Type to search

ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ ΒΕΛΓΙΟ ΚΛΑΜΠ ΜΠΡΙΖ ΟΥΕΦΑ ΚΑΠ ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΠ

R.S.C. Anderlecht – Club Brugge : «The Hate Game».

Share

Για την 20η αγωνιστική του Βελγικού Πρωταθλήματος θα αναμετρηθούν δυο από τις ιστορικότερες ομάδες της χώρας . Για αυτό και εμείς θα αναλύσουμε την ιστορία των δυο ομάδων.

Το ντέρμπι Άντερλεχτ εναντίον Κλαμπ Μπριζ είναι μια ποδοσφαιρική αντιπαλότητα μεταξύ δύο ομάδων της Βελγικής Pro League R.S.C. Anderlecht και Club Brugge KV, οι δύο πιο επιτυχημένοι σύλλογοι στο Βέλγιο. Ο ανταγωνισμός ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, καθώς η Κλαμπ Μπριζ αναδείχθηκε ως κύριος διεκδικητής του τίτλου της κυρίαρχης Άντερλεχτ. Έχουν αγωνιστεί σε τρεις τελικούς Κυπέλλου Βελγίου με την Κλαμπ Μπριζ νικήτρια σε δύο από αυτές τις περιπτώσεις.

Ένας αγώνας μεταξύ αυτών των δύο πλευρών ονομάζεται συχνά «The Hate Game». Είναι αναμφισβήτητα τα πιο καυτά παιχνίδια στο βελγικό ποδόσφαιρο μαζί με τις συγκρούσεις μεταξύ των άλλων δύο μελών του Big Three – της Άντερλεχτ και της Σταντάρ Λιέγης.

Η αντιπαλότητα αντικαθίσταται ελαφρώς από την αντιπαλότητα Άντερλεχτ εναντίον Σταντάρ Λιέγης, η οποία προϋπήρχε παρά το γεγονός ότι η Κλαμπ Μπριζ ήταν πιο επιτυχημένη από τη Σταντάρ τα τελευταία χρόνια. Οι Φλαμανδοί ομιλητές τείνουν να βλέπουν την Άντερλεχτ εναντίον της Κλαμπ Μπριζ ως το κύριο ντέρμπι, ενώ οι Γάλλοι ομιλητές ονομάζουν την Άντερλεχτ εναντίον της Σταντάρ Λιέγης ως πιο σημαντική. Οι δυο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά τη σεζόν 1921-22. Και οι δύο ήταν πάντα παρόντες στην κορυφαία κατηγορία από το 1959-60.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει διεξήχθη  186 φορές . Τις περισσότερες νίκες τις έχει η Άντερλεχτ με 65 οι ισοπαλίες είναι 54 και η μπριζ μετρά 45 έναντι του αιωνίου αντίπαλου .Οι μεγαλύτερες νίκες της μιας ομάδας εις βάρος της άλλης τις έχει πάλι η Άντερλεχτ καθώς  το μακρινό 1947 επιβλήθηκε με 7-1 , 30 χρόνια μετά  με 6-1 και συνέχισε την παράδοση με τις εξάρες άλλες δυο φόρες το 1983 (6-1) και το 2012 που είναι και η τελευταία μεγάλη νίκη με σκορ 6-1 .

Οι δυο αυτοί σύλλογοι είναι με τους περισσότερους τίτλους στο Βέλγιο .Η Άντερλεχτ μετρά 34 πρωταθλήματα και η Μπριζ 17 , ακόμη έχουν 9 κύπελλα και 11 και στα σουπερ Καπ υπερτερεί πάλι  η κλαμπ με 16 ενώ η Paars-wit με 13 . Τώρα στην Ευρώπη μεγαλύτερη ιστορία έχει κτίσει η Άντερλεχτ διότι έχει βρεθεί σε 2 τελικούς του UEFA Cup τις σεζόν 1982-83 οπού το  πήρε και την σεζόν 1983-84 οπού βγήκε δεύτερη . Ακόμη έχει κατακτήσει 2 φόρες το UEFA Cup Winners’ Cup τις  χρονιές 1975-76 και 1977-78 και έχει βρεθεί και φιναλίστ της διοργάνωσης το 1976-77 και 1989-90 . Τις χρονιές που πήρε το UEFA Cup Winners’ Cup πήρε παράλληλα και το UEFA Super Cup . Βέβαια στην Ευρώπη και η Μπριζ προσπάθησε να κατακτήσει κάποιον τίτλο άλλα έμεινε μόνο στις δεύτερες θέσεις όπως το  1975-76  στο UEFA Cup και το 1977-78 στο European Cup. Επιπλέον το 1987-88 βρέθηκε στα ημιτελικά του UEFA Cup και ξανά το 1991-92 στα ημιτελικά του UEFA Cup Winners’ Cup .

 

Οδυσσέας Βιτσεντζάτος

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *