Type to search

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ Κεντρική ΜΠΑΣΚΕΤ

Ντούσαν Ίβκοβιτς: O ‘’Σοφός’’ που μεσουράνησε στο ελληνικό μπάσκετ.

Share

Ο Ντούσαν έφυγε σε ηλικία 78 ετών σκορπώντας θλίψη σε όλο το Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο Σέρβος αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους προπονητές στην Ευρώπη αφήνοντας πίσω μια καριέρα απολύτως επιτυχημένη και διακεκριμένη. Από την Κυριακή νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στο Βελιγράδι έχοντας υγρό στα πνευμόνια του ενώ είχε και χρόνια προβλήματα καρδιάς. Σήμερα μας αποχαιρέτησε.

Η γνωριμία με την Ελλάδα που εν τέλει …λάτρεψε

Το μπάσκετ από σήμερα έγινε πιο φτωχό χαιρετώντας έναν άνθρωπο με ψυχή , χαμόγελο αλλά και πείσμα εντός και εκτός παρκέ. Ο Ίβκοβιτς μας συστήθηκε στην Ελλάδα το 1980 όταν και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Άρη. Τα δύο χρόνια του στον Άρη δε στέφθηκαν από επιτυχίες, αν και κατάφερε να εδραιώσει την ομάδα στις 3 πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος, έχοντας στο ρόστερ το μεγάλο Νίκο Γκάλη με τον οποίο όμως ήρθε σε σύγκρουση ουκ ολίγες φορές.

Ο Ίβκοβιτς του Άρη: Η διετία, ο Γκάλης και το πρωτάθλημα χειμώνα | Yellow Radio

 

Το 1991 επιστρέφει στα μέρη μας και αναλαμβάνει τον Παόκ ο οποίος είχε να κατακτήσει πρωτάθλημα από το 1959. Στην πρώτη του χρονιά ο Ντούσαν τον οδηγεί στον τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό του Ιωαννίδη. Ο Πάοκ επικρατεί 82-97 και στέφεται πρωταθλητής Ελλάδος μέσα στο ΣΕΦ. Έως και το 1994 προπονούσε τον Πάοκ.Το «αντίο» του Α.Σ. ΠΑΟΚ στον Ίβκοβιτς - ΠΑΟΚ

Το πέρασμα του συνεχίστηκε από τον Πανιώνιο (1994-1996).

Ο Ολυμπιακός βρίσκει τον καπετάνιο του…

Το 1996 γίνονται ριζικές αλλαγές στον Ολυμπιακό. Ο Ιωαννίδης απολύεται από τον Σωκράτη Κόκκαλη και την θέση του παίρνει ο Ντούσαν Ίβκοβιτς. Στο πρώτο μισό της χρονιάς η ομάδα του Πειραιά δεν τα πήγαινε καλά. Η συνέχεια διαφορετική και λυτρωτική. Κερδίζει τον Παναθηναϊκό δύο φορές με μειονέκτημα έδρας και ο Ίβκοβιτς τον οδηγεί στο Final-4 της Ρώμης. Εκεί, αφού κερδίζει με 74-65 την Ολίμπια Λουμπλιάνας στον ημιτελικό, διασύρει με 73-58 στον τελικό τη Μπαρτσελόνα (σε ένα ματς που είχε βρεθεί να χάνει με 0-10 στην αρχή) και κατακτά την Ευρωλίγκα για πρώτη φορά στην ιστορία του. Την επιτυχία αυτή συμπληρώνει με την κατάκτηση και του πρωταθλήματος (3-1 την ΑΕΚ στους τελικούς) και κάνει έτσι το triple crown.

Ντούσαν Ίβκοβιτς: Ο περίπατος της Ρώμης, το έπος της Πόλης (vids) - Fosonline

Κεφάλαιο ΑΕΚ..

Ο ‘’Ντούντα’’ την επόμενη χρονιά βρίσκεται στον πάγκο της ΑΕΚ. Ξανά αντικαθιστά τον Γιάννη Ιωαννίδη όπως και στον Ολυμπιακό. Με την ΑΕΚ κατακτά στα δύο χρόνια που είναι προπονητής  δύο Κύπελλα Ελλάδας και το Κύπελλο Σαπόρτα απέναντι στην Μπολόνια του Έτορε Μεσίνα. Οι φίλαθλοι της Ένωσης πανηγύριζαν ύστερα από 32 ολόκληρα χρόνια έναν Ευρωπαϊκό τίτλο.  Το 2001 φεύγει από την ΑΕΚ.

Θρήνος στο ευρωπαϊκό μπάσκετ: Εφυγε από τη ζωή ο Ντούσαν Ιβκοβιτς

Προπονεί την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (2002-2005) και ύστερα την Ντιναμό Μόσχας (2005-2010)

Επιστροφή στο λιμάνι …για μία ακόμα παράσταση.

Μετά από τρία χρόνια ενασχόλησης με την Εθνική ομάδα της Σερβίας, επιστρέφει σε συλλογικό επίπεδο. Έτσι δέχεται την πρόταση των προέδρων του Ολυμπιακού, των Αγγελόπουλων, και επιστρέφει στον λιμάνι(2010-2012). Στον πρώτο χρόνο στην ομάδα δημιουργεί μια ομάδα με σύγχρονο τρόπο παιχνιδιού και γρήγορο μπάσκετ. Όμως στο δεύτερο μισό της σεζόν και μέσα σε λίγους μήνες τα χάνει όλα. Δέχεται τρείς συνεχόμενες ήττες από την Σιένα και μένει εκτός Final-4 με συνολικό σκορ 3-1, ενώ χάνουν και το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟ παρά το πλεονέκτημα έδρας (1-3). Το καλοκαίρι η ομάδα αποδυναμώνεται με σπουδαίους παίχτες όπως  ο Θοδωρής Παπαλουκάς , ο Γιάννης Μπουρούσης ,ο Ράσο Νεστέροβιτς , ο Μίλος Τεόντοσιτς και άλλους να αποχωρούν από την ομάδα. Έτσι ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ξεκινάει την χρονιά (2011-2012) έχοντας στο ρόστερ άπειρους παίχτες όπως ο Δημήτρης Κατσίβελης, ο Κώστας Σλούκας , ο Βαγγέλης Μάντζαρης κ.α. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη θεωρήθηκε και δικαίως αουτσάιντερ. Η μοίρα τον έφερε αντιμέτωπο ξανά με την ιταλική Σιένα για ένα εισιτήριο για το Final-4 της Κωνσταντινούπολης. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά. Με τους νεαρούς παίκτες του Ολυμπιακού να κάνουν υπερπροσπάθεια σε όλη τη σεζόν και να βρίσκουν την καλύτερη φόρμα στο κατάλληλο σημείο, οι ερυθρόλευκοι κερδίζουν μέσα στην Ιταλία τη Σιένα και συμπληρώνουν το θρίαμβό τους με δύο νίκες στο ΣΕΦ, που τους φέρνουν στην Κωνσταντινούπολης, μαζί με ΠΑΟ, Μπαρτσελόνα και ΤΣΣΚΑ. Η συνέχεια γνωστή με έναν μυθικό Βασίλη Σπανούλη στον ημιτελικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα καταφέρνει να κερδίσει 68-64. Ένα βήμα έμενε για το απόλυτο θαύμα. Το πιο δύσκολο βήμα που θα άλλαζε άρδην τα επόμενα χρόνια. Οι ερυθρόλευκοι στον τελικό απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας , ένα μεγαθήριο του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, με ρόστερ που τρόμαζε. Ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο τρίτο δεκάλεπτο του τελικού να είναι πίσω με -19 (53-34). Η ομάδα του Ολυμπιακού όμως, με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο, είχαν διαφορετική άποψη. Ο  Ίβκοβιτς ζητά τάιμ – άουτ, δίνει τις οδηγίες του στέλνοντας το μήνυμα προς τους όλους τους παίχτες ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Με μπροστάρηδες τους Έλληνες παίχτες πετυχαίνει μια ανεπανάληπτη ανατροπή που θα συζητιέται για πολλά χρόνια ακόμα. Κατακτάει την Ευρωλίγκα 15 χρόνια μετά με τον ίδιο… τον ‘’Σοφό’’ , τον Ντούσαν Ίβκοβιτς. Επιστρέφει στην Ελλάδα ως πρωταθλητής Ευρώπης για να κατακτήσει τελικά και το πρωτάθλημα κόντρα στον Παναθηναϊκό με 3-2. Ο Ντούσαν όμως είχε ανακοινώσει πως στο τέλος της χρονιάς θα αποχωρήσει από τον ερυθρόλευκο πάγκο.

Ντούσαν Ίβκοβιτς: Ο χαμός στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού, οι φωνές στον Σπανούλη και το επικό τρόπαιο - 16.09.2021, Sputnik Ελλάδα

Η προπονητική του καριέρα τελείωσε το 2016 στην Ανατολού Εφές.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς άφησε το στίγμα του στην χώρας μας και του είμαστε ευγνώμων.

Κατάφερε να τον αγαπήσουν όλοι ανεξαρτήτως το χρώμα της φανέλας..

Όπως είχε πει και ο καλός του φίλος Δήμήτρης Μητροπάνος

‘’ Ένα ποτήρι θάνατο θα πιω απόψε να μεθύσω σε μονοπάτι αδιάβατο θα βγω θα βγω να σε ζητήσω’’

Εξάλλου ο ίδιος ο Σέρβος είχε δηλώσει για τον ίδιο

 ‘’Η φιλία του Δημήτρη Μητροπάνου για μένα θα μείνει όσο είμαι κι εγώ’’.

Πλέον από εκεί ψηλά θα είναι περήφανος για ότι προσέφερε στο μπάσκετ…

Αντίο Ντούσαν.

 

Επιμέλεια άρθρου: Γιάννης Αργυρόπουλος

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *