Type to search

NBA Κεντρική ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Νικόλα Γιόκιτς: Η εκδίκηση του (πρώην) χοντρού

Share

Ο Νίκολα Γιόκιτς είναι ο πολυτιμότερος παίκτης του NBA για την κανονική σεζόν 2020-2021 όπως ανακοινώθηκε.

Για το μπάσκετ 2 είναι τα στεγανά που ακούμε περισσότερο από όλα. Το ύψος που δε διδάσκεται και η προσοχή στα κιλά. Ο Σέρβος γίγαντας θα μπορούσε να πει κανείς ότι διαφωνεί στο τελευταίο.

Η ΑΡΧΗ

Όταν τον ανακάλυψε ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς έπαιζε στην Βοϊβοντίνα χωρίς συμβόλαιο. Ήταν ένα παιδί υπέρβαρο που κατανάλωνε κάθε μέρα 2 λίτρα κόκα κόλα και μπουρέκια για πρωινό. Είχε τεχνική και μπόι, όχι όμως και τη διάθεση καθημερινής τριβής. Με σκληρή δουλειά το επιτελείο της Μέγκα Λεκς, ο αδερφός του ο Στραχίνια και φυσικά ο ίδιος, όσο περνούσε ο καιρός, κατάφεραν να αλλάξουν το mindset.

ΤΟ ΞΕΠΕΤΑΓΜΑ

Στο NBA πάλι μίλησαν για τα κιλά του. Αυτά και η προηγούμενη ραθυμία του τον έκαναν να κατρακυλήσει στο νο41 του ντραφτ το 2014. Το Ντένβερ φυσικά και δεν ήταν χαζό για να πει όχι στο δώρο της μοίρας. Οι σβώλοι βέβαια φρόντισαν να κάνουν δικό τους και τον Γιουσούφ Νούρκιτς που επέλεξαν οι Σικάγο Μπουλς στο νο14 την ίδια βραδιά.

Μέχρι και το 2017 οι 2 Βαλκάνιοι μοιράζονταν θέσεις και λεπτά στο Κολοράντο. Ο Νίκολα άρχισε να κάνει το ξεπέταγμά του, οπότε ο Βόσνιος έφτασε να χάσει τη θέση του στη βασική πεντάδα. Για το καλό αμφοτέρων οι Νάγκετς προχώρησαν την ανταλλαγή του στο Πόρτλαντ, επέλεξαν δηλαδή να πορευτούν με το 41 και όχι το 14.

Ακόμα ο Γιόκιτς είχε κιλά, δεν τον εμπόδιζαν όμως στο παιχνίδι του. Τουναντίον είχε συνηθίσει το σώμα του και ο έξτρα όγκος ήταν ο, τι πρέπει για τα ποσταρίσματά του επιθετικά. Ξέρετε είναι κάποιοι παίκτες όπως πχ ο Φαμπρίτσιο Μίκολι στο ποδόσφαιρο ή ο Ζακ Ράντολφ στο μπάσκετ, που το σουλούπι τους είναι αντιεμπορικό κι αντιαθλητικό ταυτόχρονα, όμως αποδίδουν κι έτσι δε μπορεί να τους φανταστεί κανείς αλλιώς.

Ο ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ

Γι’ αυτό και δικαιολογείται το σοκ που έπαθαν οι περισσότεροι όταν είδαν τον σέντερ με το νούμερο 15 στην πλάτη, όταν τον είδαν ξαφνικά αδύνατο.Η επανέναρξη της σεζόν πέρυσι μετά την παύση λόγω πανδημίας τον βρήκε με πολλά χαμένα κιλά, πιο γρήγορο και φρέσκο. Η νέα του εκδοχή βέβαια δεν σήμαινε επ ουδενί ότι ξέχασε να ποστάρει, να ρολάρει, να απειλεί με το περιφερειακό του σουτ και φυσικά να πασάρει. Ο καλύτερος σε όλη τη λίγκα στο να βλέπει γήπεδο και να μοιράζει τη μπάλα από τη θέση 5. Τα νούμερά του συνεχώς βελτιώνονταν ως τότε, τώρα όμως όλοι δεν ψιθύριζαν πια, φώναζαν χωρίς φόβο και πάθος, ότι μπορεί στο μέλλον να διεκδικήσει το βραβείο του mvp του πρωταθλήματος.

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ

Τελικά το μέλλον ήταν πιο κοντινό από όσο θα μπορούσαν να φανταστούν, αφού έγινε παρόν μόλις λίγους μήνες μετά. Με μέσους όρους 26.4 πόντων, 10.8 ριμπάουντ, 8.3 ασίστ και 56% εντός παιδιάς ανακηρύχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της κανονικής σεζόν κι έγινε έτσι το χαμηλότερο ντραφτ πικ που το πετυχαίνει και ο πρώτος σέντερ μετά τον Σακίλ Ο ‘Νιλ το 2000. Ο Τζόελ Εμπίντ μπορεί να έχασε παιχνίδια λόγω τραυματισμών, αυτό όμως δε μειώνει στο ελάχιστο το κατόρθωμα του παίκτη από το Σόμπορ.

Η ιστορία του επόμενου αγαπημένου, πρώην έστω, χοντρούλη, μετά τον Ζακ Ράντολφ και ανθρώπου της διπλανής πόρτας, είναι παράδειγμα για όλους. Μην τα παρατάτε ποτέ αν είστε καλοί σε κάτι. Ακόμα κι αν δεν το θέλετε ή δεν το βλέπετε, με την κατάλληλη στήριξη και δουλειά όλα γίνονται. Μετά βέβαια η μπάλα πέφτει στο δικό σας γήπεδο.

 

Επιμέλεια: Γιώργος Διαλυνάς

 

 

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *