Type to search

ΑΓΓΛΙΑ Ποδόσφαιρο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

FA Cup: Οι ιστορίες που μας άφησε το 2021

Share

Το FA Cup επιστρέφει αυτή την εβδομάδα και μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε μερικές από τις πιο όμορφες ιστορίες που μας χάρισε την περυσινή σεζόν. 

Το FA Cup, ο μακροβιότερος ποδοσφαιρικός θεσμός, επιστρέφει στη δράση αυτή την εβδομάδα με τις “μεγάλες” ομάδες να ρίχνονται κι εκείνες στη μάχη για πρώτη φορά φέτος. Το Κύπελλο Αγγλίας είναι μια από τις πιο ξεχωριστές διοργανώσεις, ενώ στο “Νησί” χαίρει μεγάλου σεβασμού χάρη στην ιστορικότητα του και τις αμέτρητες ποδοσφαιρικές και μη συγκινήσεις που έχει προσφέρει ανά τα χρόνια. Αυτή λοιπόν, είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε κάποιες όμορφες ιστορίες της περυσινής του έκδοσης.

Το τέλος μιας αναμονής 73 χρόνων

Η Margaret Angell στον γάμο της με τον Cecil

Η 96χρονη Margaret Angell, φίλη της Λέστερ, είχε έναν λόγο επιπλέον να είναι χαρούμενη μετά τον τελικό του FA Cup. Η Margaret το μακρινό 1948 παντρεύτηκε τον Cecil. Ο Cecil βρισκόταν σε κακή οικονομική κατάσταση και δεν κατάφερε να της αγοράσει κάποιο δαχτυλίδι γάμου. Ο άντρας από το Λέστερ όμως, ποδοσφαιρόφιλος και φυσικά οπαδός των “αλεπούδων”, υποσχέθηκε στη γυναίκα του πως θα της χαρίσει ένα δαχτυλίδι όταν η αγαπημένη τους ομάδα κατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας. Μεταξύ 1949 και 1969 η Λέστερ έφτασε σε 4 τελικούς FA αλλά ηττήθηκε σε όλους. Έτσι, η αναμονή της Margaret για το δαχτυλίδι της συνεχιζόταν. Ο ιστορικός περυσινός τίτλος όμως έβαλε τέλος σε αυτή. Η Λέστερ επιτέλους ήταν Κυπελλούχος Αγγλίας. Ο Cecil δυστυχώς, έχοντας φύγει από τη ζωή το 2005, δεν κατάφερε να πανηγυρίσει τον τίτλο και να χαρίσει το δαχτυλίδι του γάμου τους στην Margaret, έστω και με 73 χρόνια καθυστέρηση. Την πρωτοβουλία λοιπόν ανέλαβε ο γιος τους Mike ο οποίος πράγματι δώρισε στην μητέρα του ένα δαχτυλίδι στα χρώματα μάλιστα της ομάδας, μπλε και άσπρο!

Η στιγμή που ο Mike χαρίζει στην Margaret το δαχτυλίδι

Όπως ήταν φυσικό, η Margaret συγκινήθηκε πολύ από την κίνηση του γιου της, ήταν όμως τρισευτυχισμένη που επιτέλους έλαβε το δώρο της. “Περίμενα 73 χρόνια για αυτό το δαχτυλίδι, τώρα δεν θα το βγάλω ποτέ!” δήλωνε ομολογώντας πως δεν μπορούσε να σταματήσει να το κοιτάει. Είχε όμως και μια ακόμη επιθυμία, να μπορέσει να αγγίξει το Κύπελλο με το δαχτυλίδι της. Καθώς η ιστορία της έγινε ευρέως γνωστή, έφτασε με κάποιο τρόπο και στα αυτιά του συλλόγου. Έτσι, η Λέστερ, σε μια φανταστική κίνηση, κάλεσε την Margaret να σηκώσει το Κύπελλο δίνοντας ένα ακόμη πιο ευτυχισμένο τέλος στην πολύχρονη αναμονή της.

Η Margaret με το FA Cup

 

Το παραμύθι της Μαρίν

Ακόμη μια ξεχωριστή ιστορία μας επιφύλασσε ο 3ος γύρος του περυσινού FA. Εκεί η Μαρίν κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Τότεναμ. Επρόκειτο για το ζευγάρι με τη μεγαλύτερη διαφορά δυναμικότητας στην ιστορία του θεσμού καθώς η Μαρίν αγωνίζεται στην 8η κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου χωρίς καν να είναι επαγγελματική ομάδα. Μικρή σημασία βέβαια είχε αυτό. Όλος ο κόσμος του αγγλικού ποδοσφαίρου είδε το ματς ως αυτό που πραγματικά ήταν, μια ποδοσφαιρική γιορτή . Η Μαρίν έφτασε στην αναμέτρηση αυτή έχοντας παίξει 7 παιχνίδια, αποκλείοντας ακόμη και πιο δυνατές ομάδες των χαμηλών κατηγοριών. Ο σύλλογος, με στόχο να γεμίσει το κενό στα οικονομικά του λόγω της απουσίας οπαδών, εξέδωσε εικονικά εισιτήρια για τον αγώνα ενθουσιάζοντας φιλάθλους από όλη τη χώρα. Με αυτόν τον τρόπο η Μαρίν, όπως ανακοίνωσε, πούλησε περίπου 30.000 εισιτήρια και κατάφερε να διασφαλίσει το μπάτζετ της για τα επόμενα 10 χρόνια!

Η Tότεναμ αγωνίστηκε σε ένα, άδειο δυστυχώς, γήπεδο 3.200 θέσεων κρυμμένο ανάμεσα στα σπίτια των κατοίκων του Crosby. Ο Ζοζέ Μουρίνιο συμπεριέλαβε στην αποστολή της ομάδας όλα τα αστέρια της ακόμα κι αν δεν θα αγωνίζονταν, μόνο και μόνο για να γνωριστούν με τους αντιπάλους τους. Μάλιστα, οι παίκτες των “σπιρουνιών” ετοίμασαν διάφορα δώρα για τους αντίστοιχους της Μαρίν, τα οποία άφησαν στο Marine Travel Arena.

Μικροί φίλοι της Μαρίν με τα ιστορικά κασκόλ της αναμέτρησης

Κάπως έτσι, η Μαρίν έζησε την ιστορικότερη της μέρα και χάρισε στο αγγλικό ποδόσφαιρο ένα πολύ όμορφο αφήγημα. Το ματς μπορεί να έληξε 0-5 υπέρ της Τότεναμ αλλά αυτό δεν έχει την παραμικρή σημασία για την ομάδα από το Crosby και τους φίλους της.

 

Ο ήρωας της Τσόρλεϊ

Η Τσόρλεϊ την περυσινή σεζόν πραγματοποίησε μια ονειρική για αυτήν πορεία στο FA Cup. Η ομάδα της 6ης κατηγορίας έφτασε μέχρι τον 4ο γύρο αποκλείοντας μάλιστα, την Ντέρμπι από την Championship με 2-0 με τους παίκτες της να πανηγυρίζουν αυτή τη νίκη σαν παιδιά.

Ανεπανάληπτη στιγμή μετά την μεγάλη νίκη όπου όλη η ομάδα τραγουδά στα αποδυτήρια:

Πίσω όμως από τις επιτυχίες των ομάδων κρύβονται οι αφανείς ήρωες. Και για την Τσόρλεϊ τέτοιος ήταν ο Ben Kay, υπεύθυνος για το γήπεδο. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της Βόρειας Αγγλίας είχαν ως αποτέλεσμα το χορτάρι στο Victory Park, την έδρα της ομάδας, να έχει παγώσει ένα βράδυ πριν την μεγαλύτερη αναμέτρηση της ιστορίας της. Τα γήπεδα σε αυτές τις κατηγορίες φυσιολογικά δεν έχουν θερμαινόμενο τερέν και ο αγώνας απειλούταν με αναβολή. Ο Ben Kay όμως και δυο εθελοντές φίλοι της Τσόρλεϊ  ανέλαβαν να λύσουν το πρόβλημα. Έτσι, το βράδυ πριν από το παιχνίδι κατασκήνωσαν στο γήπεδο στήνοντας μια τεράστια θερμαινόμενη σκηνή που κάλυπτε όλο το γήπεδο προκειμένου να λιώσει ο πάγος. Πέρασαν όλη τη νύχτα εκεί αλλάζοντας βάρδιες ώστε να σιγουρευτούν ότι όλα πάνε καλά.

Κάπως έτσι κύλησε η παγωμένη νύχτα για τον Ben Kay:

Ο Ben και οι 2 εθελοντές τα κατάφεραν και το ματς έγινε κανονικά με την Τσόρλεϊ να νικά. Μετά τη λήξη του παιχνιδιού ο προπονητής της ομάδας εκθείασε την προσπάθεια τους και δήλωσε πως η πρόκριση ήταν μια επιτυχία όλων των ατόμων στο σύλλογο. “Πήρα τον Ben στις 6 το πρωί και το σήκωσε ένας εθελοντής δείχνοντας τον να κοιμάται. Κοιμήθηκε στο γήπεδο για να τα καταφέρει. Είναι εκπληκτικό” είπε, τονίζοντας την αφοσίωση των ανθρώπων του συλλόγου. Μάλιστα η Αγγλική Ομοσπονδία εκτίμησε την προσπάθεια του Ben Kay και του έστειλε ειδική πρόσκληση για το παιχνίδι του τελικού στο Wembley!

Αυτό είναι το FA Cup για την Αγγλία και τέτοιες ιστορίες μας υπενθυμίζουν γιατί αγαπάμε το ποδόσφαιρο, γιατί δεν μπορούμε να το δούμε απλά ως ένα άθλημα. Το Κύπελλο Αγγλίας είναι ένας ξεχωριστός θεσμός και ελπίζουμε ότι και φέτος θα μας χαρίσει τέτοιες στιγμές.

Ιάσονας Θεριός 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *