Type to search

Ελλάδα Κεντρική

Τα αστέρια γεννιούνται ή… ξεθάβονται;

Share

Η Ελλάδα μπορεί να μην είναι η χαρακτηριστική ποδοσφαιρομάνα , αλλά ανέκαθεν έβγαζε ταλέντα. Είχε όμως πάντα την ικανότητα να τα αναγνωρίζει και να τα εκμεταλλεύεται;

 «Το παιδάκι δεν κάνει…»

Ανέκαθεν , χαρακτηριστικό της Ελληνικής κοινωνίας ήταν οι πελατειακές σχέσεις η οικογενειοκρατία , και κυρίως … το «θάψιμο». Σε μια Ελλάδα που αναδύει βρώμα όπως λέει και το τραγούδι είναι φυσικό όλα αυτά να έχουν διατηρηθεί. Δεν θα μπορούσαν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας να λείπουν από το ποδόσφαιρο.

Στην Ελλάδα υπάρχου πολλοί αθλητές που … που δεν κάνουν.  Στην χώρα μας κανείς δεν κάνει μέχρι να γίνει γνωστός στο εξωτερικό. Τότε μιλάμε όλοι για αυτόν και για το πόσο περήφανη έκανε την χώρα μας , μέχρι τότε τι;

Χαμένα ταλέντα

Πολλοί Έλληνες ποδοσφαιριστές , μπασκετμπολίστες  , τενίστες κλπ. Κατάφεραν μέσα από τον προσωπικό τους αγώνα να αναδειχθούν .  Το βασικό ερώτημα όμως είναι πόσοι ΔΕΝ τα κατάφεραν. Όλοι λίγο πολύ θα χούμε ακούσει ιστορίες γνωστών και μη , που λένε πως τους φάγανε τα κυκλώματα.. και πολλοί λένε αλήθεια. Ακαδημίες που ζητάνε πολλά χρήματα για να δεχτούν νεαρούς παίχτες, μικρές ομάδες που δεν πληρώνουν δεδουλευμένα , κακές συνθήκες προπόνησης , και κυρίως ακατάλληλοι άνθρωποι σε υπεύθυνες θέσεις. Επίσης υπάρχουν πολλές ιστορίες μεγάλων ονομάτων όπως ο Αντετοκούνμπο οι οποίοι ανακαλύφθηκαν τυχαία. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει οργάνωση και αξιοκρατία στον χώρο αυτόν . Όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Γενικά. Αν δεν είχε την συναισθηματική έκρηξη ο Ιακωβίδης θα χανόταν . Αν δεν έχει δικούς του πόρους ο Πετρούνιας θα χανόταν . Η Κορακάκη θα χανόταν. Σίγουρα παίζει ρόλο η θέληση το κίνητρο και τα όρια που θέτει ο κάθε αθλητής ώστε να πετύχει.

Υποχρέωση ή απλή στήριξη;

Ας αναρωτηθούμε ξανά. Είμαστε υποχρεωμένοι σαν χώρα να στηρίζουμε αυτούς τους αθλητές; Ναι αν θέλουμε να χαρακτηριζόμαστε από τιμιότητα και αξιοκρατία. Ειδάλλως να μην ξανά ακουστεί από κανέναν πως Ο Γιάννης μας έκανε περήφανους. Ο Ντούσκος μας έκανε περήφανους . Ο Γούτας διαπρέπει στην Τουρκία. Ο Μανωλάς στην Ιταλία κ.ο.κ .


Τα αστέρια τελικά ξεθάβονται

Με αφορμή λοιπόν όλους αυτούς τους επιτυχημένους και μη αθλητές τέθηκε ένα καίριο ερώτημα σχετικά με τις συνθήκες στις οποίες διακρίνονται οι Έλληνες Αθλητές στην χώρα μας. Η απάντηση για μένα είναι πως τα αστέρια, ξεθάβονται δεν γεννιούνται. Ξεθάβονται όποτε μας συμφέρει να τα θυμηθούμε. Όποτε μας βολεύει να κλέψουμε την λάμψη τους. Όποτε θέλουμε να αναδείξουμε τους εαυτούς μας μέσα από αυτά. Αυτά όμως είναι εκεί , και λάμπουν ακόμα και μέσα στην λάσπη.

Νίκος Θεοδωράτος

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *