Type to search

Αστυνομικά

Κύπρος: σε ανεπίσημη λειτουργία από σήμερα οι πρώτες κάμερες κυκλοφορίας.

Share

Η πιλοτική λειτουργία οκτώ καμερών κυκλοφορίας εκ των οποίων τέσσερις σταθερές και τέσσερις κινητές ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

 

Η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε μετά την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας την περασμένη Πέμπτη από τη βουλή.

Οι κάμερες, που εγκαταστάθηκαν ως μέρος της αρχικής φάσης ενός συστήματος κάμερας κυκλοφορίας, κατέγραψαν περίπου 500 παραβιάσεις σε μόλις δύο ώρες σε πολυσύχναστο κόμβο στο κέντρο της Λευκωσίας την περασμένη εβδομάδα.

 

Μέχρι τις 11 το πρωί σήμερα Δευτέρα 25/10, οι κάμερες είχαν καταγράψει 289 τροχαίες παραβάσεις.

Οι παραβάτες θα λάβουν το πρόστιμο με συστημένη επιστολή και συγκεκριμένο κωδικό με τον οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φωτογραφία της τροχαίας παράβασης.

 

Οι πιλοτικές κάμερες βρίσκονται στη διασταύρωση Δημοσθένη Σεβέρη και Γρίβα Διγενή στο κέντρο της Λευκωσίας. Άλλες κάμερες θα τοποθετηθούν σε σημεία που έχουν σημειωθεί ατυχήματα στο παρελθόν.

 

Ωστόσο, οι αρχές αποφάσισαν ότι δεν θα επιβληθούν πρόστιμα κατά τους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας, με προειδοποιήσεις σε όλους τους παραβάτες της τροχαίας.

 

Οι κάμερες θα αναφέρουν υπερβολική ταχύτητα, έχοντας κόκκινο φως και διασχίζοντας μια γραμμή στάσης. Μόλις εντοπιστούν, μπορούν επίσης να αναθεωρηθούν άλλα αδικήματα, όπως η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, οι οδηγοί που δεν φορούν ζώνη ασφαλείας ή οι ποδηλάτες που δεν φορούν κράνος.

 

 

Το έργο θα εισαχθεί σε τρεις φάσεις.

Η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση και λειτουργία άλλων 16 κινητής κάμερας και άλλων 20 σταθερών.

Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση των υπόλοιπων 66 σταθερών καμερών μέχρι τον Ιούλιο του 2022 και η τρίτη φάση έως τον Ιούνιο του 2023.

 

Το κόστος εγκατάστασης του συστήματος ανέρχεται σε 8 εκατομμύρια ευρώ και το κόστος λειτουργίας για πέντε χρόνια υπολογίζεται σε 35 εκατομμύρια ευρώ.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *