Type to search

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ Κεντρική ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΑΣΚΕΤ ΛΙΓΚ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

“Το τελευταίο αντίο στον Ντούντα”: Οι συγκλονιστικές στιγμές από την κηδεία

Share

Το “τελευταίο αντίο στον Ντούντα” έλαβε χώρα στο Βελιγράδι σήμερα το μεσημέρι (21/9). Άπαντες παρόντες, όλα τα μπασκετικά παιδιά του, η οικογένεια του, γνωστοί και φίλοι σε μια τελετή που ράγισε καρδιές. 

Ο κορυφαίος Σέρβος προπονητής άφησε την τελευταία του πνοή στις 16 Σεπτεμβρίου μετά από σύντομη ασθένεια σε ηλικία 78 ετών. Σίγουρα ο πιο επιτυχημένος προπονητής της εθνικής ομάδας μπάσκετ της Γιουγκοσλαβίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όπου κέρδισε μετάλλια στο Ζάγκρεμπ το 1989, τη Ρώμη το 1991 και την Αθήνα το 1995. Από τους λίγους που αγαπήθηκαν τόσο στην Ελλάδα. Ο «Ντούντα» ήρθε στην Ελλάδα το 1980 και έγινε προπονητής στον Άρη. Το 1991 ανέλαβε τον ΠΑΟΚ ενώ το 1994 θα καταλήξει στον Πανιώνιο και από εκεί στον Ολυμπιακό το 1996. Κατέκτησε δύο κύπελλα Ευρωλίγκας με τον Ολυμπιακό και αγαπήθηκε όσο κανείς άλλος προπονητής στον Πειραιά. Το 1997 στη Ρώμη και το 2012 στην Κωνσταντινούπολη στην μεγάλη επιστροφή στην πατρίδα μας, την οποία καλούσε “δεύτερη πατρίδα του”. Με την ΑΕΚ επίσης κατάκτησε δύο Κύπελλα Ελλάδας στα δύο χρόνια που είναι προπονητής (2000 και 2001) και το Κύπελλο Σαπόρτα (πρώην Κυπελλούχων) το 2000. Το 2017 εισήχθη στο Hall of Fame της FIBA και του απονεμήθηκε το βραβείο «Θρύλος της Ευρωλίγκα», από τη διοργανώτρια αρχή της κορυφαίας ηπειρωτικής οργάνωσης συλλόγων.

 

Έχασε την ζωή του από το δεύτερο μεγαλύτερο πάθος του, μετά το μπάσκετ. Η εκτροφή περιστεριών ήταν η διασκέδασή του και το πάθος του και δυστυχώς ατύχησε να μολυνθεί από αυτά και να προκαλέσει βλάβη στους πνέυομνες. Ήταν μία εκ των αιτιών του θανάτου του, όπως αποκάλυψε ο Ντούσκο Βουγιόσεβιτς. Οπότε αρκετοί φίλοι του άφησαν αρκετά περιστέρια να πετάξουν στο μέρος του Ντούντα σε μια συγκλονιστική και συμβολική στιγμή.

Μία άκρως συγκινητική στιγμή ήταν και η μεταφορά του φερέτρου από τον προάυλιο χώρο της Εκκλησίας έως το νεκροταφείο του Βελιγραδίου από τους Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Γιούρι Ζντοβτς, τον Βλάντε Ντίβατς, τον Ντίνο Ράτζα, τον Σάσα Ντανίλοβιτς και τον Ζάρκο Πάσπαλι με την Γιουγκοσλαβία να ενώνεται και πάλι για να αποχαιρετήσει τον μπασκετικό της πατέρα.

Από ελληνικής πλευράς πολλοί οι παρόντες, μεταξύ αυτών άνθρωποι του Ολυμπιακού όπως ο Βασίλης Σπανούλης, οι πρόεδροι Αγγελόπουλοι, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Σκινδήλιας, ο Γενικός Διευθυντής Νίκος Λεπενιώτης και ο Sports Director Χρήστος Μπαφές. Συνάμα άνθρωποι που υπήρξαν παίκτες ή αντίπαλοι του Ίβκοβιτς όπως ο Θοδωρής Παπαλουκάς και ο Δημήτρης Ιτούδης και εκ μέρους της Ελληνικής ομοσπονδίας ο αντιπρόεδρος Δήμος Ντικούδης.

Ή και άλλοι γνώριμοι στην χώρα μας όπως ο Μίλαν Τόμιτς, ο Νίκολα Πέκοβιτς και ο Πέρο Άντιτς.

Επιμέλεια: Νώντας Τσαρτσάλης

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *