Type to search

Σπάρταθλον

39ο Σπάρταθλον

Share

Ο Έλληνας δρομέας Φώτης Ζησιμόπουλος κέρδισε φέτος το 39ο Σπάρταθλον, τον υπερμαραθώνιο αγώνα από την Αθήνα στη Σπάρτη στη νότια Ελλάδα, με εντυπωσιακή διαφορά μίας ώρας και 20 λεπτών.

Ο 38χρονος Φώτης Ζησιμόπουλος διένυσε τα 246 χιλιόμετρα σε 21 ώρες, 57 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα, ακολουθούμενος από τον Τσέχο δρομέα Radek Brunner, 46, σε 23:17:30 και τον Milan Sumny, 44, σε 23:52:57.

Η Νταϊάνα Τζαβίζα, 34, Λετονική αθλήτρια που ζει στην Αυστρία, κέρδισε τον αγώνα των γυναικών, με 25:23:59 ώρα.

Ο ιστορικός αγώνας υπεραπόστασης πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο κάθε έτους στην Ελλάδα . Είναι ένας από τους πιο δύσκολους και ικανοποιητικούς αγώνες υπεραποστάσεων στον κόσμο λόγω της μοναδικής ιστορίας και του ιστορικού του.

Το Σπάρταθλο αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα , στάλθηκε στη Σπάρτη για να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο μεταξύ Ελλήνων και Περσών.

Σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη την επομένη της αναχώρησής του από την Αθήνα.

Από το 1984 ιδρύθηκε η Διεθνής Ένωση “Σπάρταθλον”, η οποία έκτοτε διοργανώνει συνεχώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβριο.
Ο αγώνας ξεκίνησε στους πρόποδες του λόφου της Ακρόπολης το πρωί της Παρασκευής με 334 αθλητές από 46 χώρες και περιοχές να λάβουν μέρος φέτος.

Πέρυσι για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Σπάρταθλον, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Τουρισμού και Εθνικής Άμυνας, ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας Covid-19 . Φέτος ξανάρχισε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Ο Έλληνας βετεράνος δρομέας Γιάννης Κούρος , ο οποίος κέρδισε την πρώτη έκδοση του Σπάρταθλον, εξακολουθεί να κατέχει το χρόνο ρεκόρ στις 20:25:00.
Ο Κούρος έχει αποκαλέσει πολλά από τους συνομηλίκους του, τους ειδικούς και το κοινό: “The God Running”, “The Golden Greek”, “Modern Pheidippides”, “The Master of Pain”, “Unstoppable” και πολλά άλλα. Και όλα αυτά τα επίθετα είναι κάτι παραπάνω από επάξια.
Οι εμπειρογνώμονες υπερέκτασης έχουν επίσης υπολογίσει τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει ο 63χρονος Έλληνας δρομέας από το λύκειο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Κούρος έχει καλύψει την απόσταση από τη γη έως το φεγγάρι.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο «Ultrarunning History», ο έμπειρος Έλληνας αθλητής είναι ο μεγαλύτερος υπέρ -δρομέας όλων των εποχών.

Ο Κούρος έχει σπάσει περισσότερα από 160 παγκόσμια ρεκόρ μέχρι τώρα και ίσως το πιο εκπληκτικό, όλα αυτά παραμένουν αδιάσπαστα.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *