Type to search

NBA ΜΠΑΣΚΕΤ

Αναλύοντας τα Playoffs του ΝΒΑ: Τι είδαμε στα χθεσινά Game 1 και τι αναμένουμε από τις σειρές αυτές

Share

Τα ξημερώματα της Κυριακής είχαμε τα πρώτα τέσσερα Game 1 του πρώτου γύρου των Playoffs του NBA με τα ματς των Μπακς-Χιτ, Κλίπερς-Μάβερικς, Νετς-Σέλτικς και Νάγκετς-Μπλέιζερς να μας προσφέρουν διαφορετικού είδους εντυπώσεις και συνάμα μπόλικη τροφή για συζήτηση τόσο για αυτά που είδαμε όσο και για αυτά που περιμένουμε να δούμε ενόψει της συνέχειας.

 

Μιλγουόκι Μπακς – Μαϊάμι Χιτ 109-107 (παρ.): Η μεγάλη χαμένη ευκαιρία για το “μπρέικ” και το ανακουφιστικό 1-0, ομηρικές μάχες προβλέπονται ως sequel της περσινής σεζόν…

Οι Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο κατάφεραν να πάρουν το πρώτο ματς με 109-107 στην παράταση κόντρα στους Μαϊάμι Χιτ χάρη στο νικητήριο σουτ του Κρις Μίντλετον. Αν κάποιος μας έλεγε ότι τα “Ελάφια” θα επικρατούσαν με το βασικό τους “όπλο” (περιφερειακό σουτ) να κυμαίνεται στο ποσοστό της τάξης του 16% (5/31), θα τον λέγαμε τρελό. Εν τέλει, τρελή ήταν η αναμέτρηση των Μπακς με τους Χιτ αφού οι δύο ομάδες όντας φανερά νευρικές, η καθεμία στον δικό της τομέα, μπήκαν στο παρκέ του “Fiserv Forum” για να συνεχίσουν το sequel της περσινής σειράς στη “φούσκα” του Ορλάντο, να “αλληλοεξουδετερωθούν” και αυτός που θα μείνει όρθιος, να περάσει στον επόμενο γύρο.

Και οι δύο ομάδες βρέθηκαν σε κακή μέρα. Από τη μία πλευρά, οι αρκετά άστοχοι Μπακς και τον Γιάννη να ζοριζέται για τα καλά από την αντίπαλη άμυνα και από την άλλη οι νευρικοί Χιτ με τους Μπάτλερ, Αντεμπάγιο, Χίρο, έξω από τα “νερά” τους. Μίντλετον, Χόλιντεϊ, Λόπεζ βγήκαν μπροστά για τους γηπεδούχους ενώ Ρόμπινσον, Ντράγκιτς κρατούσαν όρθιους τους φιλοξενούμενους. Με αυτές τις συνθήκες, καταλάβαινε κανείς πως θα κέρδιζε ο πιο σκληρός και αυτός που θα είχε την ψυχραιμία στην κρίσιμη στιγμή. Αυτός ήταν ο Τζίμι Μπάτλερ που με ένα καλάθι προσωπικότητας έστειλε το ματς στην παράταση στην εκπνοή της κανονικής διάρκειας αλλά τον ίδιο ρόλο είχε και ο Κρις Μίντλετον ο οποίος έδειξε πως μπορεί να αποτελέσει έναν καταλυτικό franchise player, έναν πραγματικό all-star βάζοντας το νικητήριο δίποντο στην παράταση κάνοντας το 1-0 για την ομάδα του.

ΤΙ ΕΙΔΑΜΕ: Όπως είπαμε, δύο ομάδες νευρικές στην πρεμιέρα να βάζουν τα δυνατά τους για να επικρατήσει ο πιο σκληρός ή ο πιο ψύχραιμος. Κακό αλλά ανταγωνιστικό μπάσκετ. Μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία του Μαϊάμι να πάρει ένα καταλυτικό “διπλό” κόντρα σε ένα κακό Μιλγουόκι και ταυτόχρονα μια νίκη “χρυσάφι” των Μπακς μετά από μια κακή εμφάνιση. Εξάλλου, στα Playoffs παίζεις για να κερδίσεις, όχι για να εντυπωσιάσεις.

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ: Μια ανάλογη ανταγωνιστική συνέχεια όπου η ομάδα που θα προκριθεί θα έχει… φτύσει αίμα. Φυσικά, αναμένουμε τους σταρ των ομάδων (Γιάννης, Μπάτλερ, Αντεμπάγιο) σε καλύτερη κατάσταση και κατ’επέκταση ακόμα πιο σκληρές αλλά και υψηλότερες ποιοτικά μάχες.

ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 22-24, 53-50, 78-80, 99-99 (κ.α.), 109-107

ΜΠΑΚΣ (Μπουντενχόλζερ): Μίντλετον 27 (7/13 δίποντα, 3/9 τρίποντα, 4/6 βολές, 6 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 2 κλεψίματα), Αντετοκούνμπο 26 (10/24 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 6/12 βολές, 18 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα, 6 λάθη), Λόπεζ 18 (4/6 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 7/8 βολές, 8 ριμπάουντ), ΝτιΒιντσέντζο 3 (1 τρίποντο, 10 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Χόλιντεϊ 20 (9/13 δίποντα, 0/5 τρίποντα, 2/4 βολές, 11 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα, 5 λάθη), Φορμπς 5, Τάκερ, Πόρτις 8 (4/5 δίποντα, 4 ριμπάουντ), Κόνατον 2

ΧΙΤ (Σπόλστρα): Μπάτλερ 17 (2/13 δίποντα, 2/9 τρίποντα, 7/10 βολές, 10 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 2 κλεψίματα, 6 λάθη), Αρίζα 8 (2 τρίποντα, 12 ριμπάουντ), Αντεμπάγιο 9 (4/15 δίποντα, 12 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 3 κλεψίματα), Ρόμπινσον 24 (7/13 τρίποντα), Ναν 10 (2), Ντράγκιτς 25 (5/7 δίποντα, 5/10 τρίποντα), Ντέντμον 2, Χίρο 10 (2), Ιγκουοντάλα 2

Τα ομαδικά στατιστικά των Μπακς: 37/65 δίποντα, 5/31 τρίποντα, 20/32 βολές, 76 ριμπάουντ, 19 ασίστ, 11 κλεψίματα, 1 μπλοκ, 18 λάθη

Τα ομαδικά στατιστικά των Χιτ: 16/49 δίποντα, 20/50 τρίποντα, 15/19 βολές, 57 ριμπάουντ, 22 ασίστ, 8 κλεψίματα, 3 μπλοκ, 17 λάθη

 

Λος Άντζελες Κλίπερς – Ντάλας Μάβερικς 103-113: Ο “Playoff Mode” Ντόντσιτς των ψυχωμένων Τεξανών και το 1-0 απέναντι στους “λίγους” (προς το παρόν) Κλίπερς!

Αν έχεις Ντόντσιτς διάβαινε! Αυτό ισχύει καθ’όλη τη διάρκεια της σεζόν για τους Ντάλας Μάβερικς όμως με βάση τα όσα συνέβησαν χθες βράδυ, ισχύει και κάτι ακόμα: νίκησε η ομάδα που το ήθελε πιο πολύ, που φαινόταν προετοιμασμένη για αυτό το Game 1 και είχε τον ηγέτης της στα… πάρα πολύ καλά του παίρνοντας και υπερπολύτιμη βοήθεια από τους συμπαίκτες του. Αυτοί ήταν χθες οι Μάβερικς οι οποίοι με το “καλώς σας βρήκαμε” έγραψαν το υπέρ τους 1-0 κάνοντας το “μπρέικ” στο “Staples Center” επί των Λος Άντζελες Κλίπερς.

Από το ξεκίνημα κιόλας του αγώνα φάνηκε ποιος θα έπαιρνε τον πρώτο λόγο, με τους “Μαβς” να αναλαμβάνουν αυτόν το ρόλο όντας σε εξαιρετική κατάσταση, καταγράφοντας μια τρομερή εκκίνηση αλλά τους γηπεδούχους να φέρνουν την κατάσταση στα ίσα και να προμηνύουν ένα ντέρμπι στην εξέλιξη της αναμέτρησης. Παρόλα αυτά, σε καλή κατάσταση δεν ήταν μόνο ο Σλοβένος σταρ που σημείωσε επίδοση “τριών αστέρων” (31π., 10ριμπ.,11ασ.) αλλά και το υπόλοιπο σύνολο των φιλοξενούμενων. Όταν οι “Κλιπς” άρχισαν να ανεβάζουν την πίεση στον Ντόντσιτις στο τελευταίο δωδεκάλεπτο για να περιορίσουν την ήδη μεγάλη δράση του, οι συμπαίκτες του σε ρόλο “ιππικού”, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και με μεγάλα σουτ, κλείδωσαν την υπόθεση νίκη και την επίτευξη του σπουδαίου “διπλού”.

ΤΙ ΕΙΔΑΜΕ: Την ομάδα του Λ.Α. εξαιρετικά ανέτοιμη τουλάχιστον σε αυτό το Game 1 και απόλυτα εξαρτώμενη από το δίδυμο Λέοναρντ – Τζορτζ το οποίο δεν ήταν αρνητικό αλλά φάνηκε αβοήθητο απέναντι σε ένα σύνολο της ομάδας του Τέξας που μπήκε στο παρκέ με το μαχαίρι στα δόντια και αποφασισμένο να αποδείξει πως η περσινή μεταξύ τους σειρά δεν ήταν απλά μια άξια προσπάθεια αλλά ένα προμήνυμα πως φέτος ενδέχεται τα πράγματα να είναι ακόμα πιο ανταγωνιστικά και ελπιδοφόρα για την παρέα του Λούκα Ντόντσιτς.

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ: Σίγουρα, μια ηχηρή αντίδραση από τους Καλιφορνέζους ευελπιστώντας πως έμαθαν το περσινό τους μάθημα και φέτος είναι αποφασισμένοι να κάνουν το βήμα παραπάνω αντάξιο των μεγάλων προσδοκιών που έχουν δημιουργήσει από το καλοκαίρι του 2019, ειδάλλως, θα μιλάμε για ένα τεραστίων διαστάσεων φιάσκο. Από την άλλη, περιμένουμε εξίσου μεγάλη ανταγωνιστικότητα από το Ντάλας και τον Κρίσταπς Πορζίνγκις να βγει μπροστά για την ομάδα του αν και εφόσον μείνει υγιής. Με τον Λετονό σε καλή κατάσταση, το Ντάλας ανεβάζει επικίνδυνα το επίπεδό του ως ομάδα.

ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 30-33, 55-60, 80-86, 103-113

ΚΛΙΠΕΡΣ: Λέοναρντ 26 (1/6 τρίποντα, 10 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Μόρις 4 (0/6 τρίποντα), Ζούμπατς 8, Μπέβερλι 10 (2), Τζορτζ 23 (2/8 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Μπατούμ 11 (3 τρίποντα, 7 ριμπάουντ), Ιμπάκα 8, Ρόντο 11 (3), Τζάκσον 2 (1/6 σουτ), Μαν

ΜΑΒΕΡΙΚΣ: Φίνεϊ-Σμιθ 18 (4 τρίποντα, 5 ριμπάουντ), Κλέμπερ 6 (1 τρίποντο, 9 ριμπάουντ), Χάρνταγουεϊ 21 (5), Πορζίνγκις 14 (4/13 σουτ, 1/5 τρίποντα), Ντόντσιτς 31 (5 τρίποντα, 10 ριμπάουντ, 11 ασίστ), Μέλι, Πάουελ, Κόλεϊ-Στάιν, Μπράνσον 15, Ρίτσαρντσον 8 (1)

 

Μπρούκλιν Νετς – Μπόστον Σέλτικς 104-93: Αξιόμαχοι μέχρι τέλους οι “Κέλτες” αλλά οι γηπεδούχοι είχαν την αδιαπραγμάτευτη ποιότητα για να “κλειδώσουν” το 1-0.

Η μεγάλη ώρα έφτασε για τον “αστερισμό” των Νετς. Τα ψέματα τελείωσαν και πλέον ξεκίνησε η postseason όπου όλοι και όλα θα κριθούν με το πρώτο δείγμα του Μπρούκλιν να μην είναι ιδιαίτερα πειστικό αλλά να είναι νικηφόρο. Οι Μπόστον Σέλτικς γνώριζαν τις συνθήκες υπό τις οποίες θα αγωνίζονταν. Με τα όσα προβήματα που κουβαλούσαν όλη τη σεζόν και τον Τζέιλεν Μπράουντ να τίθεται εκτός δράσης για τα Playoffs. Παρόλα αυτά, κατάφεραν όχι μόνο να φανούν ανταγωνιστικοί σε ένα ματς που ήταν ιδιαίτερα άστοχοι, αλλά μάλιστα να ζορίζουν αρκετά τη γηπεδούχο ομάδα. Στο τέλος, όμως το Μπρούκλιν είχε τις λύσεις και την ποιότητα για να κερδίσει τον αγώνα και να κάνει σχεδόν “σβηστά” το 1-0 αφού δεν έπιασε και ιδιαίτερα υψηλά στάνταρ απόδοσης.

Η Βοστώνη μπήκε στο παρκέ του “Barclays Center” χωρίς άγχος και σίγουρα χωρίς το βάρος του “πρέπει”. Το γεγονός αυτό της επέτρεψε να κάνει το παιχνίδι της, να αποκτήσει διαφορές και γενικά να έχει το πάνω χέρι σε όλο το πρώτο ημίχρονο. Στην επανάληψη, ωστόσο, οι γηπεδούχοι ανέβασαν στροφές και έφεραν το ματς ξανά σε ισορροπία έχοντας και το προβάδισμα με το ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου. Εκεί, το σύνολο των Σέλτικς δεν άντεξε. Οι Νετς με ένα επιθετικό ξέσπασμα στα τελευταία 6-7 λεπτά απέκτησαν διαφορές διψήφιας τιμής και χάρη στο “Big 3” τους, “καθάρισαν” την αναμέτρηση και το 1-0 για λογαριασμό τους.

ΤΙ ΕΙΔΑΜΕ: Μια εξαιρετική προσπάθεια από το σύνολο του σπουδαίου προπονητή Μπραντ Στίβενς το οποίο δε σταμάτησε σε κανένα σημείο του αγώνα να παλεύει και να βάζει δύσκολα στο Μπρούκλιν. Όμως, το σύνολο του Στιβ Νας ήξερε πως είχε τα “όπλα” και τις επιλογές για να πάρει έστω και δύσκολα, έστω και μη πειστικά τη νίκη στο Game 1 της σειράς

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ: Όσο αξιόλογη ήταν η χθεσινή προσπάθεια των Σέλτικς άλλο τόσο δύσκολο είναι να παρουσιάσουν ένα ανάλογο πρόσωπο σε διάρκεια απέναντι σε μια ομάδα που έχει τους παίκτες-αστέρες για να μην απειληθεί ιδιαίτερα από αυτόν τον αντίπαλο. Η λογική λέει πως οι Νετς θα ανεβάσουν ακόμα περισσότερο στροφές στα ερχόμενα ματς και δε θα επιτρέψουν στη Βοστώνη να ελπίζει σε κάτι καλύτερο από μια τίμια προσπάθεια.

ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 16-21, 47-53, 78-73, 104-93

ΝΕΤΣ: Ντουράντ 32 (10/25 σουτ, 1/8 τρίποντα, 12 ριμπάουντ), Γκρίφιν 1, Χάρις 10 (4/11 σουτ, 2 τρίποντα), Ίρβινγκ 29 (2/8 τρίποντα, 6 ριμπάουντ), Χάρντεν 21 (2/8 τρίποντα, 9 ριμπάουντ, 8 ασίστ), Γκριν 3 (1), Κλάξτον 6 (5 ριμπάουντ), Μπράουν 2 (5 ριμπάουντ), Σάμετ

ΣΕΛΤΙΚΣ: Τέιτουμ 22 (6/20 σουτ, 1 τρίποντο, 5 ασίστ), Τόμπσον 4 (10 ριμπάουντ), Γουόκερ 15 (5/16 σουτ, 3 τρίποντα), Σμαρτ 17 (3 τρίποντα, 5 ασίστ), Φουρνιέ 10 (3/10 σουτ, 2 τρίποντα, 6 ριμπάουντ), Πάρκερ 9 (1), Γ. Γουίλιαμς, Νέσμιθ 5 (1), Ρ. Γουίλιαμς 11 (9 ριμπάουντ, 9 κοψίματα), Πρίτσαρντ, Γουότερς

 

Ντένβερ Νάγκετς – Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς 109-123: Ηγετικός Λίλαρντ οδήγησε τους αποφασισμένους Μπλέιζερς στο 1-0 και σε ένα δυνατό “μπρέικ”!

Θεωρητικά, πρόκειται ίσως για μια από τις πιο αμφίρροπες σειρές, αν όχι η πιο αμφίρροπη, του φετινού πρώτου γύρου. Οι Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς κατάφεραν με το “καλημέρα” να “σπάσουν” την έδρα των Ντένβερ Νάγκετς και να κάνουν το 1-0 χάρη σε μια ακόμα ηγετική εμφάνιση του Νταμιάν Λίλαρντ. Το Πόρτλαντ έδειχνε σε εξαιρετική κατάσταση, σούταρε με τρομερά ποσοστά και είχε την αυτοπεποίθηση για να “αλώσει” το “Pepsi Center” απέναντι στο Ντένβερ το οποίο τα περίμενε όλα από τον Νίκολα Γιόκιτς. Ο Σέρβος σέντερ είχε άξιο συμπαραστάτη τον Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ άλλα από εκεί και πέρα δε βρέθηκε ένας τρίτος παράγοντας για να κάνει το βήμα μπροστά για τους “Σβώλους”, γεγονός που αντικατοπτρίζει την εικόνα της ομάδας από τη στιγμή του σοβαρού τραυματισμού του Τζαμάλ Μάρεϊ.

Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι στη μεγαλύτερη διάρκειά του με τις δύο ομάδες να προσπαθούν να χτίσουν διαφορές αλλά το προβάδισμα να αλλάζει διαρκώς χέρια. Ωστόσο, ποντάροντας στον ηγέτη που λέγεται Νταμιάν Λίλαρντ και τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ευστοχίας σε ομαδικό επίπεδο, οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να πάρουν μια καταλυτική διψήφια διαφορά στα τελευταία λεπτά του ματς η οποία διατηρήθηκε μέχρι το τέλος για να γραφτεί το 1-0 υπέρ της “RIP City”. Στην αντίπερα όχθη, οι Νάγκετς το πάλεψαν αλλά στο τέλος έβγαλαν κούραση και οι Γιόκιτς, Πόρτερ Τζούνιορ ήταν απελπιστικά μόνοι μη μπορώντας να αποτρέψουν την εις βάρος τους ήττα, έστω και στα τελευταία λεπτά, από τους πολύ καλούς Μπλέιζερς του σούπερ “Dame Time”.

ΤΙ ΕΙΔΑΜΕ: Από τη μία πλευρά, την ομάδα του Πόρτλαντ αποφασισμένη να φτάσει σε ένα σπουδαίο και ίσως καταλυτικό ενόψει της συνέχειας “διπλό” έχοντας όχι μόνο τον ηγέτη της αλλά και τους υπόλοιπους πρωτοκλασάτους παίκτες της σε καλή βραδιά και από την άλλη, την ομάδα του Ντένβερ η οποία δεν έχει καταφέρει ούτε στο παραμικρό να καλύψει την τεράστια απουσία του Μάρεϊ με τον Γιόκιτς όσο καλός και να είναι να μη μπορεί να οδηγήσει την ομάδα του σε κάτι καλό αν κι αυτή δε τον βοηθήσει.

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ: Είτε να βγουν μπροστά κι άλλοι παίκτες των Νάγκετς (όπως ο Άαρον Γκόρντον που σε καμία περίπτωση δεν έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ομάδα από τη στιγμή που ήρθε από το Ορλάντο) για να φανούν σημάδια ζωής στον “πλανήτη Ντένβερ” και να διεκδικήσουν στα ίσα την πρόκριση είτε θα τους δούμε να καταρρέουν και να παραδίνονται στις ορέξεις των Μπλέιζερς οι οποίοι αν μυρίσουν αίμα… σκοτώνουν στην καλή τους μέρα, ενώ φέτος είναι πέρα για πέρα διψασμένοι για διάκριση.

ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 30-35, 61-58, 86-96, 109-123

ΝΑΓΚΕΤΣ: Γκόρντον 16 (2 τρίποντα, 9 ριμπάουντ), Πόρτερ 25 (1/10 τρίποντα, 9 ριμπάουντ), Γιόκιτς 34 (3 τρίποντα, 15 ριμπάουντ), Καμπάσο 8 (2 τρίποντα, 5 ασίστ), Ρίβερς 6 (1/5 τρίποντα), Μίλσαπ 3 (1), Γκριν, Μόρις 10 (5 ασίστ), Χάουαρντ 7 (1)

ΜΠΛΕΪΖΕΡΣ: Κόβινγκτον 8 (2 τρίποντα, 5 ριμπάουντ), Πάουελ 10 (3/11 σουτ, 1 τρίποντο), Νούρκιτς 16 (12 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Λίλαρντ 34 (5 τρίποντα, 13 ασίστ), ΜακΚόλουμ 21 (3 τρίποντα, 6 ριμπάουντ), Άντονι 18 (4), Καντέρ 2, Σάιμονς 14 (4)

 

Επιμέλεια: Αλέκος Χρυσικόπουλος

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *