Το παιδί μπορεί να σερφάρει στο διαδίκτυο ανεμπόδιστα από την ασφάλεια του παιδικού δωματίου; Όχι πάντα και σίγουρα όχι πλέον. Η χρήση του διαδικτύου από παιδιά μπορεί να έχει οφέλη, αλλά ενέχει και μεγάλους κινδύνους όπως πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο, κίνδυνο εθισμού σε παιχνίδια και κοινωνικά δίκτυα, ακόμη και σεξουαλική εκμετάλλευση και παρακολούθηση από άγνωστους. Οι γονείς δικαίως ανησυχούν και αναζητούν πληροφορίες ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου από τους αρμόδιους φορείς.
Το ygeiamou συγκέντρωσε τις τρεις πιο συχνές αγωνίες των γονιών και ανέτρεξε στο Saferinternet.gr τη δράση ενημέρωσης του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου για τις απαντήσεις.
1. Το παιδί μου δέχεται παρενόχληση μέσω κινητού/Διαδικτύου; Τι μπορώ να κάνω;
Μην υποβαθμίζετε το συμβάν. Η παρενόχληση μπορεί να μην μείνει μόνο στο ηλεκτρονικό επίπεδο και να εξελιχθεί σε κάτι πολύ σοβαρό αν δεν δώσετε την πρέπουσα σημασία.
Αν η παρενόχληση είναι πολύ σοβαρή και συστηματική, απευθυνθείτε στον πάροχό σας για σύνδεση με το Διαδίκτυο (Internet Service Provider), ή εάν η παρενόχληση λαμβάνει χώρα μέσω κινητού, στην εταιρία κινητής τηλεφωνίας μέσω των γραμμών επικοινωνίας ή της ιστοσελίδας της. Αν το πρόβλημα δεν ξεπεραστεί αλλάξτε αριθμό τηλεφώνου και ενημερώστε την ανοιχτή γραμμή Safeline.
Αν το παιδί σας αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα ή προβλήματα συμπεριφοράς, ζητήστε άμεσα τη βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχολόγου.
2.Υποπτεύομαι ότι το παιδί μου έχει προσεγγιστεί από παιδόφιλο. Πού μπορώ να απευθυνθώ;
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τις αστυνομικές αρχές. Σας παραθέτουμε τα στοιχεία των Τμημάτων Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:
-Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αττικής, ccu@ath.forthnet.gr, 210-6476464, 210-6476000
-Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης info@cybercrime.gr, 2310 388370-5, 2310-388000
3.Πώς μπορώ να μπλοκάρω την πρόσβαση του παιδιού μου σε ακατάλληλες ιστοσελίδες;
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο φίλτρο ή εργαλεία γονεϊκού ελέγχου. Διαβάστε την ενότητα «Φίλτρα / Εργαλεία Γονεϊκού Ελέγχου» στο Saferinternet.gr για να ενημερωθείτε για τα τεχνικά μέσα προστασίας των παιδιών από ακατάλληλο περιεχόμενο.
Για να επιλέξετε το κατάλληλο εργαλείο για το παιδί σας θα σας προτείναμε να έχετε υπόψη τα παρακάτω:
Αν το παιδί είναι κάτω από 10 ετών μπορείτε να επιλέξετε φίλτρα όπου εσείς επιλέγετε τις ιστοσελίδες που θέλετε να πλοηγείται το το παιδί σας (οι λεγόμενες «λευκές λίστες» ή «περιφραγμένες τοποθεσίες»). Αυτά μπορείτε να τα αναζητήσετε με τον όρο parental control tools.
Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο επιλέγετε κάποιο φίλτρο περιεχομένου (content filter). Υπάρχει μεγάλη ποικιλία τέτοιων φίλτρων, στα οποία εσείς επιλέγετε όρους-κλειδιά που θα αποκλείονται. Για παράδειγμα μπορείτε να αποκλείσετε περιεχόμενο με τους όρους κλειδιά sex, pornography, violence, κ.λπ.
Πηγή: ygeiamou.gr
PHOTO: ISTOCK
(13)