Type to search

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον πάγο το Κυπριακό.

Share
Πλέον, γνωρίζοντας πως η επόμενη περίοδος, δεν αναμένεται να φέρει ραγδαίες εξελίξεις, τουλάχιστον για την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Η απόφαση του Αντόνιο Γκουτέρες που λήφθηκε, μετά και από διαβουλεύσεις του ιδίου με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για διορισμό ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, βρίσκεται στον αέρα, μετά την υπαναχώρηση του κατοχικού ηγέτη.
Επιπλέον, μία σειρά δεδομένων, που ξεκινούν από τις προθέσεις της άλλης πλευράς και σε βάθος χρόνου καταλήγουν στις Προεδρικές Εκλογές σε μόλις δεκαεπτά μήνες, οδηγούν στο συμπέρασμα πως για τον επόμενο ενάμισι χρόνο δεν θα πρέπει να καλλιεργείται καμία προσδοκία σε ότι αφορά το Κυπριακό και πιθανό ενδεχόμενο επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων πριν από την άνοιξη του 2023.
Ο Ερσίν Τατάρ, αφού επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της τριμερούς, επαναλαμβάνοντας συνεχώς πως επρόκειτο για ένα απλό γεύμα, προσπάθησε να κερδίσει χρόνο σε ότι αφορά τις εξελίξεις. Ένα θέμα που παραμένει άλυτο για δεκαετίες, δεν μπορεί να λυθεί μέσα σε λίγους μήνες, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αποδομήσει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και να εξανεμίσει κάθε ελπίδα για ενδεχόμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ την ίδια ώρα προανήγγελλε την υπαναχώρηση του από τα όσα συμφώνησε κατά τη διάρκεια της τριμερούς.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Λευκωσίας, η Τουρκία και ο εγκάθετός της στο ψευδοκράτος, θα επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα να ανακόψουν τις όποιες εξελίξεις, επιδιώκοντας να κερδίσουν χρόνο, ενώ παράλληλα θα εργαστούν με στόχο να πείσουν ή καλύτερα να αλλάξουν γνώμη σε συγκεκριμένες ξένες πρωτεύουσας σε σχέση με τη βάση λύσης του Κυπριακού. Αφού είδαν πως η προσπάθεια που έγινε με την υπογραφή των Βρετανών για συγκεκαλυμμένη Ομοσπονδία δεν στέφθηκε με επιτυχία ανάμεσα στα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα επιχειρήσουν με άλλους τρόπους να μετατοπίσουν το κέντρο βάρος του Κυπριακού από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.
Με αυτά τα δεδομένα, εάν δεν έρθουν τα πάνω κάτω στο Κυπριακό, με την άλλη πλευρά να αλλάζει γραμμή πλεύσης 180 μοιρών, με τους ρυθμούς που μας συνήθισαν τα Ηνωμένα Έθνη και με δεδομένο ότι σε λιγότερο από ενάμισι χρόνο έχουμε εκλογές, τότε φτάνει κανείς αβίαστα στο συμπέρασμα πως το Κυπριακό θα παραμείνει στον πάγο τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2023.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *