Type to search

ΔΙΕΘΝΗ

Με θετικά μηνύματα η συνάντηση των G20.

Share

Οι ηγέτες των κρατών της G20 συναντήθηκαν στη Ρώμη για την πρώτη σύνοδο με φυσική παρουσία από το 2020 όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού.

 

Είναι η δέκατη έκτη (16) συνάντηση της Ομάδας των Είκοσι (G20), που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Ρώμη, την πρωτεύουσα της Ιταλίας, στις 30–31 Οκτωβρίου 2021.

 

 

Ωστόσο, οι χώρες της G20, με ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών χωρών, που συμμετέχουν όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού και εκλύουν περίπου το 80% του διοξειδίου του άνθρακα.

Στην συνάντηση απουσίαζαν δύο ηγέτες, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς αποφάσισαν και οι δύο να παρακολουθήσουν τα γεγονότα μόνο μέσω βιντεοσυνδέσμου.

 

Στην ατζέντα της συνόδου κορυφής συζητήθηκαν, τα θέματα για αντιμετώπιση της covid-19, την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και κυρίως την κλιματική αλλαγή.

 

Στόχευσαν το Σάββατο 30 Οκτωβρίου, να καταφέρουν να στείλουν ένα θετικό μήνυμα πριν την σημερινή σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, γνωστή ως COP26, η οποία θεωρείται κρίσιμη για την αντιμετώπιση της απειλής της αύξησης της θερμοκρασίας.

 

Οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ενέκριναν έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο με στόχο να εμποδίσει τις μεγάλες επιχειρήσεις να κρύβουν κέρδη στους φορολογικούς παραδείσους και συμφώνησαν επίσης να λάβουν περισσότερα εμβόλια για τον COVID σε φτωχότερες χώρες.

 

Επίσης, υποστήριξαν ευρέως τις εκκλήσεις για παράταση της ελάφρυνσης του χρέους για τις φτωχές χώρες και υποσχέθηκαν να εμβολιάσουν το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού κατά του COVID-19 έως τα μέσα του 2022.

 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *