Type to search

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τρεις προτάσεις η Κύπρος στο επερχόμενο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων.

Share

Η Κύπρος θα υποβάλει τις δικές της προτάσεις στο επερχόμενο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο.

 

Η πρόταση σχετικά με ένα νέο κοινό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, θα απαλλάξει τις ευάλωτες χώρες της Μεσογείου από την πίεση των μεταναστευτικών ροών.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νούρης θα υποβάλει την πρόταση εξ ονόματος της ομάδας χωρών Med5, δηλαδή της Κύπρου, της Μάλτας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

 

 

Η Κύπρος υποστηρίζει ανεπιφύλακτα ένα νομικό πλαίσιο που θα βοηθήσει στη διαχείριση του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζει το διχασμένο νησί αλλά και άλλες κομητείες της περιοχής, καθώς η ΕΕ δεν διαθέτει πλέον μια ενιαία μεταναστευτική πολιτική.

 

Η πρώτη πρόταση αφορά τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την ανάγκη παρακολούθησης της Πράσινης Γραμμής στην Κύπρο.

Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει μια πρωτοβουλία για κοινή συμφωνία με ορισμένες αποκαλούμενες «ασφαλείς χώρες» από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες.

Τρίτον, η ΕΕ θα πρέπει να ενεργοποιήσει αυτούς τους μηχανισμούς και τους οργανισμούς που λειτουργούν εντός της ΕΕ, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός των επιστροφών σε χώρες εκτός ΕΕ, αποσυμφορώντας έτσι τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

 

H Κύπρος όπως φαίνεται πρέπει να επιμείνει σε ένα σύστημα όπου οι μετανάστες θα διανέμονται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, το καθένα στις δικές του δυνατότητες.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *