Type to search

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ Κεντρική ΜΠΑΣΚΕΤ

Ευρωλίγκα: Το τουρκικό μπάσκετ στα καλύτερά του

Share

Από το 1988, όταν και τα Final 4 πήραν την τελική τους μορφή, θα έχουμε για πρώτη φορά στην ιστορία του τουρκικού μπάσκετ, πέντε συνεχόμενες συμμετοχές στον τελικό της Ευρωλίγκας, με την Φενέρμπαχτσε να μετρά τρεις (2016, 2017, 2018) και την Αναντολού Εφές δύο (2019, 2021). 

Τα χρήματα μπορεί να μην κερδίζουν πρωταθλήματα, αλλά δίνουν τη δυνατότητα στις ομάδες που τα διαθέτουν να τα διεκδικούν. Στο μπάσκετ τα παραδείγματα της Φενέρμπαχτσε και της Αναντολού Εφές φθάνουν για να το αποδείξουν. Το τουρκικό μπάσκετ ζει πρωτόγνωρες στιγμές, καθώς θα δει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ένα σύλλογο της χώρας να φθάνει στον τελικό της Ευρωλίγκας.

Μία χώρα με παράδοση στο άθλημα, αλλά που μέχρι το 2015 μετρούσε μόλις μία παρουσία σε Final 4. Το 2000 ήταν η Εφές Πίλσεν αυτή που βρέθηκε στην Θεσσαλονική, καταλαμβάνοντας όμως την τρίτη θέση. Η έλευση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έφερε νέο αέρα στο μπάσκετ της Τουρκίας και ξαφνικά άρχισαν να εμφανίζονται χρήματα που έπεισαν τον έναν μετά τον άλλο σούπερ σταρ να μετακομίσουν στον Βόσπορο. Στη Μαδρίτη πραγματοποιήθηκε η επιστροφή σε τελική φάση και από την αμέσως επόμενη χρονιά, η μία θέση του τελικού έχει χρώμα κόκκινο. Το 2016 έγινε η αρχή με την Φενέρμπαχτσε να αντιμετωπίζει και να ηττάται από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο Βερολίνο. Τα “καναρίνια” δεν το έβαλαν κάτω και τα κατάφεραν στην Κωνσταντινούπολη το 2017, όντας έτσι η πρώτη τουρκική ομάδα που κατακτά την Ευρωλίγκα. Στο Βελιγράδι προσπάθησε για το back2back αλλά βρήκε τοίχο απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Το 2019 μετατράπηκε σε ιστορική χρονιά για το μπάσκετ της Τουρκίας, καθώς για πρώτη φορά είχαμε την ταυτόχρονη συμμετοχή δύο ομάδων στο Final 4. Η Αναντολού Εφές συνόδεψε την Φενέρ στην Βιτόρια, παίρνοντας πρόκριση στο τουρκικό εμφύλιο των ημιτελικών. Η πανδημία δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση της Ευρωλίγκας και έτσι η Εφές έπρεπε να περιμένει έναν επιπλέον χρόνο για να ξαναβρεθεί στο μεγάλο ραντεβού.

Συμπληρώθηκε έτσι μια τρελή πενταετία για το τουρκικό μπάσκετ, το οποίο ελπίζει να ολοκληρωθεί με το δεύτερο τρόπαιο Ευρωλίγκας στην ιστορία της χώρας, καθώς σε τέσσερις απόπειρες μετρά μόνο μία κατάκτηση, στον εντός έδρας τελικό της Κωνσταντινούπολης το 2017 από την Φενέρ.

Συνεχόμενες τουρκικές συμμετοχές σε τελικούς

2016, Βερολίνο: Φενέρμπαχτσε
2017, Κωνσταντινούπολη: Φενέρμπαχτσε
2018, Βελιγράδι: Φενέρμπαχτσε
2019, Βιτόρια: Αναντολού Εφές
2021, Κολωνία: Αναντολού Εφές

Το ελληνικό παράδειγμα

Βέβαια η Τουρκία δεν είναι η πρώτη χώρα που βλέπει τουλάχιστον μία ομάδα της να διεκδικεί την Ευρωλίγκα για πέντε συνεχόμενες χρονιές. Η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται πως της ανήκει η κορυφή σε αυτή την ιδιαίτερη λίστα. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έδιναν ανελλιπώς το ραντεβού τίτλου από το 2009 έως το 2013. Είχαν μάλιστα και τρομερό ποσοστό κατακτήσεων, καθώς στις τέσσερις περιπτώσεις αναδείχθηκαν Πρωταθλητές Ευρώπης. Βερολίνο, Βαρκελώνη, Κωνσταντινούπολη και Λονδίνο είδαν τα ελληνικά χρώματα να κυριαρχούν, ενώ μόνο το Παρίσι κατακτήθηκε από άλλη ομάδα. Ήταν η χρυσή πενταετία του ελληνικού μπάσκετ, με την γειτονική χώρα να παίρνει πλέον την σκυτάλη και να έχει πιθανότητες ακόμα και να σπάσει το συγκεκριμένο ρεκόρ.

Συνεχόμενες ελληνικές συμμετοχές σε τελικούς

2009, Βερολίνο: Παναθηναϊκός
2010, Παρίσι: Ολυμπιακός
2011, Βαρκελώνη: Παναθηναϊκός
2012, Κωνσταντινούπολη: Ολυμπιακός
2013, Λονδίνο: Ολυμπιακός
Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *