Type to search

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη – Τατάρ – Γκουτέρες.

Share
Η άτυπη συνάντηση υπό μορφή γεύματος,  ολοκληρώθηκε ψες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη.
Δημιουργική χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημείωσε ότι οι διαφορές καταγράφηκαν αλλά είπε επίσης ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ φαίνεται ότι προσανατολίζεται στον διορισμού ειδικού απεσταλμένου, προκειμένου να διερευνηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και η πιθανότητα εξεύρεσης κοινού εδάφους για μια μελλοντική προοπτική επανέναρξης του διαλόγου.
Ο τουρκικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ανέφερε ότι ήταν ένα πολύ καλό γεύμα και δύο φορές σημείωσε ότι «ήταν απλώς ένα γεύμα». Υποστήριξε την διατηρήση της θέση τους και διασφάλιση των δικαιώματων της κοινότητας του τουρκοκυπριακού λαού.
Τα ΗΕ θα εκδώσουν μια ανακοίνωση για το τί συζητήθηκε και οι δύο πλευρές θα αναμένουν για το πώς θα κυλήσουν τα πράγματα. Ελπίζοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, θα μπορέσει να εξερευνήσει νέες ιδέες καθώς το Κυπριακό πρόβλημα διαρκεί εδώ και πολλά χρόνια.

Χωρίς την έγκριση των δύο πλευρών ο ΓΓ  δεν μπορεί να αρχίσει διαπραγματεύσεις. Γιατί για να αρχίσουν πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και θα πρέπει να διαπιστώσει ότι υπάρχει ή όχι ένα κοινό έδαφος.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *