Type to search

ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: φωτιά σε σταθμό ηλεκτροπαραγωγής.

Share

Πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας σε δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμων στην εγκατάσταση πετρελαίου Zahrani στο νότιο Λίβανο,

ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της χώρας.

 

Οι πυροσβέστες προσπαθούν να ελέγξουν τη φωτιά μαζί με τον στρατό να επιβλέπει κοντινές δεξαμενές για να αποφευχθεί η εξάπλωση της.

Η περιοχή έχει εκκενωθεί εν μέσω φόβων ότι η φωτιά θα εξαπλωθεί και θα προκαλέσει έκρηξη.

 

Το Σαββατοκύριακο οι ελλείψεις καυσίμων είχαν ως αποτέλεσμα οι δύο μεγαλύτεροι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, αυτός στο Ζαχράνι και ένας άλλος στο Ντέιρ Αμάρ στον βορρά, να κλείσουν εντελώς, εντείνοντας τα δεινά των κατοίκων του Λιβάνου, που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση εδώ και μήνες.

 

Το υπουργείο Ενέργειας είπε την Κυριακή πως η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί πριν το μπλακάουτ, αφού ο στρατός του Λιβάνου παρείχε 6.000 χιλιόλιτρα πετρελαίου στους δύο σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

 

Ο Λίβανος βρίσκεται σε τροχιά οικονομικής κατάρρευσης που ονομάστηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα ως μία από τις βαθύτερες καταθλίψεις της σύγχρονης ιστορίας. Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της έχουν βυθιστεί στη φτώχεια και το νόμισμα έχει χάσει το 90% της αξίας του τα τελευταία δύο χρόνια.

 

Οι Λιβανέζοι έπρεπε να βασίζονται όλο και περισσότερο σε ιδιωτικές γεννήτριες για ηλεκτρική ενέργεια, με ακριβούς λογαριασμούς μαζούτ, καθώς η κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας παρείχε μερικές ή καθόλου ώρες υπηρεσίας την ημέρα στις περιοχές τους.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *