Type to search

ΑΓΓΛΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ποδόσφαιρο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ

Μπράιτον: Έσπασε το αρνητικό σερί και ξόρκισε τα φαντάσματα των xGoals!

Share

Η Μπράιτον κατάφερε να νικήσει την Μπρέντφορντ (2-0) και να σπάσει ένα σερί 11 αγώνων χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα που έφερνε πικρές αναμνήσεις από πέρυσι στο μυαλό των φίλων της. Ήταν όμως πράγματι ένα τόσο κακό διάστημα ή μήπως οι “γλάροι” άξιζαν περισσότερα σε αυτές τις αναμετρήσεις;

Οι ποδοσφαιριστές της Μπράιτον έκαναν το καλύτερο Χριστουγεννιάτικο δώρο στους φίλους της ομάδας τους, χαρίζοντας τους τη νίκη επί της Μπρέντφορντ με 2-0 και ανεβάζοντας στην ομάδα στην 9η θέση της βαθμολογίας μετά από 17 αναμετρήσεις. Τα γκολ των Τροσάρ και Μοπέ από το πρώτο ημίχρονο κεφαλαιοποίησαν την καλή εμφάνιση των “γλάρων” και τους οδήγησαν στο πολυπόθητο τρίποντο. Ένα τρίποντο του οποίου την αίσθηση η Μπράιτον αγνοούσε από τις 19 Σεπτέμβρη και τη νίκη κόντρα στη Λέστερ. Η ομάδα από τον αγγλικό Νότο διένυσε μια περίοδο 11 αγώνων στους οποίους δεν κατάφερε να κερδίσει τον αντίπαλο της και αυτό ήταν ιστορικά το χειρότερο της σερί χωρίς νίκη στην Premier League. Το ποδόσφαιρο όμως αυτούς τους 3 μήνες και κάτι ήταν πολύ σκληρό απέναντι στους κυανόλευκους αφού πολλές φορές δεν τους “έδινε” ή οι ίδιοι δεν “άρπαζαν” όσα άξιζαν.

Και για την υποστήριξη του τελευταίου θα μας βοηθήσει η επιστήμη των Expected Goals. Με πολύ απλά λόγια τα xGoals ή xG είναι τα γκολ που μια ομάδα αναμένεται να πετύχει με βάση την ποιότητα των ευκαιριών που δημιουργεί. Αυτό κρίνεται ανάλογα με την απόσταση και τη γωνία του σουτ, το αν υπάρχουν κορμιά πίσω από την μπάλα και άλλoυς παράγοντες. Αντίστοιχα τα xGoalsAgainst ή xGA είναι τα γκολ τα οποία μια ομάδα αναμένεται να δεχθεί με βάση τις ευκαιρίες που δέχεται από τους αντιπάλους της. Τα xG δείχνουν την αλήθεια πίσω από τις εμφανίσεις μιας ομάδας, το αν λειτουργεί σωστά δημιουργικά και ανασταλτικά. Οι παράγοντες της αναποτελεσματικότητας, της τύχης ή της ρέντας που φυσικά κρίνουν τα παιχνίδια είναι μια διαφορετική ιστορία.

Ο νόμος του ποδοσφαίρου που έκοβε τα φτερά των “γλάρων”

Αρχικά, αξίζει να ειπωθεί πως σε 11 αγώνες χωρίς νίκη η ομάδα του Γκρέιαμ Πότερ ηττήθηκε μόλις 3 φορές και στο διάστημα αυτό δεν βρέθηκε κάτω από την 13η θέση χάρη και στο εξαιρετικό της ξεκίνημα φέτος. Οι “γλάροι” λοιπόν στα 8 από τα 11 ματς που έδωσαν κατέγραψαν θετικό πρόσημο στη διαφορά των xGoals (xGoalsDifference), τον αριθμό δηλαδή που προκύπτει αφαιρώντας τα xGA από τα xG. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι ήταν καλύτεροι από άποψη επίδοσης από τον αντίπαλο τους, καθώς και δημιουργούσαν πιο επικίνδυνες φάσεις (μεγαλύτερος αριθμός xG) αλλά και δέχονταν λιγότερο επικίνδυνες ευκαιρίες (μικρότερος αριθμός xGA). Επίσης σημαίνει πως είτε οι αντίπαλοι τους είχαν μεγάλη αποτελεσματικότητα και ποιότητα ή και τύχη μπροστά από την εστία τους είτε ότι οι δικοί τους ποδοσφαιριστές ήταν αναποτελεσματικοί ή άτυχοι στα τελειώματα τους. Φυσικά, μπορεί να ισχύει και ένας συνδυασμός αυτών των δύο. Η διαφορά των xGoals μπορεί να είναι μικρή όπως στο παιχνίδι με τη Λίβερπουλ όπου η Μπράιτον σημείωσε 1,53 xG έναντι του 1,30 xG των “Reds” ή μεγάλη όπως απέναντι στη Λιντς όπου είχε τιμή μεγαλύτερη από 1 xG υπέρ της Μπράιτον (1,90-0,88). Όπως και να έχει όμως είναι δηλωτική της επίδοσης και των καλών εμφανίσεων μιας ομάδας. Ο “νόμος” του ποδοσφαίρου του “άμα δεν το βάζεις, θα το φας” ήταν εκεί για να υπενθυμίζει στους “γλάρους” τη σκληρότητα του παιχνιδιού. Τις περισσότερες φορές μάλιστα βρίσκονταν να κυνηγάνε τα ματς ενώ προηγήθηκαν μόλις σε 1 από αυτά! Η Μπράιτον αδυνατούσε να εκμεταλλευτεί τις όποιες στιγμές της και να σκοράρει,  βλέποντας τους αντίπαλους επιθετικούς να την τιμωρούν.

Το deja vu του 20-21

Η περίοδος κρίσης που πέρασε η Μπράιτον σε αυτά τα 11 παιχνίδια θύμισε σε πολλούς οπαδούς της ομάδας τα όσα έζησαν την περίοδο 2020-2021. Πέρυσι, το μεγαλύτερο διάστημα που διένυσε χωρίς νίκη ήταν 9 παιχνίδια και το αίσθημα της ποδοσφαιρικής αδικίας για τον οργανισμό και τους φίλους της ομάδας κατά ένα σημαντικό μέρος της σεζόν ήταν πολύ πιο έντονο. Η Μπράιτον ηττήθηκε σε παιχνίδια η εξέλιξη των οποίων ήταν βγαλμένη από κάποιο τρελό σενάριο. Γνώρισε την ήττα από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 2-3 σε ματς που σημάδεψε 5 (!) φορές το δοκάρι και καταλογίστηκε πέναλτι εναντίον της μετά τη λήξη του ματς. Γνώρισε την ήττα με 1-2 από την Κρίσταλ Πάλας στο τελευταίο λεπτό του αγώνα έχοντας σπαταλήσει τρομερές ευκαιρίες και με την αντίπαλο της να έχει 2 σουτ στο παιχνίδι. Ηττήθηκε και από τη Γουεστ Μπρομ με 1-0, στέλνοντας την μπάλα στο δοκάρι 2 φορές από το σημείο του πέναλτι. Τα ματς αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα των όσων συνέβησαν πέρυσι ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι με βάση τους αναμενόμενους πόντους (xPoints), που προκύπτουν από τα xGoals, η Μπράιτον θα “έπρεπε” να τερματίσει 5η στην βαθμολογία της Premier League! Οι φίλοι της ομάδας έβλεπαν στο φετινό αρνητικό σερί τα φαντάσματα της προηγούμενης χρονιάς που πίστευαν πως τους έχουν εγκαταλείψει μετά την τρομερή φετινή αρχή.

Αρνητικό σερί ήταν και έσπασε λοιπόν για την ομάδα από τον Αγγλικό Νότο που μπορεί πλέον να εκμεταλλευτεί την ψυχολογία της και να πορευτεί με αισιοδοξία προς τη δύσκολη συνέχεια της σεζόν. Ο στόχος της 10αδας που έχει τεθεί είναι μεν δύσκολος αλλά η Μπράιτον ήδη αυτή τη στιγμή βρίσκεται 9 βαθμούς και 8 θέσεις πιο ψηλά από εκεί που βρισκόταν πέρυσι μετά από τον ίδιο αριθμό παιχνιδιών. Μένει να δούμε αν θα καταφέρει στα υπόλοιπα ματς να σημειώσει θετικά αποτελέσματα και να συνεχίσει την άνοδο της.

Ιάσονας Θεριός 

Πηγή δεδομένων: The xGoals Philosophy

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *