Type to search

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ Κεντρική ΜΠΑΣΚΕΤ

Μπαρτσελόνα – Αρμάνι Μιλάνο 84-82: Ο Χίγκινς “έραψε” το κοστούμι του τελικού

Share

Ο Κόρι Χίγκινς εκτέλεσε στα 0.8 την Αρμάνι Μιλάνο (84-82) και χάρισε την πρόκριση στον τελικό της Ευρωλίγκας στην Μπαρτσελόνα, η οποία θα διεκδικήσει το τρίτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία της απέναντι στην Εφές Αναντολού. 

Το κοστούμι ράφτηκε στα μέτρα της Μπαρτσελόνα! Οι μπλαουγκράνα επικράτησαν με 84-82 της Αρμάνι Μιλάνο και προκρίθηκαν στον τελικό της Ευρωλίγκας μετά το 2010, εκεί όπου θα διεκδικήσουν το τρίτο ευρωπαΪκό τρόπαιο στην ιστορία τους. Οι πρωταγωνίστες μιλάνε στο τέλος και ο Χίγκινς ήταν αυτός που σημάδεψε το φιλμ του παιχνιδιού, καθώς εκτέλεσε τους Ιταλούς στα 0.8 και τους πίκρανε στην επιστροφή τους σε ένα Final 4 μετά από 29 χρόνια.

Πρώτος σκόρερ για τους Καταλανούς ήταν ο Νίκολα Μίροτιτς με 21 πόντους (4/8 2π., 1/2 3π., 10/13 βολές) και ακολούθησε ο Νικ Καλάθης με 17 (4/4/ 2π., 2/5 3π., 3/3 βολές – 6 ασίστ), όμως ο Έλληνας γκαρντ στάθηκε άτυχος καθώς γύρισε τον αστράγαλό του και είναι αμφίβολος για τον τελικό. Για την Αρμάνι ξεχώρισε ο Κέβιν Πάντερ με 23 πόντους (4/6 2π., 3/6 3π., 6/7 βολές), αλλά ήταν και ο μοιραίος για την ομάδα του Έτορε Μεσίνα, διότι με το σκορ ισόπαλο στους 82, αστόχησε σε ελεύθερο τρίποντο.

Πλέον, τελευταίο εμπόδιο για την Μπαρτσελόνα είναι η Εφές Αναντολού (30/5, 21:30), η οποία ψάχνει την πρώτη Ευρωλίγκα της ιστορίας της και θα συμμετάσχει για δεύτερη συνεχόμενη φορά στον τελικό της διοργάνωσης.

Ο αγώνας

Η Μπαρτσελόνα ξεκίνησε καλύτερα το παιχνίδι και προηγήθηκε με 7-2 (Καλάθης 4 πόντους, μία ασίστ) και ανάγκασε τον Μεσίνα να καλέσει τάιμ-άουτ δύο λεπτά μετά το ξεκίνημα του αγώνα. Ο Μίτσοφ αποτέλεσε το επιθετικό στήριγμα της Αρμάνι (7 από τους 10 πρώτους πόντους της ομάδας), με τους Ιταλούς να ισορροπούν και να παίρνουν το πρώτο τους προβάδισμα με 14-15. Η συνέχεια ανήκε στον Πάου Γκασόλ, ο οποίος στην επανεμφάνισή του σε Final 4, 21 χρόνια μετά, ήρθε ζεστός από τον πάγκο και σημείωσε 7 πόντους με τέλεια ποσοστά (2/2 3π., 1/1 2π). Ο Κέβιν Πάντερ απάντησε με δικό του σερί εφτά πόντων και η περίοδος έκλεισε με τους μπλαουγκράνα στο +3 (27-24).

Η δεύτερη περίοδος εξελίχθηκε σε ένα αμυντικό ρεσιτάλ της Μπαρτσελόνα, με τους Καταλανούς να ανεβάζουν κατακόρυφα την πίεση του στην άμυνα και “πνίγουν” σε πολλές περιπτώσεις την Αρμάνι. Η είσοδος του Μπολμάρο ήταν πολύ σημαντική, καθώς ο Αργεντινός εμφανίστηκε πολύ ενεργός και ήταν το κλειδί στο αμυντικό πλάνο του Γιασικεβίτσιους. Η επίθεση ακολούθησε, με την Μπαρτσελόνα να φτάνει την διαφορά στο +8 (44-36) και λίγο αργότερα, με τρίποντο του Καλάθη, για πρώτη φορά σε διψήφιο αριθμό (49-38, 1:35 για το ημίχρονο). Οι Ιταλοί εγκλωβίστηκαν και περίμεναν τις ατομικές ενέργειες του Σιλντς για να μείνουν στο παιχνίδι. Η ανάπαυλα τους βρήκε πίσω με εννέα (51-42). Η Μπαρτσελόνα σούταρε με 65% στο δίποντο και 55% στο τρίποντο, ενώ η Αρμάνι με 46% και 50% αντίστοιχα.

Η εικόνα αντιστράφηκε εντελώς στην τρίτη περίοδο, εκεί όπου μίλησε η εκτελεστική δεινότητα του Πάντερ. Ο Αμερικανός σημείωσε 11 πόντους σε αυτό το δεκάλεπτο και η Αρμάνι αντέστρεψε εντελώς την κατάσταση. Έτρεψε σερί 16-6 και πέρασε για δεύτερη φορά στον αγώνα μπροστά στο σκορ με 57-58. Οι μπλαουγκράνα προσπάθησαν να χτυπήσουν με τον Μίροτιτς στο χαμηλό ποστ, αλλά ο Μαυροβούνιος ήταν αρκετά άστοχος, όπως γενικά και η ομάδα του (2/8 εντός πεδιάς σε όλη τη περίοδο). Οι Ιταλοί πήραν το μεγαλύτερο προβάδισμά τους, 2:35 πριν το τέλος του δεκαλέπτου με τρίποντο του Σέρχι Ροντρίγκεθ, ο οποίος έγραψε το 59-67. Το επιμέρους σκορ ήταν 16-29 για την Αρμάνι, με τον Καλάθη να κρατά όρθια την Μπαρτσελόνα και με τρίποντο να μειώνει σε 67-71, σκορ του δεκαλέπτου.

Η τελευταία και καθοριστική περίοδος ξεκίνησε όπως τελείωσε η προηγούμενη, δηλαδή με τον Καλάθη να προσθέτει άλλους τρεις πόντους στην συλλογή του, αυτή τη φορά με γκολ-φάουλ. Συνολικά το σερί των Καταλανών έφτασε στο 8-0, ενώ η Αρμάνι την ίδια στιγμή πελαγοδρομούσε στην επίθεση, υποπίπτοντας σε δύο συνεχόμενα λάθη, και ανάγκασε τον Μεσίνα να καλέσει άμεσα τάιμ-άουτ. Το παιχνίδι συνέχισε με τις δύο ομάδες να είναι κοντά στο σκορ και να μπαίνουν στο τελευταίο δίλεπτο, με την Μπαρτσελόνα μπροστά με βραχεία κεφαλή (80-79). Νωρίτερα όμως ήρθαν τα δυσάρεστα για τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, καθώς ο Λιθουανός είδε τον Νικ Καλάθη να πατάει πάνω στον Κάιλ Χάινς και να γυρίζει τον αστράγαλό του, αποχωρώντας από τον αγώνα. Ο Πάντερ έριξε μια τρίποντη βόμβα με 1:45 να υπολείπονται στο χρονόμετρο και ισοφάρισε σε 82-82. Ακολούθησαν συνεχόμενες άστοχες επιθέσεις και από τις δύο πλευρές και έτσι φτάσαμε στα 20 δευτερολέπτα για το τέλος, με την Αρμάνι να έχει την μπάλα στα χέρια της. Ο Πάντερ ανέλαβε την ευθύνη, επιχείρησε τρίποντο με καλές προϋποθέσεις αλλά αστόχησε. Αυτό ήταν το λιγότερο όμως, καθώς η Μπαρτσελόνα πήρε το ριμπάουντ, ο Χίγκινς διέσχισε γρήγορα το γήπεδο, σηκώθηκε από τα έξι μέτρα, με τον Σιλντς πάνω του και “σκότωσε” τους Ιταλούς γράφοντας το 84-82 με 0.8 να απομένουν. Η Αρμάνι μετέφερε την μπάλα στην επίθεσή της, ο Πάντερ και πάλι πήρε την μπάλα από την επαναφορά, ωστόσο το τρίποντο που επιχείρησε δεν είχε ελπίδες και έτσι οι μπλαουγκράνα πέρασαν δια πυρός και σιδήρου το πρώτο εμπόδιο προς την επιστροφή στην κορυφή της Ευρωλίγκας.

Τα δεκάλεπτα: 27-24, 51-42, 67-71, 84-82

 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *