Type to search

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΟΚ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ 1

Όταν ο Αβραάμ έστελνε την μπάλα στα δίχτυα του Χαλκιά για το 2-1 υπέρ του Ολυμπιακού, στη φλεγόμενη Τούμπα.

Share

Ενόψει του επερχόμενου παιχνιδιού της Κυριακής ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ στην Τούμπα, σας μεταφέρουμε 12 χρόνια πίσω σ’ ενα παιχνίδι της τέταρτης αγωνιστικής του τότε πρωτάθληματος, που είχε έναν απρόσμενο πρωταγωνιστή.

Περίοδος 2009-2010 λοιπόν και ο νταμπλούχος της περασμένης σεζόν Ολυμπιακός ανηφορίζει για Θεσσαλονίκη, για να παίξει με τον δικέφαλο του Βορρά. Προτού διεξαχθεί ο εν λόγω αγώνας, οι δύο ομάδες βρίσκονταν ισόβαθμες με 4 πόντους, έχοντας παίξει δύο μόλις αγώνες, λόγω της αναβολής της πρεμιέρας. Στα του παιχνιδιού ο ΠΑΟΚ με τον Φερνάντο Σάντος στον πάγκο είχε παρατάξει τους εξής έντεκα στον αγωνιστικό χώρο της ασφυκτικά γεμάτης Τούμπας: Χαλκιάς, Αραμπατζής, Γκαρσία (84΄ Ιβιτς), Τσιρίλο, Σορλέν, Μουσλίμοβιτς (46΄ Φιλομένο), Λίνο, Φωτάκης, Κουτσιανικούλης, Βιεϊρίνια (89΄ Κονσεϊσάο), Σαβίνι. Από την άλλη, οι ερυθρόλευκοι έχοντας στον πάγκο υπηρεσιακό προπονητή τον Μπόζινταρ Μπάντοβιτς πάτησαν γήπεδο με  βασικούς τους παρακάτω έντεκα:  Νικοπολίδης, Μέλμπεργκ, Αβραάμ. Παπαδόπουλος, Στολτίδης, Ντιόγκο (89΄ Γκαλίτσιος), Ζεβλάκοφ, Ραούλ Μπράβο, Ντουντού, Λεονάρντο (86΄ Οσκαρ), Λεντέσμα, Τοροσίδης.

 

Σ’ ένα κρίσιμο ντέρμπι και για τους δύο, με πολλή ένταση και ποδοσφαιρικό ” ξύλο ”, ο δικέφαλος του Βορρά άνοιξε το σκορ στο 9ο λεπτό της αναμέτρησης, με τον 23χρονό τότε Βιερίνια, ο οποίος μετά από εκτέλεση κόρνερ του Σορλίν, με πισινή γυριστή κεφαλιά έπιασε στον ύπνο τον Νικοπολίδη και την άμυνα του. Η Τούμπα πήρε φωτιά. Οι Πειραιώτες έμοιαζαν να τα έχουν χαμένα, δέχτηκαν αφόρητη πίεση από τον ΠΑΟΚ, γι’ αυτό και κατέγραψαν την πρώτη τους τελική στο 30′.  Πέντε λεπτά πριν οι δύο ομάδες  πάρουν τον δρόμο  προς τα αποδυτήρια, οι φιλοξενούμενοι με μία 35αρα μπαλιά του Αβραάμ Παπαδόπουλου προς τον Τοροσίδη βρήκαν το γκολ της ισοφάρισης, με τον Ντιόγκο να εκμεταλλεύεται την όμορφη σέντρα του Τοροσίδη από τα πλάγια. Αμέσως οι παίκτες του Μπάντοβιτς πήραν τα πάνω τους και πίεσαν και για δεύτερο τέρμα.

Το δεύτερο μέρος κύλησε με αρκετά νεύρα, μονομαχίες και σκληρά φάουλ εκατέρωθεν. Ωστόσο ο Ολυμπιακός είχε μπει πιο δυνατά μετά την ανάπαυλα, κάτι που αποτυπώθηκε και εμπράκτως στο χορτάρι. Η πρώτη καλή στιγμή  του δευτέρου ημιχρόνου ήταν για τους ερυθρόλευκους στο 58ο λεπτό, πάλι με τον Τοροσίδη να σεντράρει και τον Ντιόγκο να σπαταλά σπουδαία ευκαιρία να γίνει ο mvp του ματς, σημειώνοντας δεύτερο προσωπικό τέρμα. Οι Θεσσαλονικείς πίεσαν με κάποια μακρινά σουτ, για να βρεθούν μπροστά στο σκορ. Κορυφαία φάση για την ομάδα του Σάντος ήταν αυτή του 76ου λεπτού, με τον Φιλομένο να νικά Αβραάμ, Μέλμπεργκ και τον εξερχόμενο Νικοπολίδη, αλλά να στέλνει την μπάλα στην οριζόντια δοκό, σε μία ανεπανάληπτη χαμένη ευκαιρία. Ο νόμος του ποδοσφαίρου μίλησε και αφού οι γηπεδούχοι ξόδευαν όλες τους τις φάσεις χωρίς αντίκρισμα, ο Ολυμπιακός βρήκε το σθένος και την ψυχολογία να δημιουργήσει φάσεις ξανά και πέτυχε την ολική ανατροπή στο 90ο λεπτό. Έπειτα από σέντρα του Ντουντού, ο Τοροσίδης με κεφαλιά-πάσα βρήκε τον Αβραάμ, ο οποίος ήταν φάτσα με το τέρμα και με κεφαλιά ψαράκι έγραψε το τελικό σκορ 2-1 υπερ των Πειραιωτών. Το γκολ αυτό πάγωσε τη φλεγόμενη Τούμπα και έχρισε τον Ολυμπιακό νικητή σ’ ένα ακόμη ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, αυτή τη φορά με πρόσωπο της βραδιάς έναν αμυντικό, που σίγουρα οι οπαδοί του δικεφάλου αντιπάθησαν κι άλλο λόγω και της μακράς θητείας του στον Άρη.

 

Επιμέλεια: Γιάννης Λιβανός

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *