Type to search

ΔΙΕΘΝΗ

Στάσιμο το θέμα με την αλλαγή ώρας

Share

Η χειμερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

 

Επομένως στις 04:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Οκτωβρίου 2021, γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, δηλαδή να δείχνουν 03:00.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε αποφασίσει πως η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

 

 

Με ψήφους 410 υπέρ και 192 κατά, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού («TRAN») για τη διακοπή του ισχύοντος συστήματος εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας, μεταξύ του καλοκαιριού και του χειμώνα (θερινή και χειμερινή ώρα) από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021.

 

Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής να σταματήσει η πρακτική της αλλαγής ώρας, υποστηρίζοντας το τέλος των αλλαγών στην ώρα μέχρι το 2021, οπότε και η κάθε χώρα καλείται να επιλέξει εάν οι δείκτες των ρολογιών θα παραμείνουν στη θερινή ή τη χειμερινή.

 

Ωστόσο, η οριστική απόφαση για το πότε η πρόταση της Επιτροπής θα αποκτήσει νομική ισχύ, εξαρτάται από το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Συμβούλιο της ΕΕ δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμη τη θέση του.

 

Το θέμα παραμένει στάσιμο, εν μέρει και λόγω της πανδημίας, με τις περισσότερες χώρες να μην έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *