Type to search

Κεντρική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο θεός της μπάλας… Μαραντόνα!

Share

Σαν σήμερα στις 30 Οκτωβρίου του 1960 γεννήθηκε ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα στο Λάνους επαρχία του Μπουένος Άιρες.

Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα σαν σήμερα στις 30 Οκτωβρίου του 1960 γεννήθηκε στο Λάνους επαρχία του Μπουένος Άιρες αλλά μεγάλωσε στη Βίλα Φιορίτο μια παραγκούπολη στα νότια προάστια του. Ο «θεός» της μπάλας άρχισε την καριέρα του στην Αρχεντίνο Τζούνιορς το 1970 και έκανε ντεμπούτο  με την πρώτη ομάδα το 1976 σε ηλικία μόλις 16 ετών. Ο Μαραντόνα παρέμεινε για πέντε χρόνια στην Αρχεντίνο Τζούνιορς και πραγματοποίησε 166 εμφανίσεις και 116 γκολ.

Το 1981/1982 πήγε στην Μπόκα Τζούνιορς οπού σημείωσε 28 γκολ σε 40 παιχνίδια. Επίσης, την επόμενη χρονιά ο Μαραντόνα άφησε την Λατινική Αμερική και «πέταξε» για Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Μπαρτσελόνα. Έτσι, ο Μαραντόνα παρέμεινε για δύο σεζόν στην Μπαρτσελόνα όπου χαρακτηρίστηκε και ως «χρυσό παιδί» σημειώνοντας 38 γκολ σε 58 παιχνίδια. Η περιπέτεια του στην Ισπανία χαρακτηρίστηκε από πολλούς τραυματισμούς, ο σοβαρότερος από τον οποίο, λόγω ενός φάουλ του παίκτη της Αθλέτικ Μπιλμπάο, Άντονι Γκοικοετσέα, είχε ως συνέπεια να χάσει το 30% της κινητικότητας του αριστερού αστραγάλου. Παρά όλα αυτά, κατέκτησε ένα ισπανικό Κύπελλο, ένα League Cup Ισπανίας και ένα ισπανικό Super Cup με τους «Καταλανούς».

Στην συνέχεια, ακολούθησε η Νάπολι  στην οποία εντάχθηκε έναντι 13,5 δισεκατομμυρίων λιρετών  περίπου οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Με τη μπλε φανέλα έπαιξε συνολικά 259 παιχνίδια, σημειώνοντας 116 γκολ, αλλά πρωτίστως κέρδισε δύο πρωταθλήματα, ένα ιταλικό Κύπελλο, ένα ιταλικό Super Cup και ένα Κύπελλο UEFA, πριν πάει στην Σεβίλλη και επιστρέψει στην Αργεντινή όπου τελείωσε την καριέρα του, σε ηλικία 37 ετών, με τη φανέλα της αγαπημένης του Μπόκα Τζούνιορς, στις 25 Οκτωβρίου 1997, στη νίκη με σκορ 2-1 επί της Ρίβερ Πλέιτ στο Monumental στο Μπουένος Άιρες.

 

Με την εθνική Αργεντινής συμμετείχε σε τέσσερα Μουντιάλ 1982, 1986, 1990, 1994 σημειώνοντας γκολ σε όλα. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ιταλίας το 1990, σκόραρε μόνο με πέναλτι έναντι στους Ιταλούς στα ημιτελικά. Επίσης, κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 στο Μεξικό σε ένα Μουντιάλ, όπου έμεινε στην Ιστορία για το γκολ με το «χέρι του θεού» που σημείωσε στα προημιτελικά με την Αγγλία.

Τέλος, ο Μαραντόνα εξακολουθεί ακόμα και τώρα να κάνει τους εφήβους -και όχι μόνο- που τον αναγνωρίζουν να τρέμουν με συγκίνηση. Είναι ένας από αυτούς που ακόμα κι όταν δεν μιλά, δημιουργεί… είδηση.

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *