Type to search

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ Κεντρική ΜΠΑΣΚΕΤ

Μπαρτσελόνα – Αρμάνι Μιλάνο: Επέστρεψαν και θέλουν μόνο την κορυφή

Share

Μπαρτσελόνα και Αρμάνι Μιλάνο επέστρεψαν στο Final 4 μετά από εφτά και 29 χρόνια αντίστοιχα και θα ψάξουν σήμερα (28/5, 22:00) να κάνουν το πρώτο βήμα για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας. 

Το Final 4 της Κολωνίας θα αποτελέσει το κέντρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ για τα επόμενα τρία 24ωρα. Οι φίλαθλοι θα δουν ξανά στην τελική φάση της Ευρωλίγκας δύο ομάδες με τεράστια ιστορία που επέστρεψαν στην ελίτ μετά από πολλά χρόνια. Μπαρτσελόνα και Αρμάνι Μιλάνο κοντράρονται στον δεύτερο ημιτελικό (22:00) με στόχο την πρόκριση και την διεκδίκηση του βαρύτιμου τροπαίου. Οι μπλαουγκράνα θα βρίσκονται ξανά στην γιορτή του μπάσκετ μετά από εφτά χρόνια, ενώ οι Ιταλοί έπρεπε να περιμένουν 29 για να δουν την ομάδα τους στις τέσσερις καλύτερες μιας σεζόν.

Μπαρτσελόνα

Εφτά χρόνια μακριά από το Final 4 έμοιαζαν και ήταν πολλά για ένα brand name σαν αυτό της Μπαρτσελόνα. Ίσως το αρνητικό σερί να είχε σπάσει από πέρυσι αλλά η πανδημία ανάγκασε τους μπλαουγκράνα να κάνουν άλλο ένα χρόνο υπομονή. Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, φέτος η προσπάθειά τους ανταμείφθηκε και βρίσκονται στην Κολωνία για να διεκδικήσουν το τρίτο ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Είναι η 15η παρουσία τους στην τελική φάση της διοργάνωσης, με την ΤΣΣΚΑ να έχει μόνο περισσότερες – 19. Ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης το 2003 και το 2010, ενώ μετρούν και πέντε χαμένους τελικούς – 1984, 1990, 1991, 1996, 1997.

Η Μπαρτσελόνα επένδυσε πολλά χρήματα τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την φετινή σεζόν όπου κατάφερε να δημιουργήσει ένα σύνολο που αποτελείται από παίκτες όπως ο Μίροτιτς, ο Γκασόλ, ο Καλάθης, ο Χίγκινς, ο Αμπρίνες. Ωστόσο η ουσιαστικότερη επένδυση πραγματοποιήθηκε στην άκρη του πάγκου, εκεί όπου βρίσκεται πλέον ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο Λιθουανός κατέκτησε την Ευρωλίγκα με τους μπλαουγκράνα το 2003 και θέλει να γίνει ο τέταρτος που θα την κάνει δική του τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής.

Στα αγωνιστικά, η Μπαρτσελόνα θα παραταχθεί πλήρης στο παρκέ της “Lanxess Arena” και θα στηριχθεί στις προσπάθειες των Νίκολα Μίροτιτς (15,5π., 5,8ριμπ.), Μπράντον Ντέιβις (12,1π., 4,3ριμπ.), στην δημιουργία του Νικ Καλάθη (6,6ασ.) και στην εμπειρία του Πάου Γκασόλ. Ο Ισπανός θρύλος δήλωσε σχετικά με το Final 4: “Βλέπω την ομάδα επικεντρωμένη, πρόθυμη να παίξει και να κατανοήσει τη σημασία της στιγμής και έτοιμη να αγωνιστεί. Η ομάδα έπαιξε μια υπέροχη κανονική σεζόν, αλλά τώρα παίζουμε αυτόν τον πρώτο τελικό για να κερδίσουμε το δικαίωμα να παίξουμε τον ακόλουθο. Η ομάδα βρίσκεται σε καλή ψυχική και σωματική στιγμή για να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση. Η Αρμάνι είναι μία από τις τέσσερις ομάδες που κέρδισε το δικαίωμα να είναι εδώ. Έχουν καλούς σουτέρ, έμπειρους παίκτες που έχουν κερδίσει την Ευρωλίγκα και έναν εξαιρετικό προπονητή, τον Έτορε Μεσίνα. Θα τα δώσουν όλα και είναι μια ομάδα στην οποία πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Είναι επικίνδυνοι και θα πρέπει να κάνουμε καλή δουλειά στην άμυνα, ώστε να μην μπορούν να παίξουν το παιχνίδι τους“.

Από την πλευρά του ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους – δεύτερη συμμετοχή ως προπονητής μετά από αυτή με την Ζαλγκίρις Κάουνας το 2018 – ανέφερε τα εξής: “Παίξαμε δύο φορές εναντίον του Μιλάνου και τους νικήσαμε, αλλά πρέπει να ξεχάσουμε αυτά τα παιχνίδια και το γεγονός ότι ήμασταν πρώτοι [στην κατάταξη]. Πρέπει να ξεχάσουμε αυτά τα παιχνίδια, αλλά να μάθουμε κάτι από αυτά. Σε αυτά τα παιχνίδια, κάναμε μερικά καλά πράγματα, μερικά άλλα δεν ήταν τόσο καλά. Πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε τα πράγματα που κάναμε καλά και να μάθουμε από τα λάθη μας. Ο Ροντρίγκεθ και ο Ντιλέινι είναι τα κλειδιά για αυτό που κάνουν, μαζί με παίκτες που μπορούν να κερδίσουν πολλά όπως ο Πάντερ και ο Σιλντς, που είναι σε εξαιρετική κατάσταση τώρα. Οι πόιντ γκαρντ τους δίνουν το χαρακτήρα στην Αρμάνι. Κάθε προπονητής προσπαθεί να τους αποτρέψει να παίξουν το μπάσκετ τους. Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε αυτό και είμαι βέβαιος ότι το Μιλάνο θα προσπαθήσει να κάνει το ίδιο. Είναι ένα νέο παιχνίδι, μια νέα ιστορία, ένας ημιτελικός της Ευρωλίγκας. Πρέπει να το κάνουμε. Έχουν πολλή εμπειρία στο Final 4, αλλά οι παίκτες μας έχουν επίσης μεγάλη εμπειρία, ίσως όχι στο Final 4, αλλά και σε άλλους διαγωνισμούς, πρωταθλήματα και τουρνουά εθνικών ομάδων. Γενικά, όλα για το Μιλάνο με ανησυχούν. Πρέπει να είμαστε σε θέση να παίξουμε καλό μπάσκετ“.

Πορεία προς το Final 4

Κανονική περίοδος: 1η με ρεκόρ 24 νίκες – 10 ήττες

Πλέι-οφς: 3-2 την Ζενίτ

Αρμάνι Μιλάνο

Η Αρμάνι Μιλάνο αγνοούσε για σχεδόν τρεις δεκαετίες τι πάει να πει η λέξη Final 4. Βλέπετε η τελευταία της συμμετοχή χάνεται πίσω 29 ολόκληρα χρόνια και το τουρνουά της Κωνσταντινούπολης το 1992, όπου και κατέκτησε την τρίτη θέση. Έκτοτε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, με τις αποτυχίες να διαδέχονται η μία την άλλη. Συνολικά μετρά τρία ευρωπαϊκά τρόπαια – 1966, 1987, 1988 – και στην Κολωνία θα ψάξει το τέταρτο δικό της και το πρώτο μετά το 2001 για ιταλική ομάδα.

Το μεγαλύτερο όπλο της Αρμάνι δεν βρίσκεται μέσα στο πάρκε αλλά κάθεται στην άκρη του πάγκου και δεν είναι άλλος από τον Έτορε Μεσίνα. Ο Ιταλός επέστρεψε στην Ευρώπη το 2019 και θέλει να οδηγήσει τους Μιλανέζους στην κορυφή. Ο ίδιος κουβαλά στις πλάτες του, τέσσερις κατακτήσεις Ευρωλίγκας – 1998, 2001 Βίρτους Μπολόνια, 2006, 2008 ΤΣΚΚΑ Μόσχας – και θέλει να μείνει μόνος δεύτερος στην σχετική λίστα των προπονητών, πίσω μόνο από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Παράλληλα μετρά πλέον δώδεκα συμμετοχές σε Final 4 και πάλι πίσω από τον Σέρβο που έχει 18.

Ωστόσο η εμπειρία ξεχειλίζει στην φετινή ιταλική ομάδα, η οποία έχει να παρατάξει παίκτες όπως ο Κάιλ Χάινς με εννέα συνεχόμενες συμμετοχές σε Final 4 και τέσσερις κατακτήσεις, ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ με δύο τρόπαια – ο μοναδικός σε αυτή την τελική φάση με τίτλο MVP της Ευρωλίγκας – ο Λουίτζι Ντατόμε, ο Βλάντιμιρ Μίτσοφ, ακόμα και ο Μάλκομ Ντιλέινι.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Έτορε Μεσίνα υπολογίζει σε όλους τους παίκτες και θα περιμένει από τον Πάντερ να συνεχίζει να πυροβολεί από όλες τις θέσεις (14,4π.), τον Σαβόν Σιλντς να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε με την Μπάγερν Μονάχου (13,9π.) και τον “Τσάτσο” να κάνει σχεδόν τα πάντα (9,6π., 4,5ασ.).

Ο Έτορε Μεσίνα αποθέωσε την άμυνα της Μπαρτσελόνα, αναφέροντας σχετικά: “Όταν παίζεiς απέναντι σε αυτήν την καταπληκτική άμυνα, τόσο καλά οργανωμένη, τόσο καλά εκτελεσμένη από τους παίκτες, ξέρουμε ότι πρόκειται να κάνουμε άσχημα σουτ. Αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού. Θα έχουμε πολλά κακά σουτ. Πρέπει να περιορίσουμε τον αριθμό, να πάμε στα επιθετικά ριμπάουντ και να περιόρισουμε τα λάθη. Αλλά αυτό είναι στο εγχειρίδιο του να είσαι προπονητής. Όλοι το γνωρίζουν. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε“.

Αν υπάρχει κάποιος παίκτης της Αρμάνι, που είναι ειδικός να μιλήσει για αυτές τις περιστάσεις, τότε αυτός δεν είναι άλλος από τον Κάιλ Χάινς: “Ένα από τα σπουδαία πράγματα για την Ευρωλίγκα είναι ότι κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό. Μπορούμε προφανώς να πάρουμε πληροφορίες για την Μπαρτσελόνα και από τα παιχνίδια με την Ζενίτ. Αλλά αυτό είναι ένα Final 4. Έχω εμπειρία, όλοι έχουμε εμπειρία με διαφορετικά Final 4. Στην πραγματικότητα δεν έχει σημασία για το τι συνέβη πριν από αυτήν τη στιγμή. Αύριο περιμένουμε και θα είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε το καλύτερο δυνατό για να κερδίσουμε το παιχνίδι“.

Πορεία προς το Final 4

Κανονική περίοδος: 4η με ρεκόρ 21 νίκες – 13 ήττες

Πλέι-οφς: 3-2 την Μπάγερν Μονάχου

Προϊστορία

Μπαρτσελόνα και Αρμάνι Μιλάνο έχουν μια μακρά ιστορία στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Στον 21ο αιώνα έχουν κοντραριστεί 16 φορές, με τους Μπλαουγκράνα να μετρούν δέκα νίκες, έναντι έξι των Ιταλών. Οι 14 αφορούσαν παιχνίδια της κανονικής περιόδου, ενώ το 2014 κοντραρίστηκαν στο Top 16 και μοιράστηκαν τις νίκες.

Φέτος η Μπαρτσελόνα βγήκαν νικητές και στα δύο συναπαντήματα, κερδίζοντας στο “Παλαού Μπλαουγκράνα¨ με 87-71 και στο “Μεντιολάνουμ Φόρουμ” με 56-72.

Τέλος, μοναδικό κοινό πρόσωπο και για τους δύο είναι ο Μάλκομ Ντιλέινι που μετακινήθηκε φέτος στην Αρμάνι μετά την περσινή του παρουσία στην Καταλονία. Επιπλέον, ο Αμερικανός ήταν συμπαίκτης με τον Κλαβέρ και στην Λοκομοτίβ Κουμπάν, όπου είχαν φτάσει μέχρι και το Final 4 και πάλι στην Γερμανία, αλλά στο Βερολίνο.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *