δε την φόβισε και έκανε αγώνα δρόμου όπου στο τέλος εξιλεώθηκε  και αυτό είναι υπέροχο στο ποδόσφαιρο, ομάδες μικρού βεληνεκούς καταφέρνουν το απόλυτο.

Ρομπέρτο Μαρτίνεζ :ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας

Nίκη απέναντι σε κλασικές και μεγάλες ομάδες.

Από τα πιο υπέροχα γεγονότα στο ποδόσφαιρο.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *