Type to search

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ ΜΠΑΣΚΕΤ

Μπερτομέου: Εξετάζουμε το ενδεχόμενο αύξησης των ομάδων στα Playoffs”

Share

Την σκέψη για αύξηση των ομάδων στα Playoffs εκμυστηρεύθηκε ο πρόεδρος της EuroLeague, Τζόρντι Μπερτομέου με τον Καταλανό ισχυρό άνδρα να αποκαλύπτει πως αυτή είναι μια προοπτική που εξετάζεται σοβαρά.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη ανήμερα του τελικού της διοργάνωσης, ο Τζόρντι Μπερτομέου μίλησε μεταξύ άλλων για το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι ομάδες που θα συμμετέχουν στα Playoffs αλλά και για διάφορα καίρια θέματα που απασχολούν δίνοντας απαντήσεις για τις σκέψεις της λίγκας ενόψει του άμεσου μέλλοντος.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

Το ενδεχόμενο μετατροπής της EuroLeague σε κλειστό πρωτάθλημα: “Αυτή η συζήτηση άρχισε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια. Προς το παρόν και δεδομένων των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η διατήρηση της σταθερότητας στις δυο διοργανώσεις μας. Το σχέδιο μιας κλειστής λίγκας δεν είναι ρεαλιστικό αυτή τη στιγμή, άλλωστε υπάρχουν τα δεκαετή συμβόλαια τύπου Α. Πάντοτε είναι καλό να υπάρχουν ανοικτά παράθυρα προς το μέλλον“.

Η διεξαγωγή αγώνων τα Σαββατοκύριακα: “Πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα που δεν το έχουμε μελετήσει. Οι φίλαθλοι θα ήθελαν να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά πρέπει να τηρήσουμε τις ισορροπίες ώστε να μην υποστούν ζημιά τα εθνικά πρωταθλήματα. Δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον“.

Ο αριθμός των ομάδων της EuroLeague: “Στην επόμενη μέρα, μετά την πανδημία θα δούμε πολλά καινούργια πράγματα γενικότερα στη ζωή μας. Δεν νομίζω πάντως ότι μπορούμε να έχουμε μελλοντικά περισσότερες από 18-20 ομάδες, διότι προέχουν η ποιότητα, η ισορροπία και η φερεγγυότητα της διοργάνωσης“.

Το ενδεχόμενο αύξησης των ομάδων που θα συμμετέχουν στα playoffs από οκτώ σε δώδεκα: “Όντως υπάρχει μια τέτοια συζήτηση σε εσωτερικό επίπεδο αυτή τη στιγμή. Πρόκειται για μια ιδέα που τίθεται στο τραπέζι, αλλά χρειάζεται επεξεργασία, με την προοπτική της μελλοντικής αύξησης των ομάδων σε είκοσι. Το έχω συζητήσει με αρκετούς προπονητές και είναι μια προοπτική που εξαρτάται και από τη διαθεσιμότητα στο καλαντάρι μας“.

Η μυστική συνάντηση των επτά συλλόγων στην Αθήνα στις 11 Απριλίου: Δεν εξεπλάγην από αυτό το γεγονός, άλλωστε βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες των ομάδων και συζητάμε για τα προβλήματα και τις λύσεις τους. Η πανδημία μας οδηγεί στη χάραξη μιας νέας στρατηγικής ώστε να αυξηθούν τα έσοδα και να καλυφθούν οι απώλειες. Οι σύλλογοι είναι μέτοχοι της διοργάνωσης και ασφαλώς μπορούν να εκφράζουν τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τις αγωνίες τους“.

Το ενδεχόμενο της προσωπικής αμφισβήτησης του από τους συλλόγους: “Δεν ένιωσα κάτι τέτοιο. Επαναλαμβάνω ότι η διοργάνωση ανήκει στους συλλόγους και εφόσον είχαν αμφιβολίες ή διαφωνίες απέναντι στο πρόσωπο μου εδώ και 21 χρόνια, θα τις είχαν εκφράσει. Δεν αισθάνθηκα ότι δέχθηκα επίθεση λόγω αυτής της συνάντησης και επιμένω ότι οι ομάδες έχουν το δικαίωμα να μιλούν και να αποφασίζουν“.

Οι φήμες κατάργησης του EuroCup: “Εξεπλάγην όταν τις άκουσα και φυσικά δεν ισχύουν. Αντιθέτως προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ενδυναμώσουμε αυτή τη διοργάνωση που αποτελεί ένα πολύ καλό φίλτρο και ένα πεδίο εκπαίδευσης των ομάδων οι οποίες ενδέχεται μελλοντικά να προαχθούν στην EuroLeague. Έως τις 16 Ιουνίου θα έχουμε την εικόνα των είκοσι ομάδων που θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση της επόμενης σεζόν“.

Το καλαντάρι της διοργάνωσης: “Λόγω των ειδικών συνθηκών, όλοι αναγκαζόμαστε να κάνουμε διάφορες προσαρμογές, ωστόσο είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι, διότι ολοκληρώσαμε τη σεζόν και στις δυο διοργανώσεις“.

Τα οικονομικά δεδομένα του εφετινού Final Four: “Είναι προφανές ότι η απουσία θεατών προκάλεσε μεγάλη μείωση στα έσοδα της διοργάνωσης καθ’ όλη τη σεζόν. Ο τζίρος του Final Four κυμαίνεται γύρω στα 6.000.000 ευρώ και ασφαλώς θα υπάρχει ζημιά. Ως γνωστόν, η ομάδα που κατακτά τον τίτλο εισπράττει 1.000.0000 ευρώ, ενώ έχουμε αλλάξει και τα κριτήρια με τα οποία αμείβονται οι ομάδες, ώστε να υπάρχουν μίνιμουμ έσοδα“.

Η έδρα του Final Four του 2022: “Αυτό είναι ένα μεγάλο μυστικό, που δεν μπορώ να το μαρτυρήσω! Θα υπάρξουν ανακοινώσεις περίπου σε έναν μήνα“.

Η υπόθεση της European Super League στο ποδόσφαιρο και η πιθανή σύνδεση ή συγγένεια με τα δρώμενα στο μπάσκετ: “Η συγκεκριμένη ιστορία επαναλαμβάνεται συχνά στο ποδόσφαιρο με τους συνασπισμούς των συλλόγων. Στην πραγματικότητα υπάρχει ένα αδιάκοπο debate. Δεν είμαι σίγουρος ότι κάτι που μπορεί να συμβεί στο ποδόσφαιρο, μπορεί να συμβεί και στο μπάσκετ, διότι υπάρχουν διαφορές σε όλα τα επίπεδα. Το ζητούμενο πάντως είναι να ισχύουν και να εφαρμόζονται οι αρχές που διέπουν τις διοργανώσεις. Kάποια πράγματα αλλάζουν, αλλά η δομή πρέπει να διατηρείται σταθερή“.

Το Basketball Champions League και οι σχέσεις με τη FIBA: “Το BCL δημιουργήθηκε όταν οι ομάδες της EuroLeague αρνήθηκαν να προσχωρήσουν σε μια άλλη διοργάνωση. Αυτό το εγχείρημα δεν πέτυχε και αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές διοργανώσεις με αποτέλεσμα να επιτείνεται η σύγχυση. Εγώ επιμένω πάντοτε ότι ο κύριος στόχος μας πρέπει να είναι η σταθερότητα“.

Η “απειλή” του NBA και η αποχώρηση παικτών από τις ομάδες της Euroleague : “Αυτό θα συμβαίνει πάντοτε. Άλλοι παίκτες θα έρχονται από το ΝΒΑ και άλλοι θα φεύγουν προς τα εκεί. Το δικό μας ζητούμενο, σε συνεργασία και με την Ένωση των παικτών, είναι να βελτιώνουμε τις συνθήκες εργασίας“.

 

Επιμέλεια: Αλέκος Χρυσικόπουλος

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *