Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

¨ΦΟΡΤΣΑ ΡΟΤΣΑ ΜΠΟΥΜΠΛΗΣ¨ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΡΑΞΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Share

“Φόρτσα Ρότσα…. Μπουμπλής”. H πολύκροτη υπόθεση της ελληνοποίησης του ποδοσφαιριστή.

 

 

 

Τέτοια εποχή πριν από 39 ακριβώς χρόνια,και συγκεκριμένα στις 19 Δεκεμβρίου του 1982,έπαιρνε τέλος το πιο πολύκροτο σήριαλ ελληνοποίησης ποδοσφαιριστή.Αυτή του Χουάν Ραμόν Ρότσα ή αλλιώς ¨Μπουμπλής¨. Μια υπόθεση που συντάραξε το ελληνικό ποδόσφαιρο και έγινε αφορμή να συγκρουστούν για άλλη μια φορά οι αιώνιοι αντίπαλοι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 1975,όταν ο απεσταλμένος του ¨τριφυλλιού¨στην Αργεντινή Γκόμεζ Ντε Φαρία ,εντόπισε τον 20 μόλις ετών Ρότσα να κλέβει τη παράσταση αγωνιζόμενος με τη Νιούελς Όλντ Μπόις ,Ο σκάουτερ τότε του Παναθηναϊκού προσέγγισε το νεαρό ποδοσφαιριστή και κατάφερε τον πείσει να έρθει στην Ελλάδα και να αγωνιστεί με τους πράσινους.Κάτι που εν τέλει συνέβη το καλοκαίρι του ίδιου έτους.

Τη δεκαετία του 70 ήταν πολύ διαφορετικό το καθεστώς για τους ξένους ποδοσφαιριστές από αυτό που ξέρουμε σήμερα καθώς επιτρέπονταν να αγωνίζονται μόνο δύο ξένοι σε κάθε ομάδα και παρότι ο Ρότσα εντυπωσίασε στα φιλικά του καλοκαιριού τις δύο θέσεις κατέλαβαν οι Γιουγκοσλάβοι Μούικιτς και Τζόρτζεβιτς.Οι ελληνοποιήσεις ήταν τότε σύνηθες φαινόμενο και ο Γκόμεζ Ντε Φαρία ακολούθησε τη πεπατημένη.Έβγαλε ελληνικό διαβατήριο στον ποδοσφαιριστή και τον δήλωσε ως παιδί του Γιώργου Μπουμπλή,δημότη Αιγάλεω!Σημειωτέον ότι ο ¨πατέρας¨του Ρότσα ήταν πεθερός του Ντε Φαρία!

Δυστυχώς η τότε διοίκηση του τριφυλλιού με επικεφαλής τον Γιώργο Μαντζαβελάκη δεν κράτησε σωστή στάση απέναντι στο νεαρό Αργεντίνο.Για διαμονή του παρείχε ένα κρύο δωμάτιο ξενοδοχείου και αργότερα ένα άδειο διαμέρισμα από το οποίο αναγκάστηκε να φύγει λόγω απλήρωτων ενοικίων!Ο Ρότσα άντεξε μόλις 6 μήνες και επέστρεψε στη πατρίδα του όπου διέπρεψε αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Μπόκα Τζούνιορς φορώντας μάλιστα και το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Όλα όμως έμελλε να αλλάξουν τον Δεκέμβριο του 1979 καθώς ο Παναθηναϊκός απέκτησε με μεταγραφή τον παίκτη από την Μπόκα Τζούνιορς και μάλιστα τον δήλωσε με το επώνυμο Μπουμπλής!Η κίνηση αυτή πυροδότησε τη κόντρα κορυφής Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού με τους τότε προέδρους Γιώργο Βαρδινογιάννη και Σταύρο Νταϊφά να σέρνουν το χορό της αντιπαράθεσης.Πριν από ένα αγώνα του τριφυλλιού οι Πειραιώτες έκαναν ένσταση ισχυριζόμενοι ότι τα έγγραφα του παίκτη είναι πλαστά.Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης αλλά ο τότε εισαγγελέας Ανδρέας Φάκος εντόπισε ότι ο Μπουμπλής ήταν κανονικά εγγεγραμμένος δημότης Αιγάλεω και δεν έκανε δεκτή την ένσταση του Ολυμπιακού.

Τα πράγματα έδειχναν να ηρεμούν μέχρι που ήρθε το ντέρμπι Κυπέλλου τον Ιανουάριο του 1982.Ο Παναθηναϊκός ανέτρεψε το 0-2 και επικράτησε στην παράταση με 3-2 με τον Ολυμπιακό να διαμαρτύρεται για το γκολ που ακυρώθηκε στο 0-2 και για τα τρία πέναλτι που είχε κερδίσει ο Παναθηναϊκός. Ο θρίαμβος του Παναθηναϊκού ήταν η αφορμή να ξαναζωντανέψει η υπόθεση και να πάρει τον δρόμο των δικαστηρίων. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού προχώρησε σε ποινική δίωξη εναντίον του Μπουμπλή. Στο δικαστήριο αποδείχθηκε ότι το έγγραφο από την Αργεντινή ήταν πλαστό και ο παίκτης δεν είχε καμία συγγένεια με τον δημότη Αιγάλεω Γιάννη Μπουμπλή. Οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές. Το Ανώτατο Συμβούλιο Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών ακύρωσε το δελτίο του ποδοσφαιριστή.

Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 29 Σεπτεμβρίου 1982 αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια από τον Χουάν Ραμόν Ρότσα και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η υπόθεση οδηγήθηκε στα ποινικά δικαστήρια όπου κρίθηκε ένοχος για παραπλάνηση αρχής όπως και για την έκδοση ψευδούς δελτίου ταυτότητας και για την υφαρπαγή ψευδούς βεβαιωτικού για την έκδοση διαβατηρίου. Ο εισαγγελέας ανακοίνωσε ποινή 14 μηνών φυλάκισης προς διακόσιες δραχμές ημερησίως με τη ποινή να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ξεσηκώθηκε και έγινε τεράστια πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας!Στη πορεία αυτή μετείχαν πάνω από 25.000 φίλοι του τριφυλλιού!

 

Το Δεκέμβριο του 1982 η ΕΠΟ επέτρεψε στον Ρότσα τη συμμετοχή στις εγχώριες διοργανώσεις και στις 19 του ίδιου μήνα ο παίκτης έκανε την επανεμφάνισή του στους αγωνιστικούς χώρους.Είχε κλείσει 1 χρόνο μακριά από τα γήπεδα διάστημα στο οποίο έπρεπε να εμφανίζεται κάθε 1 και 15 του μηνός στο Αστυνομικό τμήμα Χολαργού και επίσης του είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα,καθώς κάτι τέτοιο προβλεπόταν από την απόφαση του δικαστηρίου.Η πιο δύσκολη περίοδος της ζωής του όπως έχει πει και ο ίδιος.

Η υπόθεση της ελληνοποίησης του Μπουμπλή έκλεισε οριστικά και αθωωτικά τον Μάιο του 1985, μετά από έφεση που άσκησε ο Παναθηναϊκός.Ήταν όμως η υπόθεση που ταρακούνησε συθέμελα το ελληνικό ποδόσφαιρο και ακόμη και σήμερα φέρνει πολλές μνήμες στους παλαιότερους και μεγάλο ενδιαφέρον στους νεότερους…
ΓΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *