Type to search

ΕΛΛΑΔΑ

Παρελάσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Share

Με στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις, ολόκληρη η Ελλάδα τίμησε την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου και το «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού στους Ιταλούς το 1940.

 

Στη Θεσσαλονίκη παρέλασαν τα άρματα μάχης μπροστά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και τους άλλους επισήμους.

Λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης της πόλης, η φετινή παρέλαση διάρκεσε 60 λεπτά και συμμετείχαν μόνο τα στρατιωτικά τμήματα.

 

Τον εορταστικό τόνο κράτησαν ζωντανό από αέρος οι σχηματισμοί της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς στην παρέλαση στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου συμμετείχε αφενός το θρυλικό μαχητικό «Spitfire», το οποίο χρησιμοποιούσαν οι Συμμαχικές Δυνάμεις στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αφετέρου τα F-16 της ομάδας «Ζευς», εκπέμποντας κάθε χρόνο μήνυμα ενότητας και εγρήγορσης των Ενόπλων Δυνάμεων από τη Θεσσαλονίκη.

 

Παράλληλα, για τους εορτασμούς της επετείου του «ΌΧΙ» αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το «USNS YUMA», πλοίο τύπου καταμαράν του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, συμβάλλοντας συμβολικά στην εορταστική ατμόσφαιρα. Δεν παρέλειψαν οι ρίψεις αλεξιπτωτιστών και η παράδοση της Ελληνικής Σημαίας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου.

 

 

Παράλληλα σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν και μαθητικές παρελάσεις.

Μια αρκετά συνηθισμένη κατάσταση είναι και οι παρελάσεις σε απομακρυσμένα νησιά κάθε χρόνο στην Ελλάδα για τον εορτασμό της μεγάλης εθνικής εορτής. Μάλιστα ένας εννιάχρονος Έλληνας μαθητής εν ονόματι Τάσος όπου ζει στο Μαθράκι ένα μικρό νησί 30 κατοίκων του Ιονίου, είχε το προνόμιο να παρελάσει ολομόναχος, μιας και είναι ο μοναδικός μαθητής του νησιού. Έχουν περάσει 21 χρόνια από την τελευταία φορά που παιδιά παρέλασαν την ημέρα του OXI στο Μαθράκι.

 

Σε όλες τις παρελάσεις δόθηκαν ειδικές οδηγίες για τήρησης των μέτρων όπως η χρήση της μάσκας για την οποία έκαναν σύσταση τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας προς όλους όσους θα παρευρίσκονταν σε αυτές.

 

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *