Type to search

Κεντρική

Ο ΠΑΣ, το -90 και η τύχη του… Ιωνικού!

Share

Η μεγαλύτερη αδικία στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου με διαφορά καταγράφηκε την σεζόν 2002-2003, όταν ο ΠΑΣ Γιάννινα υπέστη αφαίρεση 90 βαθμών λόγω χρεών σε δεκαοκτώ ποδοσφαιριστές.

Μαύρη σελίδα στην ιστορία του ΠΑΣ Γιάννινα αποτελεί η αγωνιστική σεζόν 2002-2003 κι αυτό γιατί υπέστη την μεγαλύτερη αφαίρεση βαθμών της Α’ εθνικής μέχρι σήμερα, χάνοντας 90…!

Τον Μάιο του 2003 ήταν κανονικά προγραμματισμένη η διεξαγωγή του μπαράζ του ΠΑΣ με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, για την παραμονή στα μεγάλα σαλόνια. Όμως, η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΑΕ για την αφαίρεση αρχικά 65 και εν τέλει 90 βαθμών από την ΠΑΕ έφερε τα άνω-κάτω σ’ ολόκληρη την πόλη. Αιτία αυτής της απόφασης στάθηκαν παλαιές οφειλές σε 18 ποδοσφαιριστές της ομάδας, που έφταναν το ύψος περίπου 400.000 ευρώ.

Ο αγανακτισμένος «Άγιαξ της Ηπείρου» έκανε έφεση κατά της απόφασης της Ε.Ε της ΕΠΑΕ, αλλά η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ την απέρριψε αμέσως. Την θλίψη του εξέφρασε ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣ, Μάνθος Κολέμπας, δηλώνοντας γεμάτος ειρωνεία ότι «Γι’ αυτό πάει καλά το ελληνικό ποδόσφαιρο». 

Την σκυτάλη πήραν οι οργανωμένοι φίλαθλοι της ομάδας, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά τους με τον δικό τους – όχι τόσο φιλικό – τρόπο…

Συγκέντρωση οργάνωσαν αρχικά οι οπαδοί του ΠΑΣ μπροστά στην πλατεία της Νομαρχίας, αποκλείοντας πολλούς εθνικούς δρόμους. Χιλιάδες διαδηλωτές κατηγορούσαν την αθλητική ηγεσία της χώρας και ζητούσαν την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού, για την επίλυση του ζητήματος. Οι «Blue Vayeros» με εκατοντάδες αυτοκίνητα, φορτηγά και μοτοσυκλέτες διέσχισαν σε πορεία κεντρικούς δρόμους της πόλης σταματώντας στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας, όπου και εγκαταστάθηκαν. Ενώ οι φίλαθλοι  ήταν πεισμωμένοι και αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί, πληροφορήθηκαν πως η τροχαία ήταν καθ’ οδών κι έτσι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν γρήγορα την περιοχή. Στη συνέχεια έκλεισαν την εθνική οδό Ιωαννίνων-Αθηνών, με σκοπό να αποκλείσουν την πόλη από κάθε επικοινωνία.

«Ο θάνατός σου, η ζωή μου» είναι ίσως το μόνο που μπορεί να περιγράψει την κατάσταση! Εξ αιτίας της τιμωρίας που επιβλήθηκε στον ΠΑΣ, ο Ιωνικός – ο οποίος στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος βρισκόταν έναν βαθμό πίσω από τους Ηπειρώτες – ανέβηκε στην 14η θέση, έπαιξε εκείνος μπαράζ με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς και πήρε την νίκη με 2-1, η οποία του χάρισε την παραμονή στην κατηγορία.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα αποτέλεσε την πρώτη ομάδα στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος που υποβιβάζεται στην Β’ εθνική λόγω χρεών. Ύστερα από αυτόν τον υποβιβασμό, ο Αίαντας βρέθηκε στην Α’ εθνική ξανά το 2009.

Επιμέλεια: Ξανθίππη Δασκαλάκη

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *