Type to search

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ Κεντρική ΜΠΑΣΚΕΤ

Ευρωλίγκα: Όλες οι ισπανοτουρκικές μονομαχίες των Final 4

Share

Τα πέντε τελευταία Final 4 κρύβουν και από μία ισπανοτουρκική μονομαχία, η οποία είχε να συμβεί από το 2000, όταν και πρωτοεμφανίστηκε στο παιχνίδι ανάμεσα στις φετινές φιναλίστ της Ευρωλίγκας, την Μπαρτσελόνα και την Εφές Αναντολού.

Σε μια αγαπημένη συνήθεια έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια να ανταμώνουν στο Final 4 ομάδες από την Ισπανία και την Τουρκία. Δύο χώρες που μέχρι το 2015 είχαν δει συλλόγους τους να τα λένε μόλις μία φορά – το 2000 η Μπαρτσελόνα αντιμετωπίσε την Εφές Πίλσεν τότε, Αναντολού σήμερα, στον μικρό τελικό – έκτοτε και μέχρι το 2019, βρίσκονται ανελλιπώς αντιμέτωπες στην τελική φάση της Ευρωλίγκας.

Σημαντικό μερίδιο προς αυτή την εξέλιξη έχει η ραγδαία άνοδος της Φενέρμπαχτσε, που με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο, έδινε συνέχεια ραντεβού με τα Final 4, εκεί όπου υπήρχε σίγουρα μια ισπανική ομάδα, καθώς η χώρα της Ιβηρικής στέλνει συνεχώς, τουλάχιστον, έναν εκπρόσωπό της στην τετράδα της Ευρωλίγκας.

Η Θεσσαλονίκη έκανε την αρχή με τις δύο φετινές φιναλίστ και την σκυτάλη πήρε η Μαδρίτη 15 χρόνια μετά, όταν και η Ρεάλ “υποδέχθηκε” την πρωτάρα Φενέρ και την νίκησε στα ημιτελικά. Οι Τούρκοι πήραν άτυπη ρεβάνς στο επόμενο Final 4, όταν και κέρδισαν την Λαμποράλ Κούτσα στον ημιτελικό. Το 2017 οι ρόλοι αντιστράφηκαν και ήταν τα “καναρίνια” αυτά που “φιλοξένησαν” την “Βασίλισσα” στο τουρνουά της Κωνσταντινούπολης, στο δρόμο για την πρώτη κατάκτηση Ευρωλίγκας από τουρκική ομάδα. Στο Βελιγράδι, ο Ντόντσιτς και η παρέα του “έκοψαν” τα όνειρα της Φενέρ για το back2back, ενώ το 2019 στην Βιτόρια και πάλι οι δύο ομάδες τα είπαν, αλλά αυτή ήταν και η πιο αδιάφορη μονομαχία, καθώς αναμετρήθηκαν στον μικρό τελικό.

Συνολικά, Τουρκία και Ισπανία έχουν μοιραστεί από τρεις νίκες έκαστη. Το ζευγάρι Φενέρμπαχτε – Ρεάλ Μαδρίτης έχει κοντραριστεί τις περισσότερες φορές – τέσσερις – ενώ από μία έχουν το Μπαρτσελόνα – Εφές Αναντολού και το Φενέρ – Λαμποράλ Κούτσα. Το 2018 στο Βελιγράδι ήταν η μοναδική – μέχρι τη φετινή – περίπτωση όπου ομάδες των δύο χωρών αναμετρήθηκαν στο τελικό, με τους Μερένγκες να επικρατούν με 85-80 της ομάδας του Ομπράντοβιτς.

Ισπανοτουρκικές μονομαχίες στα Final 4 (1988-2019)

2000, Θεσσαλονίκη: Μπαρτσελόνα – Εφές Πίλσεν 69-75 (μικρός τελικός)
2015, Μαδρίτη: Ρεάλ Μαδρίτης – Φενέρμπαχτσε 96-87 (ημιτελικός)
2016, Βερολίνο: Φενέρμπαχτσε – Λαμποράλ Κούτσα 88-77 (ημιτελικός)
2017, Κωνσταντινούπολη: Φενέρμπαχτσε – Ρεάλ Μαδρίτης 84-75 (ημιτελικός)
2018, Βελιγράδι: Ρεάλ Μαδρίτης – Φενέρμπαχτσε 85-80 (τελικός)
2019, Βιτόρια: Ρεάλ Μαδρίτης – Φενέρμπαχτσε 94-75 (μικρός τελικός)

 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *