Type to search

NBA Κεντρική ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι «rookies» δεν έχουν άγχος και τα «σπάνε» στα πλέι-οφ

Share

Ντέβιν Μπούκερ, Τρε Γιανγκ και Τζα Μοράντ διανύουν τα πρώτα τους χιλιόμετρα στα πλέι-οφ του ΝΒΑ και το κάνουν με εντυπωσιακό τρόπο, δείχνοντας σε όλους σαν έτοιμοι από καιρό για αυτή τη πρόκληση. 

Εκεί που τα πάντα μετράνε. Εκεί που ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Εκεί που οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Τα πλέι-οφ του ΝΒΑ είναι το καλύτερο event στο παγκόσμιο μπάσκετ! Μοναδικές στιγμές, μεγάλοι παίκτες, κρίσιμα καλάθια. Όσο πιο έμπειρος είσαι σε αυτές τις καταστάσεις, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να διακριθείς.

Στα φετινά πλέι-οφ όμως υπάρχουν τρεις παίκτες που καταρρίπτουν εμφατικά τη παραπάνω θεωρία. Ντέβιν Μπούκερ, Τρε Γιανγκ και Τζα Μοράντ εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη μεγάλη σκηνή του ΝΒΑ και κάθε τους εμφάνιση είναι μαγική. Τρεις ρούκι σε αυτές τις συνθήκες που έχουν αποβάλλει το άγχος και τα “σπάνε” με κάθε τρόπο. Αποτελούν το παρόν και το μέλλον για τις ομάδες τους και για όλα το σύστημα του ΝΒΑ.

Ντέβιν Μπούκερ 

Ξεκίνημα με το πιο “έμπειρο” της τριάδας, καθώς ο Ντέβιν Μπούκερ περπατάει πάνω στον έκτο χρόνο του στο ΝΒΑ. Τα προηγούμενα πέντε η πορεία των Φοίνιξ Σανς δεν έθελξε και ιδιαίτερα, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που ήθελαν ο 24χρονος, πλέον, γκαρντ να αλλάξει πολιτείες και να πάει σε μια ομάδα με άμεσες προοπτικές τίτλου. Ωστόσο ο οργανισμός από την Αριζόνα έκανε κίνηση-ματ στη φέτινη free agency και έβαλε δίπλα του στη περιφέρεια τον Κρις Πολ. Οι δυο τους δημιούργησαν ένα τρομερό δίδυμο και η κανονική περίοδος τους βρήκε με το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ σε όλη τη λίγκα (51-21), ενώ ο Μόντι Γουίλιαμς επιβραβεύθηκε με το βραβείο του Καλύτερου Προπονητή της Σεζόν.

Οι “Ήλιοι” επέστρεψαν μετά από δέκα χρόνια στα πλέι-οφ και έβαλαν σκοπό να “κάψουν” πολύ κόσμο. Ο πρώτος γύρος τους έφερε αντιμέτωπους με τους πρωταθλητές Λος Άντζελες Λέικερς των ΛεΜπρόν Τζέιμς και Άντονι Ντέιβις. Μετά από πέντε παιχνίδια το Φοίνιξ προηγείται με 3-2 και θέλει μία νίκη για να οδηγήσει το “Βασιλιά” στη πρώτη του έξοδο στο πρώτο γύρο.

Πρωταγωνιστής των Σανς είναι ο Ντέβιν Μπούκερ, ο οποίος μετράει στη σειρά 26,2 πόντους, 5,2 ριμπάουντ, 5,4 ασίστ, ενώ σουτάρει με 45% εντός πεδιάς και 93% στις βολές. Ο ταλαντούχος γκαρντ έγινε ο πέμπτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που στα δύο πρώτα παιχνίδια του στα πλέι-οφ σκοράρει τουλάχιστον 30 πόντους μετά τους Καρίμ Αμπτούλ-Τζαμπάρ, Τζούλιους Έρβινγκ, Τζορτζ Μίκαν και…. Κρις Πολ.

Στο τρίτο παιχνίδι της σειράς, όπου οι Λέικερς πήραν εύκολα τη νίκη και το προβάδισμα στη σειρά, ο ίδιος, στη μοναδική στιγμή που έκανε φανερή την άπειρία του σε αυτές τις καταστάσεις, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον εκνευρισμό του και έσπρωξε με αντιαθλητικό τρόπο τον Ντένις Σρούντερ, με αποτέλεσμα να αποβληθεί από τον αγώνα.

Ωστόσο δεν γίνεται ένας μικρός λεκές να λερώσει όλη τη πορεία του στα πλέι-οφ, με τον Μπούκερ να δείχνει έτοιμος να οδηγήσει στην κορυφή τους Φοίνιξ Σανς και να θυμίσει στους φιλάθλους της ομάδας την εποχή του Στιβ Νας.

Τρε Γιανγκ

Για πολλούς ο επόμενος Στεφ Κάρι. Ένας παίκτης που δεν κοιτά αποστάσεις και σκοράρει από όπου θέλει. Ο Τρε Γιανγκ παίζει για το όνομά του και οδηγεί εκ του ασφαλούς τους Ατλάντα Χοκς. Τα ξημερώματα πρόσθεσε άλλη μια μαγική εμφάνιση στο βιογραφικό του και έστειλε τα “Γεράκια” στα ημιτελικά της Ανατολικής Περιφέρειας. Ο τρίτος χρόνος του 22χρονου στο ΝΒΑ αποδείχθηκε και φαρμακερός, καθώς έκανε και την πρώτη εμφάνιση του στα πλέι-οφ του ΝΒΑ.

Οι Χοκς έβλεπαν άλλα μια χρονιά τους να καταλήγει έξω από τα πλέι-οφ καθώς ο Λόιντ Πιρς έδειχνε αναποτελεσματικός στο να οδηγήσει την ομάδα στη postseason. Ο ερχομός του Νέιτ ΜακΜίλαν άλλαξε τις ισορροπίες και η Ατλάντα βρέθηκε στη πέμπτη θέση της κανονικής περιόδου και οι Νιου Γιορκ Νικς ήταν το πρώτο τους εμπόδιο στο πρώτο γύρο.

Εκεί μίλησε ο Τρε Γιανγκ! Ο παίκτης που τα κάνει όλα και συμφέρει, μπορεί να μην γίνει ο επόμενος Στεφ Κάρι αλλά βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να μετατραπεί στον επόμενο Ρέτζι Μίλερ για τους οπαδούς των Νεοϋορκέζων. Τα δύο πρώτα παιχνίδια στο “Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν” ήταν πραγματικά πόλεμος και στο στόχαστρο βρέθηκε ο νεαρός ηγέτης των “Γερακιών”. Βέβαια ο ίδιος απάντησε με τον καλύτερο τρόπο σε όλες τις βρισιές που δεχόταν και έκρινε το πρώτο ματς με buzeer beater φλότερ. Καλύτερο ξεκίνημα στην καριέρα του σε αυτή τη σκηνή δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί.

Στο δεύτερο παιχνίδι η Νέα Υόρκη απάντησε και πήρε τη νίκη. Ωστόσο στο επίκεντρο βρέθηκε και πάλι ο Γιανγκ καθώς ένας φίλος των γηπεδούχων τον έφτυσε τη στιγμή που έκανε την επαναφορά. Οι Νικς τον βρήκαν και τον απέβαλλαν επ΄αόριστον από τους αγώνες τους αλλά η “ζημιά” είχε ήδη γίνει. Στο ίδιο ματς και ενώ όλα είχαν κριθεί, η κόντρα συνεχίστηκε με όλο το γήπεδο να βρίζει τον νεαρό σούπερ σταρ.

Στα τρεις επόμενες αναμετρήσεις οι Χοκς πήραν εύκολες νίκες και ταυτόχρονα την πρόκριση. Ο Τρε Γιανγκ ολοκλήρωσε τη σειρά με 29,2 πόντους, 9,8 ασίστ και 2,8 ριμπάουντ, σουτάροντας με 44% εντός πεδιάς και 92% στις βολές. Πριν το πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι πρόλαβε να γράψει το όνομά του στην ιστορία του ΝΒΑ, καθώς έγινε ο δεύτερος παίκτης που οδηγεί την ομάδα του σε πόντους και ασίστ στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια του στα πλέι-οφ και ο τέταρτος με 25 πόντους και 10 ασίστ μέσο όρο, μετά τους Στεφ Κάρι, Κέβιν Τζόνσον και Όσκαρ Ρόμπερτσον.

Επόμενος αντίπαλος των Χοκς είναι οι Σίξερς και ο Τρε Γιανγκ είναι έτοιμος να συνεχίσει να οδηγεί τα “Γεράκια” σε πορείες που τα τελευταία χρόνια οι φίλαθλοί τους είχαν ξεχάσει.

Τζα Μοράντ

Κλείνουμε με τον “βενιαμιν” της τριάδας, ο οποίος έδωσε ρέστα στα φετινά πλέι-οφ. Ο Τζα Μοράντ στη δεύτερη σεζόν του στο ΝΒΑ έχει βαλθεί να τρελάνει κόσμο και να αποδείξει πως αυτός άξιζε να βρίσκεται στο νούμερο ένα του περσινού ντραφτ και όχι Ζάιον Γουίλιαμσον.

Οι Μέμφις Γκρίζλις κατάφεραν να συμμετάσχουν στη postseason μετά τον περσινό τους αποκλεισμό στο περσινό play in tournament. Η μοίρα τους επέστρεψε την ατυχία που έζησαν πέρυσι και τους αντάμειψε με το ίδιο νόμισμα. Οι “Αρκούδες” δεν την πάτησαν για δεύτερη σερί χρονιά και μπήκαν στα πλέι-οφ, αποκλείοντας τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς σε νοκ-άουτ παιχνίδι στην έδρα των “Πολεμιστών”. Πρωταγωνιστής και εκεί ήταν ο Τζα Μόραντ που εκτέλεσε την ομάδα του Στεφ Κάρι με 29 πόντους.

Μια εμφάνιση που αποτέλεσε προάγγελο του τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Η πρώτη παρουσία στα πλέι-οφ του 21χρονου γκαρντ σταμάτησε στο πρώτο γύρο καθώς οι Γκρίζλις γνώρισαν τον αποκλεισμό από τη συνέχεια από τους Γιούτα Τζαζ με 4-1. Ο Μοράντ όμως πρόλαβε σε αυτά τα πέντε παιχνίδια να δείξει ψήγματα του ταλέντου του και να αφήσει τεράστιες υποσχέσεις για το μέλλον. Έκλεισε τη σειρά με 30,2 πόντους, 8,2 ασίστ και 4,8 ριμπάουντ, σουτάροντας με 49% εντός παιδιάς σε 40 λεπτά μέσου όρου συμμετοχής.

Χάρισε τρομερές στιγμές στο φίλαθλο κοινό, όπως εκείνο το καλάθι στο Game 4 της σειράς, αλλά το κυριότερο ήταν πως έδειξε να μην φοβάται καθόλου να κάνει το παιχνίδι του. Χαρακτηριστική φάση ήταν η απόπειρα να καρφώσει μπροστά στο Ρούντι Γκομπέρ, με τον Γάλλο να τον φιλοδωρεί με μία τάπα.

Βελτίωσε κατά έντεκα πόντους (19,1 – 30,2) το μέσο όρο του σε σύγκριση με την κανόνικη περίοδο, όντας ο παίκτης με τη μεγαλύτερη βελτίωση στα πλέι-οφ. Κατάφερε με τις επιδόσείς του σε αυτά τα πέντε παιχνίδια να μπει στο βιβλίο της ιστορία τόσο του Μέμφις όσο και του ΝΒΑ. Πιο συγκεκριμένα, έγινε ο πρώτος παίκτης των Γκρίζλις που ολοκληρώνει αγώνα πλέι-οφ με τουλάχιστον 20 πόντους και 10 ασίστ, με τον Κόνλει να φτάνει πιο κοντά από όλους αλλά να μην το πετυχαίνει. Επιπλέον έγινε ο τέταρτος παίκτης στην ιστορία της λίγκας που σκοράρει 100+ πόντους στα τρία πρώτα ματς στην καριέρα του στη postseason. Προηγήθηκαν οι Γουίλτ Τσαμπερλέιν (116 το 1960), Τζορτζ Μίκαν (107 το 1947) και Καρίμ Αμπτούλ-Τσαμπάρ (102 το 1970).

Οι Γκρίζλις θα έχουν ένα παραπάνω χρόνο στη πλάτη τους την επόμενη χρονιά και ο Τζα Μοράντ καλείται να οδηγήσει το νεανικό ρόστερ της ομάδας στις επιτυχίες. Και δεν υπάρχουν πολλοί που να αμφιβάλλουν ότι δεν θα τα καταφέρει.

 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *