Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τζόρτζ Μπεστ: O ‘’Ποπ σταρ’’ των γηπέδων

Share

«Aν μου έδινες την επιλογή του να βγω στον αγώνα, να περάσω τέσσερις και να χώσω ένα γκολ από τα 25 μέτρα στη Λίβερπουλ ή να πάω στο κρεβάτι με τη Μις Κόσμος, θα ήταν μια πολύ δύσκολη επιλογή. Ευτυχώς τα είχα και τα δύο» είχε δηλώσει κάποτε ο Τζόρτζ Μπεστ,  καταλαβαίνοντας ακόμα και κάποιος που δεν τον ήξερε τις δύο αγάπες του. Μια διαφορετική προσωπικότητα εντός και εκτός γηπέδου.

Ο Τζόρτζ Μπέστ ξεχώριζε , από την ικανότητα που είχε εντός γηπέδου με αυτή την περίεργη και ξεχωριστή κόμμωση που είχε. Γεννήθηκε στις 22 Μαΐου 1946 στο Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία. Στην ηλικία των 15 ξεκίνησε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που τον έφερε ένας κυνηγός ταλέντων της λέσχης, ο οποίος  τον είδε να παίζει για μια ομάδα ερασιτεχνικού της πόλης του. Είδωλό του ήταν ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο. Το 1963, σε ηλικία 17 ετών και 4 μηνών, έκανε το ντεμπούτο του ως επαγγελματίας.

Αγωνιζόταν ως πλάγιος μέσος και επιθετικός μέσος, έγινε παγκόσμια γνωστός για την καριέρα του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αναδείχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους όλων των εποχών. Ψηφίστηκε 16ος καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα στις εκλογές της IFFHS (International Federation of Football History & Statistics).

Θεωρήθηκε ότι άγγιξε τον Πελέ και τον Μαραντόνα.. αλλά οι ‘’κακές’’ αγάπες του δεν τον άφησαν. Είχε πάθος για το αλκοόλ , τις γυναίκες .  Η σχέση του με το γκολ, σχεδόν… ερωτική.

Όσοι τον γνώριζαν συμφωνούσαν απόλυτα στο ότι ο Μπεστ είχε αναμφίβολα φοβερό χιούμορ, το οποίο δεν δίσταζε πολλές φορές να εκφράζει και σε άλλους ποδοσφαιριστές.

«Αν είχα γεννηθεί άσχημος, κανείς δεν θα ήξερε τον Πελέ».

Ο δρόμος προς την δόξα.. και το ‘’Πέμπτο σκαθάρι’’

Στην πρώτη του αγωνιστική περίοδο, ο Μπεστ συμμετείχε στον τίτλο του Κυπέλλου Αγγλίας. Δεν θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να εκτοξευτεί το ταλέντο του: σχημάτισε ένα θρυλικό τρίο με τον Άγγλο Μπόμπι Τσάρλτον  και το Σκωτσέζο Ντένις Λόου. Τα γκολ του Μπεστ έχουν μείνει στη μνήμη όσων τα είδαν για την ομορφιά τους και τον τολμηρό τρόπο που έπρεπε να περάσει έναν αντίπαλο (ή όσους χρειαζόταν από αυτούς) πριν σκοράρει, αλλά η ντρίμπλα του ήταν που πραγματικά ενθουσίαζε τον κόσμο.

Μετά από μια νίκη 3–2 στο Ολντ Τράφορντ, στη ρεβάνς ο Μπεστ σε δώδεκα λεπτά είχε ήδη σκοράρει δύο φορές. Οι κόκκινοι διάβολοι έφτασαν στο 5–1 (μαζί με το τρίτο του γκολ). Την επόμενη μέρα, τα πρωτοσέλιδα στις αγγλικές εφημερίδες έγραφαν με τον τίτλο από την αγγλική νεολαία εκείνης της εποχής: The Fifth Beatle (το πέμπτο σκαθάρι)

Το 1968: ο Μπεστ τερμάτισε το πρωτάθλημα ως πρώτος σκόρερ με 28 γκολ, αλλά ο τίτλος πήγε στην αντίπαλο Μάντσεστερ Σίτι με δύο βαθμούς διαφορά. Σε μια νέα ευκαιρία στην Ευρώπη, η Γιουνάιτεντ αντιμετώπισε τη Μπενφίκα, στον τελικό, που έγινε στο Γουέμπλεϊ. Ο Μπεστ σκόραρε το τρίτο γκολ στην νίκη με 4–1 ντριμπλάροντας ολόκληρη την άμυνα, καθιστώντας την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την πρώτη Αγγλική ομάδα που κατάφερε να κερδίσει το σημαντικότερο τρόπαιο της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Η φθίνουσα πορεία…

Ο Τζόρτζ Μπέστ είχε εθιστεί στο ποτό και όσο και αν προσπαθούσε να το κόψει και να επιστρέψει στις καλές εμφανίσεις δεν τα κατάφερε. Τα επόμενα χρόνια συνέχισε να παίζει σε διάφορους συλλόγους χωρίς να καταφέρει να επαναλάβει και τελικώς να διαχειριστεί την επιτυχία. Όπως είχε δηλώσει: «Το 1969 παράτησα τις γυναίκες και το αλκοόλ. Ήταν τα χειρότερα 20 λεπτά της ζωής μου». Δύο φορές τον συνέλαβαν για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και μία για παρενόχληση ενός ανήλικου κοριτσιού για την οποία κατηγορία όμως απαλλάχθηκε….

George Best and Μary Stavin 

Χαρακτηριστικά σε μια ερώτηση Άγγλου δημοσιογράφου είχε απαντήσει «Ξόδεψα το 90% των χρημάτων μου σε ποτά, κορίτσια και γρήγορα αυτοκίνητα. Τα υπόλοιπα απλώς τα σπατάλησα». Ενώ όταν προσπάθησε να κάνει απεξάρτηση από το ποτό ο ίδιος είχε πει «Έχω σταματήσει να πίνω, αλλά μόνο όταν κοιμάμαι».

Ο αλκοολισμός τον εκτροχίασε από το ποδόσφαιρο αλλά και από την ζωή…

Συνεχώς μπαινοέβγαινε στα νοσοκομεία και τις κλινικές αποτοξινώσεις .Το 2001 έπαθε λοίμωξη στο αναπνευστικό και την επόμενη χρονιά υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση στο συκώτι. Παρά την επιτυχημένη επέμβαση για τον Μπεστ δεν ήταν εύκολο… και ξανακύλησε. Τον Οκτώβρη του 2005 μπήκε εκτάκτως στο νοσοκομείο και έναν μήνα μετά πέθανε από ανεπάρκεια οργάνων.

Στο τελευταίο αντίο του παρευρέθηκαν περισσότεροι από 100.000 Βρετανοί για να αποχαιρετήσουν τον μεγαλύτερο Άγγλο ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Επιμέλεια άρθρου: Ιωάννης Αργυρόπουλος

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *