Type to search

Africa Cup of Nations Copa Africa ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τα “νησιά του φεγγαριού” παίζουν μπάλα στο AFCON και μια μικρή χώρα χαμογελά

Share

Στη γιορτή του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής μπαίνουν σήμερα και για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι Κομόρες. Το πρόσωπο-κλειδί της επιτυχίας πίσω από την ομάδα-έκπληξη της διοργάνωσης. 

 

Τα “νησιά του φεγγαριού” ακούγονται σαν ένα φανταστικό παραμυθένιο μέρος κάπου πολύ μακριά. Αυτό σημαίνει στα Αραβικά η ονομασία του μικρού νησιωτικού συμπλέγματος των Κομόρων και πιθανότατα συμβολίζει το παραμύθι της παρθενικής τους συμμετοχής στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Οι Κομόρες κάνουν το ντεμπούτο τους σήμερα απέναντι στην Γκαμπόν και τρία νησάκια στα νοτιοανατολικά της Αφρικής ζουν για την Εθνική τους ομάδα και χαμογελούν μέχρι τα αυτιά.

Ο άνθρωπος πίσω από την επιτυχία των Κομόρων

Ο προπονητής των Κομόρων, Αμίρ Αμπντού

Είναι φυσικό ένα νησιωτικό σύμπλεγμα με πληθυσμό λιγότερο από 1 εκατομμύριο κατοίκους, χωρίς ποδοσφαιρική ιστορία να βλέπει ως όνειρο τη συμμετοχή του στη μεγαλύτερη διοργάνωση της ηπείρου του. Η αλήθεια είναι πως οι Κομόρες επί της ουσίας δεν είχαν ομάδα ποδοσφαίρου μέχρι και το 2003. Το ταξίδι τους προς την επιτυχία όμως ξεκίνησε το 2014. Τότε ο Αμίρ Αμπντού, γεννημένος στην Μασσαλία, με ρίζες από το αρχιπέλαγος των Κομόρων, έγινε προπονητής της ομάδας. Σε μια χώρα μικρή και φτωχή χωρίς την λάμψη του τουρισμού, χωρίς ίχνος ευμάρειας και αθλητικής ιστορίας το ποδόσφαιρο είναι δύσκολο να μπει στις ζωές των ανθρώπων. Το έργο του Αμπντού ως προς την συλλογή υλικού για να χτίσει μια ανταγωνιστική ομάδα ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Ο 49χρονος προπονητής στήριξε την προσπάθεια του στους μετανάστες δεύτερης γενιάς από τις Κομόρες, κυρίως στη Γαλλία. ” Όταν είσαι τόσο μικρή χώρα και προτείνεις ένα πρότζεκτ στους ποδοσφαιριστές, είναι δύσκολο να τους πείσεις να σε ακολουθήσουν” δήλωσε. Ο Αμίρ Αμπντού όμως, με προσωπική προσπάθεια συναντούσε τους  παίκτες από κοντά και τους έδινε κίνητρο και πίστη στο πλάνο του. Με αυτόν τον τρόπο έχτισε πολύ δυνατές ανθρώπινες σχέσεις μέσα στην ομάδα και συμπλήρωσε το σύνολο το οποίο έφτασε στην ιστορική πρόκριση. Ο ποδοσφαιριστής της Ομόνιας Φουάντ Μπασιρού που πλέον αγωνίζεται με την εθνική ομάδα των Κομόρων έπλεξε το εγκώμιο του προπονητή του δηλώνοντας πως ” Όλα άλλαξαν το 2014 όταν ανέλαβε ο Αμίρ”.

 

“Η χώρα ζει μέσα από την ομάδα” 

Πανηγυρισμοί από τους κατοίκους των Κομόρων

” Όταν η ομάδα φτάνει στις Κομόρες, η χώρα σταματάει. Σταματούν τα πάντα και η χώρα ζει μέσα από την ομάδα”. Αυτά είναι τα λόγια του Αμπντού για τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι των Κομόρων αγκαλιάζουν την εθνική τους ομάδα. Μιλά για την κατάσταση ως μια έκρηξη χαράς που είναι δύσκολο να περιγραφεί με λόγια. Η ομάδα του Αμπντού προκειμένου να παίξει στα γήπεδα του Καμερούν έπρεπε να περάσει από έναν απαιτητικό όμιλο με αντιπάλους την Αίγυπτο, το Τογκό και την Κένυα. Στο χορτάρι έδειξαν το πρόσωπο ενός πολύ οργανωμένου και σκληροτράχηλου συνόλου επικεντρωμένου στα αμυντικά του καθήκοντα. Μέχρι να εξασφαλίσει την πρόκριση, ένα παιχνίδι πριν το τέλος σε ένα 0-0 απέναντι στο Τογκό, είχε δεχθεί μόλις 2 τέρματα χωρίς να γνωρίσει την ήττα. Ο Σαϊντ Μπακάρι που αγωνίζεται στην ολλανδική Βαάλβαϊκ μιλώντας για το ματς απέναντι στο Τογκό όπου οι Κομόρες κέρδισαν την πρόκριση λέει ” Ήταν τρελό. Κάθε παιχνίδι που παίζαμε ήταν σαν γιορτή, δεν είχε σημασία το αποτέλεσμα. Αλλά όταν προκριθήκαμε όλοι πανηγύριζαν για εβδομάδες”.

Οι παίκτες των Κομόρων στα αποδυτήρια πανηγύρισαν την πρόκριση τους κάπως έτσι.

Το πάρτυ που στήθηκε στους δρόμους της πρωτεύουσας Μορόνι από τους κατοίκους των Κομόρων.

Στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής οι Κομόρες θα έχουν δύσκολο έργο στον όμιλο τους μιας και θα αντιμετωπίσουν ,εκτός από την Γκαμπόν, την Γκάνα και το Μαρόκο. Αυτό όμως μικρή σημασία έχει για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του νησιωτικού συμπλέγματος καθώς απέδειξε πως ξέρει κυρίως πώς να απολαμβάνει το παιχνίδι αλλά και πώς να κάνει τα θαύματα πραγματικότητα.

 

Ιάσονας Θεριός 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *