Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σπόρτινγκ Λισαβόνας: Ή Επίθεση το 2018 την έστεψε πρωταθλήτρια.

Share

Ή Σπόρτινγκ Λισαβόνας επέστρεψε στην κορυφή του πορτογαλικού πρωταθλήματος ύστερα από 19 χρόνια, η επίθεση που άλλαξε τα πάντα, και η επένδυση 16 εκατ. Ευρώ στον Αμορίμ.  

Απόγευμα 15 Μαϊου 2018,  οπαδοί της Σπόρτινγκ Λισαβόνας εισβάλουν στο προπονητικό κέντρο  της ομάδας, στην περιοχή της Αλκοτέστσε, κρατώντας στα χέρια τους ρόπαλα και έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπα τους. Το σκηνικό που ακολουθεί είναι ένα αδιανόητο χάος, σειρήνες καπνοί που δεν αφήνουν κανέναν να αναπνεύσει, αποδυτήρια που έχουν δεχθεί αδιανόητο βανδαλισμό. Ανοιγμένα ματωμένα κεφάλια.  

Οι μανιακοί κουκουλοφόροι κατέστρεφαν ότι έβρισκαν μπροστά τους, ποδοσφαιριστές και προπονητικό σταφ κλειδώθηκαν στα αποδυτήρια αλλά αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ, οι εξοργισμένοι ταραχοποιοί σύντομα θα βρουν πρόσβαση, και θα χτυπήσουν μερικούς εξ αυτών. Σοβαρότερα από όλους ο Μπάς Ντόστ ο οποίος θα καταλήξει στο νοσοκομείο, αλλά και ο Ρουί Πατρίσιο όπως και ο προπονητής Ζορζέ Ζεσούς 

Μια τριετία μετά από αυτήν την σοκαριστική επίθεση που ταρακούνησε τους πάντες , η Σπόρτινγκ Λισαβόνας κατέκτησε το πρωτάθλημα, βάζοντας τέλος σε μια ξηρασία 19 ετών.  

Μια ντουζίνα προπονητές  

 Ή θέση του προπονητή στον πάγκο των ΄΄λιονταριών΄΄ είναι μια θέση πραγματικά μεγάλης πίεσης, και μεγάλων ευθυνών. Προπονητές που ήρθαν και κρίθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, αλλά και άλλοι που ήρθαν, έφυγαν και είδαν την καριέρα τους να παίρνει την κατιούσα. Μερικά ονόματα εξ αυτών Λεονάρντο Ζαρντίμ, Μάρκο Σίλβα, Σα Πίντο, Παούλο Μπέντο.  

Το μεγάλο στοίχημα που πέτυχε: Ο προπονητής  

Sporting CP head coach Amorim threatened with long-term ban - “Indelible stain on reputation” | Transfermarkt

Μετά την απομάκρυσνη του Χορχέ Μάνουελ, από τον πάγκο της ομάδας, οι άνθρωποι της Σπόρτινγκ αναζητούσαν τον άνθρωπο που θα αναλάμβανε την τεχνική ηγεσία της ομάδας, και θα την ξανάβαζε ξανά στις ‘’ράγες΄΄ των επιτυχιών. Αυτόν τον άνθρωπο τον βρήκε στο πρόσωπο του Ρούμπεν Αμορί. Στις 4 Μαρτίου η Σπόρτινγκ θα ανακοινώσει την έναρξη της συνέργασιας της με τον 36χρόνο πορτογάλο τεχνικό. 

Το ποσό της αγοράς του από την Μπράγκα αρχικά έφτανε στα 10 εκατ. Ευρώ, όμως λόγο ότι η Σπόρτινγκ άργησε να καταβάλει τα λεφτά δέχθηκε πέναλτι και το πόσο ανέβηκε στα 16 εκατ. Ευρώ. Φυσικά κανείς δεν το μετάνιωσε, ο Αμορίμ οδήγησε τα ‘’ λιοντάρια’’ στον τίτλο αφήνοντας τους πάντες ικανοποιημένους, για αυτό άλλωστε το συμβόλαιο του ανανεώθηκε ως το 2024, και με την ρήτρα του να φτάνει τα 30 εκατ. Ευρώ.  

Οι μικροί τράβηξαν το κουπί 

Preview: Sporting Lisbon vs. Boavista - prediction, team

  Ό Αμορίμ ήξερε πως αναλαμβάνει μια ομάδα, με έλλειψη εμπειρίας, αλλά και με ένα σύνολο το οποίο είχε να διαχειριστή και την αποχώρηση του ηγέτη της Μπρούνο Φερνάντες, ο οποίος κάνει πράγματα και θαύματα με την φανέλα της Γιουνάιτεντ. 

Με ένα πολύ χαμηλότερο μπατζετ από της Πόρτο και Μπενφίκα, ο Πορτογάλος αποφάσισε να εμπιστευτεί τους παίκτες από την ακαδημία σε μια απόφαση η οποία εμπεριείχε αρκετό ρίσκο.

Ο 18χρόνος μπακΝούνο Μέντες αλλά και ο επιθετικός Τιάγκο Τόμας, υπέγραψαν επαγγελματικό συμβόλαιο, με τον Αμορίμ να τους δίνει φανέλα βασικού και να τους ”ρίχνει” κατευθείαν στα βαθιά. Οι πιτσιρικάδες ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά και ήταν από τους πρωταγωνιστές της φετινής πορείας της Σπόρτινγκ.  

Φυσικά τα βλέμματα τράβηξε και ο 22χρόνος φόρΠέδρο Γκονσάλες ο οποίος με τα 18 τέρματα που σημείωσε βοήθησε τα μέγιστα στην κατάκτηση του τίτλου, με τον ίδιο να κατακτά ακόμη μια κορυφή την φετινή σεζόν αυτή του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος.  

 

Στην κορυφή από την αρχή με άμυνα από ‘’Ατσάλι’’ 

Sporting vs Santa Clara prediction, preview, team news and more | Portuguese Primeira Liga 2020-21

Η Σπόρτινγκ βρέθηκε για πρώτη φορά στην κορυφή, την 6ή αγωνιστική και δεν ξαναέπεσε ποτέ από κει. Το σύνολο του Αμορίμ μπορεί να μην ενθουσίασε κανέναν, με το ποδόσφαιρο που έπαιξε όμως σημασία είχε το αποτέλεσμα και η επίτευξη του στόχου. Με μεγάλο της όπλο την άμυνα, κάτι που φαίνεται και από τα 19 τέρματα παθητικό σε 33 αγώνες, με τον 33χρόνο Αδάν κάτω από τα δοκάρια και τους, αλλά και τους ΚόατεςΦεντάλ, Νέτο να δεσπόζουν στην άμυνα. Ένα σύνολο σφικτό και δεμένο που ήξερε πάντα να παίρνει αυτό που θέλει μέσα στο γήπεδο.  Η ομάδα του Αμορίμ δέχτηκε μόλις 19 γκολ σε 33 παιχνίδια από τα οποία κέρδισε τα 25 και δεν έχασε ούτε ένα. Ο τίτλος ήταν απλά ένα φυσικό επακόλουθο 

Ή Σπόρτινγκ Λισαβόνας έφτασε στην πηγή  μετά από 19 χρόνια και ήπιε νερό. Ό Αμορίμ έφτιαξε ένα ισχυρό σύνολο, μια όμορφη παρέα την  οποία δεν περίμενε κανείς στις αρχές της σεζόν, σπάζοντας το δίπολο των Μπενφίκα, Πόρτο. Πλέον την επόμενη χρονιά οι απαιτήσεις ανεβαίνουν καθώς θα υπάρχουν και οι όμιλοι του Champions League, αλλά και η υπεράσπιση των σκήπτρων. Όμως όλοι αυτοί οι προβληματισμοί, μπορoύν να μείνουν για λίγο στην άκρη, η ‘’πράσινη’’ πλευρά της Λισαβόνας πανηγυρίζει ξανά, τρία χρόνια μετά την  αιματηρή επίθεση στο προπονητικό κέντρο οι οπαδοί μαζεύτηκαν αυτή την φορά  για να αποθεώσουν ποδοσφαιριστές και τεχνικό τιμ. Άλλωστε εκείνο το απόγευμα ήταν η μέρα που ταρακούνησε του πάντες στο κλαμπ δίνοντας το έναυσμα της αντεπίθεσης για το πρώτο πρωτάθλημα μετά από 19 χρόνια… 

 

 Επιμέλεια: Μιχάλης Λυτρίβης

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *