Type to search

Κεντρική ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τα 5 σημεία που θα κρίνουν το «αιώνιο ντέρμπι»

Share

Όσα χρόνια και αν περάσουν θα αποτελεί το κορυφαίο παιχνίδι του ελληνικού ποδοσφαίρου. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συγκρούονται απόψε στη Λεωφόρο σε μία ιδιαίτερα σημαντική αναμέτρηση.

Πρόκειται για δύο ομάδες με διαφορετικούς στόχους στο πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός διεκδικεί το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα και έχει μία ασφαλή διαφορά από την 2η ΑΕΚ της τάξεως των 9 πόντων, ενώ οι «πράσινοι» θέλουν να βγουν ξανά στην Ευρώπη και να βελτιώσουν την εικόνα τους, ώστε του χρόνου να θέσουν υψηλότερους στόχους. Παρόλα αυτά όταν οι δύο «αιώνιοι» μπαίνουν στο τερέν δεν μετρά σε καμία περίπτωση η βαθμολογική τους θέση, όπως αποδείχτηκε και στο παιχνίδι του πρώτου γύρου όπου ο Παναθηναϊκός παρά τις πολλές απουσίες του και παρά το ότι έπαιζε μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό απέσπασε ισοπαλία στο «Καραϊσκάκης». Το σημερινό παιχνίδι αναμένεται αρκετά αμφίρροπο και ο τελικός νικητής θα κριθεί στα σημεία τα οποία είναι τα εξής:

1. Ετοιμότητα εξαιτίας του κορονοϊού

Η πανδημία του κορονοϊού επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και τους «αιώνιους» το περασμένο διάστημα. Αρκετοί ποδοσφαιριστές τους νόσησαν και αναγκάστηκαν να μείνουν εκτός προπονήσεων για κάποιο διάστημα με αποτέλεσμα να χάσουν τον αγωνιστικό τους ρυθμό. Τόσο ο ΠΑΟ όσο και ο Ολυμπιακός έχασαν βαθμούς την προηγούμενη αγωνιστική από Βόλο και Απόλλωνα αντίστοιχα κάτι που εν πολλοίς οφείλεται και στην κόπωση και έλλειψη ρυθμού των παικτών τους λόγω του ιού. Έτσι, είναι φανερό ότι η ομάδα που θα μπορέσει να διαχειριστεί πιο καλά το συγκεκριμένο ζήτημα θα αποκτήσει αυτομάτως πλεονέκτημα.

2. Ικανότητα του Ολυμπιακού να καλύψει τις απουσίες του

Οι «ερυθρόλευκοι» γνώριζαν εδώ και καιρό ότι το Κόπα Άφρικα θα τους στερούσε κάποιες πολύτιμες μονάδες. Ήρθε λοιπόν η ώρα στο πρώτο μεγάλο ντέρμπι χωρίς τους διεθνείς τους (Α. Καμαρά, Ονιεκούρου, Σισέ, Κούντε, Ροντρίγκες) να αναδείξουν νέους πρωταγωνιστές. Ιδιαίτερα στο μεσοεπιθετικό κομμάτι όπου οι απουσίες είναι πιο πολλές και οι επιλογές πιο περιορισμένες, οι Ρόνι Λόπες, Ματιέ Βαλμπουενά και Γιώργος Μασούρας θα πρέπει να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να βοηθήσουν την ομάδα τους.

3. Διαχείριση της έλλειψης κόσμου από τους «πράσινους»

Η απόφαση της κυβέρνησης να μπει πλαφόν 1000 ατόμων στα γήπεδα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το ντέρμπι, καθώς αυτό θα διεξαχθεί με λιγοστό κόσμο. Φυσικά, οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι «πράσινοι» οι οποίοι σε ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι θα στερηθούν τον κόσμο τους που τους είχε δώσει μεγάλη ώθηση στους προηγούμενους εντός έδρας αγώνες. Επομένως, οι παίκτες του Παναθηναϊκού καλούνται να παίξουν το ίδιο καλά στην έδρα τους χωρίς τη βοήθεια του κόσμου.

4. Κέντρο Παναθηναϊκού vs Κέντρο Ολυμπιακού

Η κυριαρχία στο χώρο της μεσαίας γραμμής αποτελεί κλειδί για κάθε ομάδα, πόσο μάλλον για τους «αιώνιους» στο σημερινό ντέρμπι. Η ομάδα που θα κερδίσει τις περισσότερες μονομαχίες στον άξονα και που θα κατορθώσει να επιβάλλει τον ρυθμό της θα αυξήσει τις πιθανότητες για ένα καλό αποτέλεσμα. Ο ΠΑΟ αναμένεται να παραταχθεί και πάλι με τρεις χαφ (Πέρεθ, Μαουρίσιο, Βιγιαφάνιες) που όπως σε κάθε παιχνίδι θα θελήσουν να κυκλοφορήσουν την μπάλα. Αυτό που μένει να δούμε είναι η επιλογή σχηματισμού από τον Μαρτίνς, δεδομένων και των απουσιών του Ολυμπιακού, ώστε να «ματσάρει» το κέντρο των «πρασίνων».

5. Το πάθος που απαιτείται στα μεγάλα ματς

Καλές και χρυσές οι τακτικές των δύο πολύ αξιόλογων προπονητών, αλλά αυτό που αποτελεί εξίσου καθοριστικό στοιχείο στα ντέρμπι είναι το πάθος. Όποια από τις δύο ομάδες μπει πιο δυνατά στο τερέν, όποια κερδίσει τις περισσότερες μονομαχίες και δείξει ότι θέλει περισσότερο το παιχνίδι είναι αρκετά πιθανό να το πάρει κιόλας. Αμφότερες οι ομάδες θέλουν τη νίκη, η κάθε μία για τους δικούς της λόγους αλλά υπάρχει και μία κοινή επιδίωξη των δύο: η κατάκτηση του γοήτρου.

 

Προκόπης Κωνσταντουδάκης

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *