Type to search

Οικονομια

Ηλεκτρονικές αγορές αλλαγή στους κανονισμούς ΦΠΑ.

Share

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, κατέληξε τη Δευτέρα 11/10 πως οι αλλαγές σε επίπεδο ΕΕ στους κανονισμούς ΦΠΑ που αφορούν τις ηλεκτρονικές αγορές δεν θα βλάψουν τους Κύπριους καταναλωτές.

 

 

Οι νέοι κανόνες υπαγορεύουν ότι οι καταναλωτές θα πληρώνουν το ΦΠΑ που αντιστοιχεί στη χώρα τους όταν πραγματοποιούν αγορές μέσω διαδικτύου.

Ωστόσο ο κάθε υποκείμενος στο φόρο που πουλά αγαθά ή παρέχει υπηρεσίες στους καταναλωτές στα διάφορα κράτη μέλη οφείλει να επιβάλλει και να καταβάλλει τον φορολογικό συντελεστή που ισχύει στη χώρα του καταναλωτή.

 

Η επιτροπή μελέτησε τα νομοσχέδια που διαβίβασε στο κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο για την προσαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε την προθεσμία για να τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές την 1η Ιουλίου 2021.

 

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε αναγκαία την προσαρμογή των κανόνων ΦΠΑ, οι οποίοι τροποποιήθηκαν τελευταία το 1993, για να συμβαδίσει με την έκρηξη των διαδικτυακών αγορών που προκλήθηκε από την πανδημία.

 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έγιναν αλλαγές «για να εξασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για όλες τις επιχειρήσεις, για να απλοποιηθεί το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο και να εισαχθεί μεγαλύτερη διαφάνεια για τους αγοραστές της ΕΕ όσον αφορά την τιμολόγηση και την επιλογή των καταναλωτών».

 

Συνεπώς η φορολογική υπηρεσία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παραπάνω αλλαγές δεν αναμένεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους Κύπριους καταναλωτές, καθώς απλώς θα πληρώνουν κυπριακό ΦΠΑ για online αγορές.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *