Type to search

Norwich City Premier League ΑΓΓΛΙΑ Άστον Βίλα Γουότφορντ Διεθνή ΕΒΕΡΤΟΝ Εξελίξεις ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Νιουκάστλ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ποδόσφαιρο ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ Τότεναμ

Ράφα Μπενίτεθ: Έγινε ο 7ος προπονητής που απολύεται φέτος στη Πρέμιερ Λίγκ

Share

Με τον Ράφα Μπενίτεθ να αποτελεί και επίσημα παρελθόν από τον πάγκο της Έβερτον, η Πρέμιερ Λίγκ πλέον μετρά τον 7ο προπονητή που χάνει τη δουλειά του μεσούσης της σεζόν πλησιάζοντας τα «ρεκόρ» των 10 τις σεζόν 2013/14 & 2017/18.

Πολλές φορές στην Ελλάδα αναφερόμαστε στην παραμονή ή όχι προπονητών με την «πινέζα» καρφιτσωμένη στις παρελάσεις των 28 Οκτωβρίου και 25 Μαρτίου αστειευόμενοι, προτού ξεκινήσουν οι τεράστιες και εννοείται πλήρως αναλυτικές «καφενειακές» συζητήσεις, για τις επιλογές του εκάστοτε τεχνικού, και για το ρητορικό ερώτημα αναφορικά με το αν αυτός θα καταφέρει να «επιβιώσει» έως τις σημειωμένες αυτές ημερομηνίες- «σταθμό», τόσο για την ελληνική ιστορία αλλά και για το καλτ σύμπαν του ποδοσφαίρου μας.

Και μιας και μιλήσαμε για παρέλαση, η χώρα μας φημίζεται άλλωστε για τους άπειρους προπονητές που έχουν τιμήσει τα χώματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, διότι η φράση πως αλλάζουμε τους προπονητές σαν τα πουκάμισα είναι τουλάχιστον κλισέ, όμως πέρα για πέρα αληθινή. Βλέπουμε ομάδες είτε των πρώτων σκαλοπατιών όπως η ΑΕΚ, να έχει αλλάξει ήδη έναν προπονητή, και με τον Αργύρη Γιαννίκη στο τιμόνι και το σημερινό 1-2 από τον Παναιτωλικό, κανείς πιστεύω δε θα έπαιρνε όρκο πως αν συνεχίσει έτσι ο Έλληνας τεχνικός θα μακροημερεύσει στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο, παρά την πρόσφατη ανανέωση του συμβολαίου του έως το 2024.

Ομάδες δεύτερης ταχύτητας όπως ο Απόλλων βλέπουμε να πηγαίνουν σε 3ο προπονητή εντός λίγων μόνο μηνών, όπου μετά τους Φέστα και Πετράκη ακολούθησε ο Μάρκο Γκρότε. Το ζήτημα ωστόσο δεν αφορά το ποδόσφαιρο μας αλλά την Πρέμιερ Λιγκ καθώς η απόλυση του Ράφα Μπενίτεθ διαμορφώνει ένα αρκετά ενδιαφέρον στατιστικό μιας και είναι ο 7ος προπονητής που απολύεται την εφετινή σεζόν, ενώ βρισκόμαστε ακόμη στον Ιανουάριο.Το ρεκόρ τεχνικών που έχουν χάσει τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια μιας σεζόν στο πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ είναι 10 και έχει σημειωθεί τις σεζόν 2013/14 και 2017/18, και αν φαίνεται αρκετά δύσκολο να ισοφαριστεί -ξανά- ή ακόμα πιο δύσκολο να «σπάσει, ποτέ μη λες ποτέ.

Πάμε να δούμε αναλυτικά ποιοι είναι αυτοί που έχουν κουνήσει «μαντήλι» έως τώρα:

 

Σίσκο Μουνιόθ (3/10/2021) – Γουότφορντ 

Τι και αν οδήγησε τις «σφήκες» στην άνοδο την περσινή σεζόν αναλαμβάνοντας την ομάδα του γνωστού σε μας, Βλάνταν Ίβιτς, ο Ισπανός τεχνικός απομακρύνθηκε από τον πάγκο της Γουότφορντ μετά από μόλις 9 αναμετρήσεις στη νέα σεζόν, εκ των οποίων στις 7 πρωταθλήματος μέτρησε 2 νίκες, 1 ισοπαλία και 4 ήττες αδυνατώντας να πάρει αποτέλεσμα ακόμη και ομάδες που ήταν θεωρητικά στα μέτρα της, όπως Μπράιτον, Νιουκάστλ, Λίντς ακόμα και τη Στόουκ Σίτι στο EFL Cup. Τον διαδέχθηκε ένας -επίσης- γνώριμος μας, ο Κλαούντιο Ρανιέρι.

 

Στίβ Μπρούς (20/10/2021) – Νιουκάστλ

Μετά από δύο και κάτι ψιλά χρόνια στον πάγκο της Νιουκάστλ και με την ομάδα να μην τα πηγαίνει  καλά στο ξεκίνημα της Πρέμιερ Λίγκ μετρώντας 5 ήττες και 3 ισοπαλίες, η καρέκλα του Στίβ Μπρούς ήταν λογικό πως είχε αρχίζει να τρίζει. Με την Νιουκάστλ να περνά σε νέα εποχή έπειτα και από την επίσημη ανακοίνωση στις 7 Οκτωβρίου πως ο σύλλογος πωλήθηκε και τυπικά στους Σαουδάραβες, ο Άγγλος προπονητής μετρούσε… ώρες στον πάγκο των «καρακάξων». Στις 20 Οκτωβρίου με ανακοίνωση η ομάδα γνωστοποιεί τη λύση της συνεργασίας της  κοινή συναινέσει με τον τεχνικό. Αντικαταστάθηκε από τον Έντι Χάου.

 

Νούνο Εσπιρίτο Σάντο (1/11/2021) – Τότεναμ

Το καλοκαίρι που μας πέρασε άφησε το Γουλβερχάμπτον και τη Γούλβς, για το Λονδίνο και τη Τότεναμ. Οι προσδοκίες ήταν υψηλές μετά τα καλά δείγματα γραφής στους «Λύκους» εξαιρουμένης της περσινής χρονιάς. Το καλοκαίρι έθεσε ως στόχο την επιστροφή των Λονδρέζων στο Τσάμπιονς Λίγκ και τις καλές εμφανίσεις, προκειμένου να αξιοποιήσουν και τον Χάρι Κέιν όπου τελικά δεν αποχώρησε κατά τη καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο παρά την επιθυμία του.

Η αλήθεια είναι πως ο χρόνος και η εμπιστοσύνη έλειψαν στην περίπτωση του από την πλευρά της διοίκησης, η οποία μετά από 5 νίκες και 5 ήττες στο πρωτάθλημα αποφάσισαν την απομάκρυνση του Πορτογάλου τη 1η Νοεμβρίου έπειτα από 5 μήνες, με τον Αντόνιο Κόντε να τον αντικαθιστά και να αλλάζει πλήρως το κλίμα στο «στρατόπεδο» της Τότεναμ.

 

Ντάνιελ Φάρκε (6/11/2021) – Νόριτς

Στον πάγκο της Νόριτς από το 2017, ο Γερμανός ήταν μέρος του «ανσανσέρ» που ονομαζόταν Νόριτς και ανεβοκατέβαινε σε Πρέμιερ Λίγκ και Τσάμπιονσιπ. Τη φετινή χρονιά υπήρχαν προσδοκίες για κάτι καλύτερο και ενδεχόμενη παραμονή της ομάδας στην κατηγορία, πράγμα δύσκολο με τα «καναρίνια» να μην μπορούν να κοντράρουν τις υπόλοιπες ομάδες, και στην πλειοψηφία των αναμετρήσεων να πέφτουν αμαχητί.

Στα 11 παιχνίδια που πρόλαβε να βρεθεί στον πάγκο της για τη σεζόν 2021/22 στο πρωτάθλημα κατέγραψε 2 ισοπαλίες 8 ήττες και μόλις 1 νίκη, με τον ίδιο να συνεχίζει πλέον στην Κράσνονταρ και τη Ρωσία, «δίνοντας» τη θέση του στον Ντιν Σμίθ που απολύθηκε από την Άστον Βίλα.

 

Ντίν Σμίθ (7/11/2021) – Άστον Βίλα

Την τρίτη του χρονιά στο «Βίλα Πάρκ» ολοκλήρωσε στις 10 Οκτωβρίου, παρόλα αυτά το μέλλον του στην ομάδα έμοιαζε δυσοίωνο μετά τα κακά διαδοχικά αποτελέσματα. Η διοίκηση του έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης μέχρι και τις 5 Νοέμβρη όπου μετά την ήττα από τη Σάουθάμπτον πάρθηκε η απόφαση να απομακρυνθεί, με την επισημοποίηση να έρχεται στις 7 του ίδιου μήνα.

Στις 11 αναμετρήσεις που βρέθηκε στο «τιμόνι» του κλάμπ πέτυχε 3 νίκες 1 ισοπαλία και 7 ήττες. Τον διαδέχθηκε ο Στίβεν Τζέραρντ στις 11 Νοεμβρίου προερχόμενος από το αήττητο πρωτάθλημα με τη Ρέιντζερς.

 

Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ (21/11/2021) – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 

Ο Νορβηγός άλλοτε θρύλος των «κόκκινων διαβόλων», πλήρωσε την -για ακόμη μια χρονιά- κακή παρουσία στο Τσάμπιονς Λίγκ και στη συνέχεια την απογοητευτική επίδοση στο πρωτάθλημα όπου γνώρισε συντριβές και ταπείνωση. Στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση λίγο έλειψε να χάσει εις διπλούν από την Αταλάντα (3-2 νίκη-ανατροπή στο Όλντ Τράφορντ και 2-2 ισοπαλία στο Μπεργκάμο), το οποίο σε συνδυασμό με την ήττα στην πρεμιέρα από τη Γιάνγκ Μπόις και τη νίκη στα τελευταία λεπτά απέναντι στη Βιγιαρεάλ  θα μπορούσαν να την είχαν στείλει στο Γιουρόπα Λίγκ ή ακόμη και… σπίτι της!

Στην Πρέμιερ Λίγκ σε 12 αγωνιστικές κατάφερε, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να έχει 5 νίκες 2 ισοπαλίες και 5 ήττες, γνωρίζοντας τηις συντριβές από Λέστερ (4-2), Λίβερπουλ (0-5) και Γουότφορντ (4-1). Έφυγε κακήν κακώς, και τη θέση του πλέον έχει αναλάβει ο Ράλφ Ράγκνικ έως το τέλος της σεζόν.

 

Ράφα Μπενίτεθ (16/1/2022) – Έβερτον

Έχοντας υπάρξει προπονητής της Λίβερπουλ στο παρελθόν έγραψε μαζί της ιστορία κατακτώντας το Τσάμπιονς Λίγκ της σεζόν 2004/05, στον ανεπανάληπτο τελικό της Κωνσταντινούπολης απέναντι στη Μίλαν. Το «κόκκινο» παρελθόν του δεν αποτέλεσε εμπόδιο για τον ίδιο στο να αποδεχθεί την πρόταση της Έβερτον το καλοκαίρι του 2021, και κάπως έτσι επέστρεψε στο Λίβερπουλ, όχι για στο Άνφιλντ στο οποίο παλαιότερα γνώρισε την αποθέωση, αλλά για το Γκούντισον Πάρκ το οποίο απέχει μόλις λίγα μέτρα από το πρώτο.

Έκατσε στον πάγκο των «ζαχαρωτών» για 19 παιχνίδια πρωταθλήματος, αλλά ο απολογισμός ήταν τραγικός, 5 νίκες, 4 ισοπαλίες και 10 ήττες. Χαρακτηριστικό της κακής της απόδοσης το γεγονός πως η τελευταία εκτός έδρας νίκη ήταν στις 22 Αυγούστου απέναντι στη Μπράιτον (0-2). Η ομάδα του Μπενίτεθ κατάφερε να «αναστήσει» τη 18η  -πλέον- στη βαθμολογία  Νόριτς χάνοντας με 2-1 εκτός έδρας, με τον Ισπανικό τεχνικό να λέει «αντίο». Μένει να δούμε ποιος θα τον αντικαταστήσει.

 

Γιώργος Αυλακιώτης

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *