Type to search

NBA ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Κεντρική ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η μέρα που απογείωσε τον Κρις Γουέμπερ

Share

Ο Κρις Γουέμπερ στο prime του έσπερνε τον τρόμο στο ΝΒΑ ως μέλος των Σακραμέντο Κινγκς του Ρικ Άντελμαν. Πέρασαν 23 χρόνια από την ημέρα που ντύθηκε «βασιλιάς».

Ο Κρις Γουέμπερ επιλέχθηκε στο νούμερο 1 του ντραφτ το 1993 από τους Ορλάντο Μάτζικ. Ο Σακίλ Ο’ Νιλ όμως ήθελε για συμπαίκτη του τον Πένι Χάρνταγουεϊ και έτσι η μάδα της Φλόριντα τον αντάλλαξε για εκείνον στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Ο Ντον Νέλσον προσπάθησε ευθύς εξ αρχής να τον πείσει να ανέβει στη θέση 5, όμως στον νεαρό δεν άρεσε και πολύ το ξύλο μέσα στη ρακέτα, οι επαφές. Προτιμούσε να βγαίνει πιο έξω και να απειλεί είτε με σουτ είτε με ποσταρίσματα ως τεσσάρι.  Έτσι το πείραμα του small ball με αυτόν κάτω από το καλάθι εγκαταλείφθηκε και σύντομα οι «πολεμιστές» τον έστειλαν στους τότε Γουάσινγκτον Μπούλετς.

17 OCT 1995: WASHINGTON FORWARDS JUWAN HOWARD AND CHRIS WEBBER TALK DURING THE BULLETS 112-87 LOSS TO THE CHICAGO BULLS AT THE UNITED CENTER IN CHICAGO, ILLINOIS. WEBBER AND HOWARD WERE TEAMMATES IN COLLEGE AT THE UNIVERISTY OF MICHIGAN. Mandatory Cred

Στην DC Ο Γουέμπερ βρήκε τον παλιόφιλό του από το πανεπιστήμιο, Τζουβάν Χάουαρντ, έπαιξε στη θέση που του άρεσε και άρχισε να έχει πραγματικό αντίκτυπο. Όμως παρότι οδήγησαν την ομάδα στα playoffs μετά από 9 χρόνια το 1997, και ο ίδιος έγινε πρώτη φορά all star εκείνη τη χρονιά, οι μέρες του στην πρωτεύουσα ήταν επίσης μετρημένες. Οι Μπούλετς έψαχναν εμπειρία και γνώριζαν ότι είχαν στα χέρια τους ένα τεράστιο ταλέντο. Το Σακραμέντο έψαχνε ακριβώς αυτό. Η χρυσή τομή βρέθηκε και Οι Ότις Θορπ και Μιτς Ρίτσμοντ κατηφόρισαν από την Καλιφόρνια, ενώ ο 25χρονος τότε πάουερ φόργουορντ κατευθύνθηκε προς αυτήν στις 14 Μαΐου του 1998.

Την επόμενη χρονιά, με τους φιλάθλους των Κινγκς να μην έχουν χωνέψει την ανταλλαγή λόγω της προσφοράς και του χαρακτήρα του Ρίτσμοντ αλλά και τους εξωγηπεδικούς μπελάδες του τύπου που πήρε τη θέση του, η Τζάκι Μακμίλαν του Sports Illustrated έγραψε πως «εάν η ομάδα καταφέρει να υπογράψει τον Πέτζα Στογιάκοβιτς και χρησιμοποιήσει σωστά το νούμερο 7 στο ντραφτ, (όπου επιλέχθηκε τελικά ο Τζέισον Γουίλιαμς…),  θα καταφέρει να θέσει τις βάσεις για κάτι πολύ μεγάλο».

Και είχε δίκιο. Ειδικά το 2002 θα έπρεπε να πάνε μέχρι το τέλος του δρόμου, όμως ο Τιμ Ντόναχι και άλλοι συνάδελφοί του είχαν άλλη γνώμη και τους έβαλαν φρένο στο7ο παιχνίδι της σειράς με τους Λος Άντζελες Λέικερς.

Με την απόκτηση του Μάικ Μπίμπι, τον Νταγκ Κρίστι σε ρόλο enforcer, τους Πέτζα και Χινταγιέτ Τούρκογλου να ξεπετάγονται, την εμπειρία του Βλάντε Ντίβατς, τον τίμιο Σκοτ Πόλαρντ,τον Μπόμπι Τζάκσον ως sparkplug από τον πάγκο, τον «δικό μας» Λόρενς Φάντενμπεργκ, και μπροστάρη τον Γουέμπερ, είχαν όλα τα φόντα. Ο Ρικ Άντελμαν μπόρεσε να κάνει το τεσσάρι του κινητήριο μοχλό της επίθεσης, θυμίζοντας κάτι από Γουόριορς Ντον Νέλσον και Στιβ Κερ. Συνεχίσει κίνηση χωρίς την μπάλα, κοψίματα μέσα στη ρακέτα, καλή κυκλοφορία, αποστάσεις και πολλούς καλούς σουτέρ, η επίθεση πετούσε φωτιές.

Λίγο έλειψε δηλαδή ο Μιτς Ρίτσμοντ να βοηθήσει την ομάδα του να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα μετά τη φυγή του όπως συνέβη με τον Ντεμάρ Ντερόζαν και τους Τορόντο Ράπτορς προ διετίας. Μπορεί τελικά να μη συνέβη αλλά αυτό το trade βοήθησε τόσο το Σακραμέντο όσο και τον Γουέμπερ να φτάσει στο πικ του, κι ας ήταν σύντομο λόγω τραυματισμών.

Επιμέλεια: Γιώργος Διαλυνάς

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *