Type to search

Κεντρική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

Γεια σου ρε Τούχελ, είσαι παλικάρι

Share

Η Τσέλσι που άλλαξε, έφτασε ως το τέλος και δικαιώθηκε με τη σφραγίδα του “αιμόφυρτου” Τούχελ. Ο κοντός που χθες γιγαντώθηκε ακόμα περισσότερο και τιμώρησε την επιλογή του Πεπ στο κέντρο.

Κύριε Λάμπαρντ, ευχαριστούμε πολύ, είστε σημαία, αλλά έχετε πολλά ψωμιά ακόμα να φάτε στην προπονητική. Κάπως έτσι σκέφτηκε ο αυταρχικός Ρομάν Αμπράμοβιτς και υπέγραψε δεδομένα έναν top class προπονητή όπως ο Τούχελ. Τελικά η Τσέλσι όχι απλά δικαιώθηκε και τερμάτισε στην 4αδα αλλά “έδεσε το γλυκό” παίρνοντας και το Champions League.

H τρίτη ήταν και η πιο φαρμακερή

Η σημαντικότερη βελτίωση που έφερε ο Γερμανός τεχνικός ήταν της άμυνας όταν η ομάδα είχε την μπάλα στα πόδια της. Έδωσε ασφάλεια στους “μπλε” από τις πρώτες 3 μέρες που ήρθε. Το δύσκολο κομμάτι στην άμυνα δεν είναι όταν απλά περιμένεις και κλείνεις τους χώρους όπως έκανε στο δεύτερο ημίχρονο. Το θέμα είναι όταν έχεις τη μπάλα στα πόδια σου, να είσαι σωστά τοποθετημένος, ώστε να μην δεχτείς αντεπίθεση από τον αντίπαλο. Αυτή ήταν η μεγάλη διαφορά της Τσέλσι στο δεύτερο μισό της σεζόν που απέδωσε τα μέγιστα.

Βρήκαν τους ρόλους τους οι χειμερινές μεταγραφές και κατέληξαν να βγουν τέταρτοι στην Premier League, να κερδίσουν 3 φορές σε 1 μήνα τη Μάντσεστερ Σίτι και να βγουν πρωταθλητές Ευρώπης. Ίσως οι προηγούμενες 2 ήττες του Πεπ από την ίδια ομάδα να τον ανάγκασε να σκεφτεί ότι κάτι πρέπει να αλλάξει.

Άφησε εκτός γηπέδου το βασικό του 6άρι Ρόδρι και ξεκίνησε τον Στέρλινγκ. Σκέφτηκε ότι με 4(Φόντεν, Σίλβα, Ντε Μπρούινε, Γκιντογκάν) ποδοσφαιριστές ψηλά και όχι με 3 θα δημιουργήσει υπεραριθμία στο κέντρο απέναντι στο 3-4-3 των Ζορζίνιο και Καντέ στον άξονα. Στην πράξη αυτό βοήθησε τη Σίτι να πρεσάρει καλά, ειδικά στην αρχή, αλλά ουσιαστικά όποτε κατάφερνε να φτάσει σε σημείο που μπορεί να απειλήσει, πάντα υπήρχε αντίπαλος εκεί.

Στην επίθεση ο Μάουντ μπορεί να συγκλίνει και με άνεση να δημιουργήσει φάσεις για τον Βέρνερ και τον Χάβερτς. Η απόφαση του Πεπ να παίξει με 2 παίχτες στο κέντρο, με τον Γκιντογκάν πιο πίσω ως 6άρι δεν έδωσε την δυνατότητα στον Γερμανό να πατήσει περιοχή και να δημιουργήσει ή να τελειώσει φάσεις. Συγκεκριμένα τα xgoals της Σίτι ήταν 0.52, δηλαδή ίσα με μια καλή ευκαιρία και της Τσέλσι 1.59, όσο 3 τετ-α-τετ.

Στο τομέα της δημιουργίας φάσεων η Σίτι δεν κατάφερε το παραμικρό. Σαν να μην έφτανε αυτό, η Σίτι έπαθε… Τσέλσι του Λάμπαρντ. Χάνεται η μπάλα, φτάνει εύκολα στο κέντρο και κάνει τη μπαλιά ο Μάουντ στη κόντρα και στην καρδιά της άμυνας. Ο Στόουνς αντί να γυρίσει όπως έκανε ο Ντίας όταν έφτασε η μπάλα στον Άγγλο εκείνη τη στιγμή χάνεται. Μένει στατικός, τρέχει να προλάβει τον Χάβερτς ο Ζιντσένκο μάταια, ο Γερμανός είπε ευχαριστώ και σκόραρε. Ήττα με 1-0 στα ημιτελικά του FA Cup, ήττα στο πρωτάθλημα με 2-1 και το χθεσινό τελειωτικό χτύπημα.

Κοντέ είσαι γίγαντας

Καντέ, Ζορζίνιο και Γκιντογκάν Ντε Μπρούινε ήταν οι αντίπαλοι στη μεσαία γραμμή. Η επιλογή του Πεπ δεν βοήθησε ανασταλτικά τους “πολίτες” καθόλου, ούτε απείλησε τους αντιπάλους του. Ο Καντέ “καθάρισε” εύκολα με τη βοήθεια του Ζορζίνιο αλλά το εντυπωσιακό είναι τα εξής νούμερα: 11 κερδισμένες μονομαχίες, 10 ανακτήσεις μπάλας, 4(!) εναέριες κερδισμένες μονομαχίες, 3 τάκλιν και όλα αυτά χωρίς να κάνει ούτε ένα φάουλ. Μαζί με όλα αυτά όταν πάρει τη μπάλα και αρχίσει να τρέχει, καλύτερα για τον αντίπαλο θα είναι να προσεύχεται μήπως γλιστρήσει παρά να τον κυνηγάει. Δεν φάνηκε αυτό στον τελικό, αλλά δεν χρειάστηκε κιόλας.

“Τους Τούχελ” πρέπει να τους εκτιμούμε

Πίρλο, Λάμπαρντ, Ζιντάν, Πεπ και δεν συμμαζεύεται άδικα ή δίκαια έγιναν προπονητές κατά κύριο λόγο εξαιτίας του ονόματός τους. Τούχελ, Κλοπ, Μουρίνιο έχουν “φτύσει αίμα” για να καταφέρουν να φτάσουν στη κορυφή. Έχουν κάνει όλη τη διαδρομή ξεκινώντας από τα χαμηλά, παίρνοντας ομάδες με στόχο να μείνουν στη κατηγορία και δείχνουν την αξία τους σε όλη αυτή την πορεία. Τέτοιοι προπονητές μόνο τυχαίο δεν είναι εκεί που έχουν φτάσει σήμερα και ίσως το αξίζουν λίγο παραπάνω από τους “γαλαζοαίματους”.

 

 

 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *