Type to search

Κεντρική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Martin Braithwaite: Δανός θαυματοποιός , ζωντανή απόδειξη πως όλα είναι δυνατά !

Share

Πώς ακριβώς ένας επιθετικός ταξιδιώτης πήγε από το να είναι μια αποτυχία στο Μίντλεσμπρο στο να παίξει μαζί με τον Λιονέλ Μέσι στη Βαρκελώνη;

Μόνο λίγοι άνθρωποι είχαν δει μια προοπτική καριέρας να είναι δυνατή για τον Braithwaite στη Βαρκελώνη , όχι ακριβώς μια υπογραφή μεγάλου ονόματος όταν εντάχθηκε στην ομάδα σε μια εποχή που άλλοι επιθετικοί είχαν μακροχρόνιους τραυματισμούς.

Ο Braithwaite δεν είναι ο αρχετυπικός free-scoring προς τα εμπρός, αλλά ένας παίκτης που πρέπει να εργαστεί σκληρά για τη θέση του στην ομάδα και για τους στόχους του. Κάνει ακριβώς αυτό από τότε που πρωτοπήδησε στο δανικό ποδόσφαιρο στο Esbjerg στη δυτική ακτή της Γιουτλάνδης.

Ο πατέρας του κατάγεται από τη Βρετανική Γουιάνα, η μητέρα του είναι Δανή και μεγάλωσε κοντά στο Esbjerg. Ήταν ένα μεγάλο ταλέντο ως νέος, αλλά βρήκε τη διάρρηξη στην πρώτη ομάδα στο Esbjerg πιο δύσκολη. Ήταν ένας πολύ ευέλικτος νεαρός παίκτης, οι προπονητές του τον έπαιζαν σε διαφορετικές θέσεις, γεγονός που τον δυσκόλευε να κερδίσει μια κανονική θέση.

“Σε κάποιο σημείο αποφασίσαμε ότι θα έπρεπε να παίξει μπροστά. Δούλεψε πολύ σκληρά. ήταν αφοσιωμένος, αλλά έχασε πολλές ευκαιρίες. Το τελείωμά του δεν ήταν εξαιρετικό“, θυμάται ο Όβε Πέντερσεν, ένας από τους πρώτους του προπονητές.

Ακόμη και ο Pedersen, βετεράνος στο εμπόριο, δεν μπορούσε να προβλέψει ότι ο Braithwaite μια μέρα θα έπαιζε μαζί με τον Μέσι – κανείς στη Δανία δεν μπορούσε, για να είμαι ειλικρινής. Οι συνδέσεις της Μπαρτσελόνα με τη Δανία περιορίζονται σε πρωταγωνιστές όπως ο Άλαν Σάιμονσεν και ο Μάικλ Λόντρουπ.

Όταν η Δανία προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 στη Ρωσία, ο Braithwaite δεν θεωρήθηκε από τους ειδικούς ως βασικός στην ομάδα. Και πάλι, απέδειξε ότι όλοι έκαναν λάθος.

Είναι δίκαιο να πούμε ότι δεν έχει συμβάλει στην προσπάθεια επιτυχίας της Μπαρτσελόνα από τότε που εντάχθηκε στην καταλανική ομάδα από την ταπεινή Λεγκανές τον Φεβρουάριο του 2020 στην πιο συγκλονιστική κίνηση δανού ποδοσφαιριστή εδώ και πολύ καιρό. Κάθε ομάδα χρειάζεται παίκτες που θα πιέζουν για μια θέση στην ενδεκάδα και κατά καιρούς ο Braithwaite προτιμάται από τον προπονητή, Ronald Koeman λόγω του εντυπωσιακού χρόνου εργασίας του Δανού, του πνεύματός του, της στάσης του.

Ο Braithwaite, ο οποίος θα κλείσει τα 30 τον Ιούνιο, έχει μεγάλα όνειρα, τα κυνηγάει και απλά δεν ενδιαφέρεται για τις απόψεις των άλλων. Όταν παρουσιάστηκε στο Camp Nou, γελοιοποιήθηκε όταν ένα απλό ζογκλέρ πήγε στραβά.

“Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται επιβεβαίωση. Δεν κάνω. Πραγματικά δεν με νοιάζει αν σου αρέσω ή όχι. Μπορεί να νομίζεις ότι είμαι ηλίθιος ή καλό παιδί. Δεν έχει σημασία για μένα. Το σημαντικό είναι ότι ξέρω τι υπερασπίζω και ότι οι κοντινοί μου άνθρωποι γνωρίζουν το ίδιο”, ανέφερε σε άρθρο του στο Euroman, δανικό περιοδικό.

Εκτός γηπέδου μπορεί να φαίνεται απόμακρος, το οποίο συχνά λαμβάνεται ως σημάδι αλαζονείας. Αλλά ένας από τους πρώην συμπαίκτες του στο Esbjerg, ο Jesper Lange, αφηγείται μια ιστορία ενός ανθρώπου που νοιάζεται για τους φίλους του και είναι πολύ ευγενικός. Ο Λανγκ προσκάλεσε κάποιους συμπαίκτες του στα γενέθλιά του, αλλά ο Μπρέιθγουεϊτ δεν μπορούσε να παρευρεθεί εκείνη τη μέρα. “Μετά από μερικούς μήνες που έπαιζα σε ένα νέο κλαμπ, ξαφνικά μου έστειλε μήνυμα. ήθελε να περάσει από το σπίτι μου με ένα δώρο. Μου έδωσε ένα μάτσο πετσέτες που ευχόμουν τότε. Ήταν ξαπλωμένοι στο σπίτι του. Αλλά ποτέ δεν το ξέχασε”, θυμάται ο Lange.

Μετά από τρία επιτυχημένα χρόνια στην Τουλούζη, ο Μπράιθγουεϊτ υπέγραψε στη Μίντλεσμπρο, μια κίνηση που δεν πέτυχε ποτέ και έγινε αποδιοπομπαίος τράγος μεταξύ των οπαδών, καθώς ήταν μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές στην ιστορία του συλλόγου, αλλά δεν είχε αντίκτυπο, ειδικά δουλεύοντας υπό τον μάνατζερ, Τόνι Πούλις, ο οποίος επέκρινε ανοιχτά τον Δανό.

“Ήμουν επαγγελματίας κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Μίντλεσμπρο και πάντα δούλευα πολύ σκληρά. Τη μια μέρα είσαι θεός, την άλλη ο διάβολος. Αυτό είναι μέρος του”, δήλωσε στην εφημερίδα Jyllands-Posten πέρυσι, όπου μίλησε για τον ελεύθερο χρόνο του. πώς σπουδάζει ποδόσφαιρο μέρα και νύχτα, εργάζεται σε λεπτομέρειες και διαβάζει βιβλία για την ψυχική προπόνηση.

Μία από τις τεχνικές του είναι η οπτικοποίηση. πριν από μερικά χρόνια οραματίστηκε τον εαυτό του σημειώνοντας το καθοριστικό γκολ για τη Δανία στον κρίσιμο τελικό των προκριματικών του Euro 2020 εναντίον της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας στο Δουβλίνο. Στο πραγματικό ματς, 15 λεπτά από το τέλος άπλωσε και συνάντησε ένα σταυρό για να βάλει τη χώρα του μπροστά σε ένα ματς που έληξε 1-1 και έστειλε τη Δανία στους τελικούς .

Στη συνέντευξη euroman μιλάει για μια άλλη σκηνή που έχει οραματιστεί, στέκεται στο μπαλκόνι του κτιρίου του δημαρχείου στο Raadhuspladsen, την κεντρική πλατεία της Κοπεγχάγης, σηκώνοντας το τρόπαιο του Euro 2020 μπροστά σε χιλιάδες δανούς που ζητωκραυγάζουν. Ποτέ δεν ξέρεις. Όσον αφορά το Μπρέιθγουεϊτ, όλα φαίνονται πιθανά !

Γρηγόρης Καρυώτης .

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *