Type to search

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίγυπτος και Κύπρος συμφωνία διασύνδεσης EuroAfrica.

Share

Η Αίγυπτος και η Κύπρος το Σάββατο θα υπογράψουν στη Λευκωσία  μια προκαταρκτική συμφωνία για την κατασκευή ενός μεγάλου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέει τις δύο χώρες.

 

Η συμφωνία διασύνδεσης EuroAfrica θα κλείσει από την υπουργό Ενέργειας του νησιού Νατάσα Πηλίδη και τον υπουργό ηλεκτρικής ενέργειας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Σάκερ.

 

Ταυτόχρονα, Ελλάδα και Αίγυπτος την Πέμπτη θα υπογράψουν επίσης την τριμερή συμφωνία, την πρώτη μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

 

Η Αίγυπτος, η οποία έχει πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας, ξεκίνησε τις συνομιλίες πριν από ένα χρόνο για να πουλήσει ενέργεια στην Ευρώπη, πιέζοντας το πλεονέκτημά της ως παραγωγού φθηνών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μια προσπάθεια να γίνει περιφερειακός εξαγωγικός κόμβος.

 

Στις συζητήσεις της με την Κύπρο και την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες κατάληξε στην κατασκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει τις τρεις χώρες.

 

Η Αίγυπτος υπέγραψε μια αρχική συμφωνία για το EuroAfrica Interconnector με την Κύπρο και την Ελλάδα το 2019, με τους ηγέτες των τριών χωρών να δηλώνουν την υποστήριξή τους για το έργο τον Οκτώβριο του 2020.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *