Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ

Λίβερπουλ: Δικαίωση των θυμάτων και των επιζώνωτων για το Χίλσμπορο

Share

Η αστυνομική διεύθυνση των West Midlands και South Yorkshire, ανακοίνωσε ότι θα καταβάλλει αποζημίωση σε 601 θύματα της τραγωδίας του Χίλσμπορο.

Η τραγωδία του Χίλσμπορο στις 15 Απρίλη του 1986,κατά την διάρκεια του ημιτελικού του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ Λίβερπουλ και Νότινγκχαμ Φόρεστ, είχε συγκλονίσει κάθε ποδοσφαιρόφιλο. Εκείνη την αποφράδα ημέρα, βρήκαν τραγικό θάνατο 96 άτομα ενώ άλλοι 766 τραυματίστηκαν.

35 χρόνια μετά η αστυνομική διεύθυνση West Midlands και South Yorkshire θα καταβάλλει, στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες- επιζώντες, χρηματική αποζημίωση. Τις επόμενες ημέρες μετά την τραγωδία, η αστυνομία με δελτία τύπου απέδωσε τα αίτια της στον χουλιγκανισμό και στους μεθυσμένους οπαδούς των φιλοξενούμενων που προκάλεσαν  την κατάρρευση τμήματος της εξέδρας, λόγω των υπεράριθμων ατόμων που είχαν εισέλθει στο γήπεδο. Παράλληλα θα ιδρύσει  ένα ταμείο για περαιτέρω έξοδα ψυχιατρικής ή συμβουλευτικής θεραπείας.

«Μέσω αυτής της αγωγής για παρατυπία από έναν δημόσιο οργανισμό, 601 θύματα ζήτησαν δικαιοσύνη και λογοδοσία για τη σκόπιμη, ενορχηστρωμένη και απόλυτα ανέντιμη αστυνομική κάλυψη, που διαστρέβλωσε την αλήθεια για την ευθύνη της αστυνομίας και κατηγόρησε τους οπαδούς για τα τρομερά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο Χίλσμπορο. στις 15 Απριλίου 1989. Η διευθέτηση αυτών των αξιώσεων σηματοδοτεί το τέλος μιας απαράμιλλης και τεράστιας μάχης για τη δικαιοσύνη από τα θύματα και τις οικογένειές τους». Οι αγωγές για την ανυπόστατη και  συκοφαντική στάση της αστυνομίας, είχαν ξεκινήσει το 2015, με τις δύο πλευρές να φτάνουν σε συμβιβασμό τον προηγούμενο Απρίλη.

Ο λόγος που δεν είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, ο συμβιβασμός, εναγόντων και αστυνομίας, ήταν το γεγονός ότι οι Ντόναλντ Ντέντον (πρώην διοικητής του τμήματος South Yorkshire), Άλαν Φόστερ (πρώην αστυνομικός διευθυντής) και Πίτερ Μέκλαφ (νομικός σύμβουλος του τμήματος την περίοδο του συμβάντος). Οι τρείς άνδρες κατηγορούνταν για ηθελημένη διαστρέβλωση των αστυνομικών ανακοινώσεων, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι ευθύνες της αστυνομίας, χωρίς εν τέλει να τους αποδωθούν ποινικές ευθύνες.

Μιχάλης Παυλόπουλος

 

 

SDNA Google news
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *