Type to search

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άνγκελα Μέρκελ στην τελευταία της επίσκεψη στην Ελλάδα ως καγκελάριος.

Share

Έφτασε στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ σε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού όπως αναφέρει η Αθήνα, καθώς έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων.

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου,υποδέχτηκαν την Παρασκευή (29/10) την Άνγκελα Μέρκελ, στην τελευταία της επίσκεψη στην Ελλάδα ως καγκελάριος.

 

Η επίσκεψη σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας για τις ισορροπίες εντός της ΕΕ αλλά και για την Ελλάδα, ενώ η κ. Μέρκελ έρχεται σε μια περίοδο που η ενεργειακή κρίση και η πανδημία βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

 

Η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος μεμονωμένος συνεισφέρων σε τρία διαδοχικά διεθνή πακέτα διάσωσης που έλαβε η Ελλάδα από το 2010 έως το 2018.

 

Η οικονομική κρίση που αντιμετώπισαν πολλές χώρες της Ευρώπης έφερε σε δύσκολη θέση κυρίως την Ελλάδα, η οποία κλήθηκε να πληρώσει βαρύ τίμημα και σηματοδότησε μεγάλο μέρος της 16χρονης θητείας της Μέρκελ ως καγκελαρίου.

 

Νέες μεταρρυθμίσεις συμπεριλαμβανομένων των επαναλαμβανόμενων αυξήσεων φόρων και των περικοπών στις συντάξεις, τους μισθούς και τις δημόσιες δαπάνες.

 

 

Εντούτοις δάνεια διάσωσης έφτασαν, θέτοντας την οικονομία της Ελλάδας υπό αυστηρή εποπτεία από την ευρωζώνη, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

 

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν υψηλές καθώς παραλίγο η Ελλάδα να καταρρεύσει, κατηγόρησαν τη Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για την κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου, την εκτίναξη της ανεργίας και την οικονομική ύφεση.

 

Καθώς όμως η οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιωνόταν σταδιακά, το ίδιο έκαναν και οι σχέσεις με τη Γερμανία.

 

Η απερχόμενη καγκελάριος στις κοινές δηλώσεις της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σημείωσε ότι δεν θα είναι η τελευταία επίσκεψή της στην Ελλάδα.

 

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *