Type to search

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ Κεντρική ΜΠΑΣΚΕΤ

Μπαρτσελόνα – Αναντολού Εφές 81-86: Το πρώτο είναι και το πιο γλυκό!

Share

Μπορεί το 2019 στη Βιτόρια να μην τα κατάφερε, αλλά δύο χρόνια αργότερα τα πράγματα ήταν διαφορετικά! Η Αναντολού Εφές έδειξε χαρακτήρα, νίκησε με 86-81 την Μπαρτσελόνα και στέφθηκε Πρωταθλητρία Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της. 22η διαφορετική ομάδα που τα καταφέρνει. 

Ήταν η στιγμή της και δεν την άφησε ανεκμετάλλευτη! Η Αναντολού Εφές δικαιώθηκε δύο χρόνια μετά τον χαμένο τελικό στη Βιτόρια και στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της! Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν επικράτησε σε ένα συναρπαστικό τελικό με 86-81 επί της Μπαρτσελόνα και έγινε η 22η διαφορετική ομάδα που κατακτά την Ευρωλίγκα και η δεύτερη τουρκική, μετά την Φενέρμπαχτσε το 2017.

Πρωταγωνιστές για ένα ακόμα παιχνίδι ήταν ο Βασίλιε Μίτσιτς με 25 πόντους και ο Σέιν Λάρκιν με 21. Από την άλλη οι Μπλαουγκράνα προσπάθησαν αλλά επηρεάστηκαν και από το τραυματισμό του Καλάθη, ο οποίος δεν επέτρεψε στον Έλληνα γκαρντ να αγωνιστεί όσο ήθελε. Κόρι Χίγκινς με 23, Κάιλ Κούριτς με 18 και Μπράντον Ντέιβις με 17 πόντους ήταν οι πρώτοι σκόρερ για την ομάδα του Γιασικεβίτσιους, η οποία έμεινε στις δύο κατακτήσεις, ενώ ο Λιθουανός ηττήθηκε για πρώτη φορά στο τελικό της διοργάνωσης.

Ο αγώνας

Το πρώτο δεκάλεπτο εξελίχθηκε σε υπόθεση των ψηλών, με τους Ντέιβις και Σανλί να κουβάλανε επιθετικά τις ομάδες τους. Η Μπαρτσελόνα μπήκε καλύτερα και έκλεισε την περίοδο προηγούμενη με εφτά (22-15). Ο Αμερικανός σέντερ ολοκλήρωσε με 10 πόντους και 7 ριμπάουντ, ενώ ο Τούρκος με 8 πόντους. Τα νεύρα και η ένταση αποτυπώνονται στις τεχνικές ποινές που δέχθηκαν τόσο ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους όσο και ο Εργκίν Αταμάν.

Το δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε ιδανικά για τους Μπλαουγκράνα, οι οποίο απέκτησαν για πρώτη φορά διψήφια διαφορά (25-15 με γκολ-φάουλ του Μπολμάρο). Ωστόσο στη συνέχεια επήλθε ένα επιθετικό μπλακ-άουτ, με την Εφές να τρέχει σερί 21-4 και να παίρνει το προβάδισμα. Η Μπαρτσελόνα μέτρησε τέσσερα λεπτά χωρίς καλάθι, ενώ ο Μίροτιτς έμεινε άποντος σε όλο το πρώτο ημίχρονο. Από την άλλη, οι Τούρκοι πήγαν μπροστά με τρεις (36-39) στα αποδυτηρία, αν και ο Μίτσιτς με τον Λάρκιν είχαν 1/7 εντός πεδιάς και υπέπεσαν σε έξι λάθη. Γενικά ήταν άστοχες οι δύο ομάδες, καθώς ολοκλήρωσαν με 3/20 τρίποντα συνολικά το πρώτο μέρος, την στιγμή που εκτελέσθηκαν 37 βολές.

Με την έναρξη του δεύτερου μέρους άρχισαν να βγαίνουν στο φως οι επιθετικές ικανότητες των δύο σούπερ σταρ της Εφές, η οποία με τη βοηθεία τους ανέβασε τη διαφορά για πρώτη – δική της – φορά στους έντεκα (48-59 5΄10″). Μίτσιτς και Λάρκιν πέτυχαν τους 16 από τους 26 πόντους της ομάδας τους στην περίοδο, ωστόσο η Μπαρτσελόνα μπόρεσε να μείνει ζωντανή στο ματς, χάρη κυρίως στον Κόρι Χίγκινς που εκτελούσε με συνέπεια πίσω από τα 6,75. Το δεκάλεπτο έκλεισε με προβάδισμα εφτά πόντων υπέρ των Τούρκων (58-65).

Οι Καταλανοί μπήκαν στην τελευταία περίοδο με σκοπό να γυρίσουν το παιχνίδι. Αρχικά το έφεραν στα ίσια (69-69) με σερί 14-5, ενώ έβλεπαν τον Μίτσιτς να πάει στον πάγκο με τέσσερα φάουλ, πέντε λεπτά πριν το τέλος. Ο Εργκίν Αταμάν τον γύρισε άμεσα στο παρκέ και ο Σέρβος ανέλαβε εκ νέου την μπαγκέτα της επίθεσης. Η Εφές μέτρησε τέσσερις συνεχόμενες εύστοχες επιθέσεις και μπήκε στο τελευταίο δίλεπτο στο +5 (74-79). Ο Κούριτς με τρεις εύστοχες βολές μείωσε στους τρεις (81-86) δώδεκα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, αλλά ο Μίτσιτς ήταν ψύχραιμος από την γραμμή των βολών, έγραψε το 86-81 και έστειλε την Εφές στην κορυφή της Ευρώπης.

Τα δεκάλεπτα: 22-15, 36-39, 58-65, 81-86

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *